– Inte bra alls, hehe. Jag har fått ställa in alla mina kurser de kommande veckorna. Men det är okej i och med att jag gör det på deltid. Jag ser det som en chans att njuta av egentiden och testa på att baka olika typer av bröd.
Hur fick du idén med surdegskurser?
– Det har varit en barndomsdröm att få starta upp ett eget bageri. I slutet på förra året började jag hålla kurser för vänner och bekanta och sen dess har det bara rullat på. Att få dela med mig av min passion för bröd är fantastiskt!
Vad gör det här brödet till det bästa ”coronabrödet”?
– Egentligen så passar alla surdegsbröd att baka när man har mycket tid hemma. Du kan baka flera åt gången och så länge du fryser in bröden håller dom sig färska. Jag valde just det här brödet för att det är så enkelt. Det är typ bara vatten och mjöl som behövs. Mysigt, gott och safe!
Recept: Coronalimpa
Fördegen
2 msk surdegstarter
100g ljummet vatten
100g mjöl (gärna fullkornsvete)
Väntetid: 4 timmar till en natt, tills den har bubblat ordentligt och kan flyta på vattnet.
Degen
Blanda grovt
200g fördeg
400g vatten
600g mjöl
Vänta 30 minuter
Lägg till 12g salt och en vattensplash
Knåda 5-10 minuter
Sätt degen i en bunke och täck med handduk.
Väntetid: Låt jäsa 2 till 4 timmar (2 timmar räcker om det är varmt i rummet)
Sätt degen på en mjölad köksbänk
Dela degen på 2 (för att forma 2 limpor)
Låtsas att degen är en ruta och vik upp en sida i taget in mot mitten. Gör det två gånger för att skapa mer spänning på ytan.
Vänd degen (“såren” är nu under mot bänken)
Forma till en boll och håll ytan spänd.
Lägg bollen upp och ner (“såren” upp) i en generöst mjölad jäskorg (ingen jäskorg? sätt en handduk i ett durkslag). Strö mjöl och täck med en handduk.
Väntetid: 2-3 timmar i rumstemperatur eller en natt i kylskåpet.
Bakning
Sätt ugnen på 250°C.
Plåten måste varmas i ugnen.
När ugnen är varm, ta ut plåten och mjöla den.
Vänd limporna på plåten, snitta dem med en snittkniv.
Grädda i ca 30 minuter, lita på färgen som indikator, brödet ska bli brunt.