– Var och en som granskar situationen förstår att utan den heta sommaren hade MP åkt ur, säger Birger Schlaug, som var med och bildade partiet och var språkrör under 1992–2000.
Idag är han en av språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövins hårdaste kritiker.
– Det måste man ta till sig – att utan sommaren hade den här strategin gått åt pipan.
"Vansinnig strategi"
Den strategi som han talar om är att MP, särskilt under det senaste året, beskrivit Sverige som ett internationellt föredöme i klimatfrågan – tack vare MP:s regeringsmedverkan.
– Strategin har varit fullständigt vansinnig, den var att hela tiden betona sin egen förträfflighet, Sverige ligger i toppen, vi är bäst, säger Schlaug.
– Istället skulle man naturligtvis gång på gång tjatat om att vi i Sverige är ett av de värsta länderna när det gäller att göra ekologiska fotavtryck per person.
Nu måste MP tänka om, och hitta tillbaka till sina radikala rötter, menar Birger Schlaug. Det viktigaste är enligt Schlaug att inte sätta sig i en regering med S, L och C.
– Då är det dött, då har de ingen möjlighet att profilera sig i någonting och då försvinner partiet.
Många menar att det är dags att bryta blockpolitiken för att se till att SD inte får inflytande över nästa regering. Har inte MP ett ansvar att hålla SD borta?
– Det vore i så fall bättre att stötta en regering i riksdagen än att bli fånge i en regering som inte för grön politik.
Taktiska missar
Åsa Romson, språkrör för MP mellan 2011 och 2016, håller med Birger Schlaug om att partiet misslyckades i valet. Men hon har en annan analys av vad som gick fel. I början av mandatperioden gjorde MP taktiska missar när de gick ut hårt för att stoppa motorvägen Förbifart Stockholm och lägga ner Bromma flygplats. När det inte lyckades skapades en ohelig allians mellan missnöjda krafter inom partiet och de borgerliga partierna som skadeglatt lyfte MP:s misslyckanden.
– Det etsades fast en grundbild av att vi inte lyckades få igenom vår politik fast vi satt i regering, säger Åsa Romson, som tvingades avgå som språkrör 2016.
Idag är hon inte längre partipolitiskt aktiv, men när hon var ute i valstugorna och mötte väljare bekräftade de denna bild och sade till Romson: ”Ni har ju ändå fått någonting gjort.”
Borgerliga partier "ohederliga"
Åsa Romson menar alltså att MP borde gjort ännu mer för att lyfta fram de framgångar som partiet faktiskt nådde på klimatområdet, såsom en utökad klimatbudget och klimatlagen. Istället förvirrade de borgerliga partierna debatten, exempelvis genom att säga att flygskatten var verkningslös.
Amanda Lind, partisekreterare för MP, håller med.
– Vi vet att vi har högt förtroende i miljöfrågan och jag tror att det har kommit fram i många debatter även om många partier har försökt blanda bort korten i den här debatten på ett ganska ohederligt sätt. Men när man väl står i valbåset har tyvärr inte miljö- och klimatfrågan varit den starkast avgörande faktorn för att lägga rösten.
Söker regeringsmakt
Trots valresultatet söker partiet fortfarande regeringsmakt, säger Amanda Lind.
– Vi har hela tiden sagt att vi vill fortsätta göra skillnad, för att driva en progressiv klimatpolitik.
Gör valresultatet att ni behöver en stor diskussion över hur ni ska lägga om er politik, eller kommer ni att fortsätta ungefär som ni har gjort?
– Vi kommer så klart att ha diskussioner framför allt om hur vi hittar kraft att bli en stark röst i nästa val 2022. Det finns en enorm kraft just nu i vårt parti.