Läs också: ”Även svenska hbtq-personer utsätts för en hedersnorm”
Under galan till Fadimes minne i helgen talade Liberalernas Birgitta Ohlsson om ett behov av det hennes parti kallar Lex Fadime, en straffskärpning ”om ett av den tilltalades motiv för ett brott har varit att skydda sin eller någon eller några närstående personers heder baserat på offrets livsstil”.
Tidigare har politikerna Gulan Avci och Robert Hannah från samma parti jämfört förslaget om Lex Fadime med lagstiftningen kring hatbrott.
Egen rubricering
Även riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime – vill se en förändring i lagstiftningen, vilket diskuterades under en konferens i riksdagen igår, berättar Sara Mohammad, verksamhetsansvarig för organisationen.
– Fokus låg på att hedersbrott ska få en egen rubricering i lagen, det är ett av flera förslag vi har presenterat. I det första steget skulle det innebära att hedersbrott kan flaggas när de anmäls, vilket i nästa steg gör att professionella poliser och arbetsledare med erfarenhet kan utreda brottet, att det inte hamnar på vilken polis bord som helst.
Mohammad säger att hon inte kan bedöma specifika straffsatser som finns i Liberalernas förslag.
– Vi menar så klart inte att invandrare ska få högre straff, men det är samtidigt självklart att de som gör sig skyldiga till hedersbrott inte ska släppas på fri fot eller få mildare straff med hänvisning till kultur och religion. Med det sagt låter Lex Fadime som ett steg i rätt riktning i mina öron – vi välkomnar insatser som skyddar dem som utsatts för hedersbrott och stödjer rättvis behandling.
Inte tillräckligt
Advokaten Elisabeth Massi Fritz tycker inte att Liberalernas förslag på högre straff är tillräckliga för att handskas med hedersbrott.
– Jag vill inte bara se en straffskärpning utan även att vi har ett brott som heter hedersbrott. Det skulle vara ett erkännande från samhället och visa på att Sverige inte accepterar hedersbrott av något slag. Lagstiftning behövs även för att vi ska kunna lagföra alla förövare som är inblandade i dessa brott i alla led, det vill säga även stämpling, anstiftan, medhjälp och så vidare.
– Nolltolerans måste vara tydligt även när det gäller hedersbrott. Tar vi inte in det i lagstiftningen vänder vi alla offer ryggen. Sedan ska vi förstås arbeta med att förebygga dessa brott, bemöta alla offer på ett korrekt sätt och ta dem på allvar när de gör en anmälan.