”Du kan dessutom nu betala royalty för bilden du postade. Jag har upphovsrätten för den. Så vänligen betala 2.500 kronor”, skriver han som kommentar till en användare som i en Twittertråd postat nämnda bild.
När andra användare ifrågasätter om Björn Söder verkligen äger upphovsrätten till fotot svarar han med att hugga tillbaka.
”Jag äger bilden och jag har negativet. Bakgrunden till bilden finns beskrivet i min artikel som även vänsterblivna borde förstå. Jag vill inte själv tjäna pengar på bilden utan ni som sprider den får betala till SD”, skriver han och länkar till ett inlägg från 2016 på egna hemsidan.
Läs också: Jimmie Åkesson omslagspojke när SS-frivillig skrev för SD:s tidning
Beror på kontexten
Något bevis för att han verkligen äger upphovsrätten till bilden är svårt att hitta. Enligt Björn Söders egen beskrivning – bilden togs i samband med en valkonferens i Stockholm 1998 anordnad av SD, dit representanter för europeiska partier bjudits in – ska han ha gått runt och hälsat på gästerna och tagit ”några bilder”.
Att han själv inte tagit bilden – en grundförutsättning för att hävda upphovsrätt – framgår av det faktum att Björn Söder befinner sig på några armlängds avstånd från kameran. Vilket å andra sidan inte nödvändigtvis betyder att han har fel.
– Om personen som säger sig ha upphovsrätten varit med och detaljerat arrangerat bilden och fotografen bara tryckt av, ja då skulle han kunna åberopa delad upphovsrätt. Men om fotografen bara smäller av en bild har personen förmodligen ingen rätt till bilden, säger Thomas Riesler, jurist på Patent- och registreringsverket.
Men han säger att han äger bilden och har negativet?
– Ett negativ är ju bara ett exemplar av fotot. Visst, han kan ha fått negativet plus de ekonomiska rättigheterna till bilden, men då måste han kunna styrka att han fått dem upplåtna till sig, säger Thomas Riesler.
Om han inte kan det uppstår en annan fråga: Får man hävda upphovsrätt för någon annans verk och kräva pengar av den man anser brutit mot upphovsrätten?
För att få svar ringer Dagens ETC Solveig Sörlien, advokat specialiserad på brottmål vid advokatfirman Två lejon. Som bekräftar att Björn Söders krav är problematiska.
– Det kan vara utpressning om man framför sina krav med hot eller våld.
Även om han inte gör någon vinst själv? Han skriver ju att pengar ska sättas in på SD:s konto.
– Ett bedrägeri kräver skada för den lurade och vinning för bedragaren och sedan vad bedragaren gör med pengarna förtar inte brottsligheten.
Dagens ETC har sökt Björn Söder.
I pappersversionen av denna artikel står att Thomas Riesler arbetar på Svenska fotografers förbund. Rätt ska vara som står i denna text, det vill säga att han är jurist hos Patent- och registreringsverket.