Mats-Eric Nilsson beskriver sig som en genomsnittlig konsument som alltid varit intresserad av mat och vin, men tidigare inte brytt sig särskilt mycket om processen. Men efter att ha skrivit åtta böcker inom området får han närmast betraktas som en expert. Den senaste boken ”Nyfiken på naturvin” som släpptes i somras beskrivs som den första riktiga guiden på svenska.
Han beskriver naturvinet som det ursprungliga, autentiska vinet. Ett vin med rötter i ett 8 000 år gammalt Georgien, men som bara de senaste hundra åren manipulerats med tillsatser och fått sin process industrialiserad. Tills franska vinbönder på 70-talet reagerade och valde att göra vinet på samma vis som deras förfäder hade gjort.
Strävar efter autentiskt
I dag är intresset stort och rapporterna om naturvinstrenden många.
– Jag tror att det beror på att många människor blivit mer intresserade av vad som ligger på tallriken och vad maten i butiken innehåller. Man strävar efter autentisk mat. Då är steget inte långt till att fundera på vad det som finns i glaset består av, säger Mats-Eric Nilsson.
Att framställa naturvin försvårar processen för producenten, främst då man inte använder bekämpningsmedel och därför behöver ha bättre koll. Det tar också längre tid, eftersom druvorna ska spontanjäsa utan tillsatt jäst. I extrema fall kan det ta flera år.
Jästen kan också manipulera smaken, det är därför viner i dag kan ha alla möjliga smaker.
– Den som gör naturvin vill istället att vinet ska reflektera platsen, de här druvorna som bara finns på den här lilla plätten på jorden. Vinet ska tala för sig själv, säger Mats-Eric Nilsson.
Annan smak än storsäljarna
Smaken varierar. Det finns naturviner som inte går att skilja från ett välgjort klassiskt vin i ett blindtest. Mats-Eric Nilsson beskriver storsäljarna på Systembolaget som sötare med en ton av vanilj, så smakar inte naturvinerna.
– Det är inte så lätt att vara svensk eftersom vi har Systembolaget som har ett specifikt utbud. De har aldrig varit intresserade av naturvin. När man kommer in på Systembolaget kan man tycka att de har hur mycket vin som helst, men det är delvis en chimär, säger han.
Men det går att få tag på naturvin även i Sverige. Föreningen Äkta vara, med idéer grundade på Mats-Eric Nilssons bok med samma namn, driver webbsidan Naturvinsguiden.org. Enligt Mats-Eric Nilsson är det den enklaste vägen att hitta vilka naturviner som finns tillgängliga att få tag på genom Systembolaget. Där hittar man också information om vilka vinbarer som serverar naturvin.
– En bra introduktion är att gå på en vinbar. Där finns det ofta någon som kan berätta om vinet och producenten. Du behöver inte köpa en hel flaska, det räcker med ett glas. Gillar du det, eller inte, så kan sommelieren guida dig vidare, säger han.
Orange det ursprungliga vita
Den ovane kan börja med ett snällare vin som liknar det vin man redan tycker om.
– Sen kan man undan för undan tänja på gränserna. När man har hittat fram till naturvin så finns det en hel värld att upptäcka. Det finns så många länder att upptäcka som man inte ens visste gjorde vin, och druvor man inte kände till, säger han.
Orange naturvin, som framställs genom att låta skalet på de gröna druvorna vara kvar, passar till exempel särskilt bra till vegetariskt, menar Mats-Eric Nilsson.
– Det är verkligen ingen skruvad hipsteridé, det är det ursprungliga vita vinet. Bland Systembolagets sortiment är det övervikt på vin som passar till kött, samtidigt är det något som vi äter allt mindre av. Många naturviner passar bra till vegetarisk mat, särskilt orange.