När det pratas om bibristen är det viktigt att skilja på de odlade bina – de som ger honung – och de vilda bina, som i huvudsak ansvarar för pollineringen av grödor. Henrik Smith, professor vid Biodiversitetet, i Lund, konstaterar att det finns olika problem som drabbar de båda typerna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– När det gäller odlingsbin finns det problem med sjukdomar. Spridningen av Varroa, till exempel, som är ett kvalster som sprider virus och som gör att man får hög vinterdödlighet. Det gör att många odlare kanske tröttnar. Vilda bin minskar också, men de gör det för att de resurser som de behöver i landskapet har minskat. Det ser ungefär likadant ut i Sverige som i övriga Europa, säger han.
Hoten är många
Naturskyddsföreningen har länge kämpat för att sprida information, både nationellt och internationellt, om risken med att biarter försvinner.
– Hoten mot bin och humlor är många: stora enformiga odlingslandskap, olika kemikalier som grödor besprutas med samt sjukdomar och parasiter som sprids. Bina har det extra svårt om vintern varit tuff och det finns ont om näring på våren, säger generalsekreterare Karin Lexen.
Bekämpningsmedel
Hon pekar främst ut miljöfarliga bekämpningsmedel som boven och berättar att Naturskyddsföreningen jobbar för att få igenom ett politiskt beslut om skatt på bekämpningsmedel.
– Vi jobbar tillsammans med andra miljöorganisationer i Europa för ett förbud mot de bekämpningsmedel som är akut giftiga för bin samt för en bivänligare jordbrukspolitik i EU, till exempel förbud för användning av bekämpningsmedel på blommande kantzoner. Dessutom försöker vi få fler att välja ekologisk mat. Ekologiskt jordbruk är vänligare mot bin än annat jordbruk eftersom man inte använder bekämpningsmedel och dessutom odlar många fler olika grödor.
Påverkar ekonomin
För lika ”enkelt” som det var att de senaste tjugo åren skapa ett problem bland världens biarter, lika enkelt är det att återställa balansen. Man måste prioritera annorlunda i jordbruket.
– Det är inte svårt att åtgärda det här problemet och vi vet hur man ska göra, men det påverkar i så fall lantbrukarnas konkurrenskraft vilket kan upplevas som problematiskt. Om man ska bevara de blommande ängsmarkerna eller använda mindre besprutningsmedel så kommer det få negativa konsekvenser för lantbrukets ekonomi, säger Henrik Smith.