Variation är nyckeln
– Det är bra att variera sin arbetsställning mellan att sitta, stå och gå. Man kan till exempel ta möten gåendes. Ett tips är att ställa ett larm för att påminnas om att variera arbetsställningen, det kan behövas om man lätt blir engagerad i sitt jobb.
Strykbräda som skrivbord
– Att använda en strykbräda för att stå och arbeta har man sett flera exempel på. Det kan vara en bra idé, men det beror på hur lång man än. Är strykbrädan inte tillräckligt hög för en är det många som ställer datorn på en hög med böcker och då får man inget stöd för armarna, vilket inte är bra.
Böcker under bord
– Det kanske är bättre för ergonomin att använda ett bord, om man har något som man inte behöver till att äta eller annat, och sätta böcker under bordsbenen. Då får armarna stöd på bordet.
Arbetsmiljö
Ta med kontoret hem
– Jag tycker att man ska fråga sin arbetsgivare om man får ta hem en skärm, kontorsstol eller andra saker som man behöver från kontoret.
Lys upp höstmörkret
– Ljusergonomi är allt viktigare nu när det blir allt mörkare. Hemma har man oftast inte rätt typ av belysning, man kanske har belysning rakt på istället för som på kontoren ha belysning uppifrån som sprider ljuset i kontoret. Det är bra att fundera över vad man har för belysning hemma.
Mjukisbyxor eller kostym?
– Min gissning är att vissa inte har några problem med att gå runt i mjukisbyxor hela dagen medan andra tycker om att sminka sig och klä upp sig mer. Om man har problem med att hålla isär jobb och fritid kan det hjälpa en att ha jobbkläder och sedan byta om till andra när jobbdagen är slut. Om man har videokonferenser med kollegorna kanske man ska prata om ifall man ska hålla klädkoden eller lätta på den.
Pauser
En gång i timmen
– Man ska försöka ta pauser och röra på sig eller byta plats. En gång i timmen är bra.
Träffa kollegorna digitalt
– Jag har hört många goda exempel på där folk ordnat digitala fikapauser. Jag tror att det är bra om kollegorna träffas digitalt några gånger i veckan och då tänker på att prata om annat än jobbet.
Fika med grannen
– Man kan utnyttja att det är fler som jobbar hemifrån. Kanske har man någon granne som man kan ta ett fikapaus med? Eller någon kompis? Att ta en fikapaus tillsammans med någon är extra viktigt när man bor ensam.
Röra på sig
Promenera mera
– På lunchen kan man ta en lite längre promenad. Eller så kanske man ska börja dagen och avsluta dagen med en promenad, det kan fungera lite som en ritual som markerar arbets-
dagens början och slut.
Gymnastik med kollegorna
– Det kan vara bra att göra gymnastik några minuter på jobbet. Googlar man pausgympa kommer det upp videos på övningar. Det kan man till och med göra tillsammans med kollegor genom ett digitalt möte.
Chefens roll
Risk för överkontrollerande chefer
– Som arbetsledare måste man visa intresse för sina medarbetare och fråga hur de mår och hur det går för dem, men samtidigt inte bli för överkontrollerande. Forskning visar att det finns en risk för att chefer blir överkontrollerande eller att chefen blir osynlig. Hitta en mellanväg!
Lätt att missa tecken på psykisk ohälsa
– Som arbetsledare är det bra att vara lyhörd och lyssna in mer på rösten ifall medarbetaren låter stressad eller irriterad. Det är svårare att se beteendeförändringar när vi inte träffas. Om någon låter stressad eller drar sig undan skulle det kunna vara tecken på stress och ett förstadie till utmattningssyndrom.
Svara på mejl på kvällen?
– Nu när många har friare arbetstider kanske det passar bättre för vissa att jobba på kvällen och andra på dagen. Man kanske behöver prata om vad man har för förväntningar kring tillgängligheten, vilket tid på dygnet kan man förvänta sig att kollegorna ska svara på mejl.