Avsaknad av psykologiskt stöd, okunnig personal och en behandling som inte är anpassad till patienter med ångestproblematik. Den bilden gav sex tidigare patienter av hur de upplevde sin tid på Mandometerkliniken. Deras berättelser, som publicerades i tisdagens tidning, kommer från behandling de fått de senaste åren. Vittnesmålen rör upp hemska minnen från 2002 då Minna Forssberg som ung tjej genomgick en behandling på Mandometerkliniken i Huddinge.
– Det är uppenbart att de fortfarande har stora brister och utgår från samma grundidé. Vilket jag tycker är skadligt. Ätstörningar är väldigt mycket ett psykologiskt tillstånd och det är så konstigt att de bortser från den biten, säger Minna Forssberg.
Mandometerklinikerna saknar också helt genusperspektiv, anser Minna Forsberg. De erbjuder fortfarande sminkkurser och tar in makeupartister till kliniken.
– Det är inte fel att få känna sig fin. Men det är absurt att det är en del av behandlingen. Pressen på unga tjejer att passa in i vårt utseendefixerade samhälle är enorm. Det är väl något man borde försöka komma bort ifrån.
Annie Lööf hyllar Mando
Minna Forssberg valde redan 2012 att i en debattartikel i Expressen offentligt kritisera Mandometerklinikerna. Upprinnelsen var att dåvarande näringsminister Annie Lööf hyllade bolaget i samband med ett besök. På regeringens hemsida slår Annie Lööf fast att ”behandlingsmodellen har en stark effekt, 75 procent av patienterna blir symtomfria” och att ”företaget är ett bra exempel på hur svensk innovationskraft kan möta stora hälsoutmaningar och samtidigt skapa jobb och konkurrenskraft”. Minna Forssberg kritiserade Annie Lööf för att okritiskt ha litat på klinikens egna siffror. I debattartikeln skriver hon: ”När jag grät öppnade personalen min dörr och beordrade mig att vara tyst, eftersom jag riskerade skrämma i väg en potentiell ny patient med familj som var på besök. Och det är klart, i ett vinstdrivande företag vill man förstås inte förlora någon patientpeng”.
Idag arbetar Minna Forsberg som fysioterapeut och beskriver sig som frisk. Men hon bär på mörka minnen från tiden på kliniken.
– Det var inte tack vare Mando som jag tillfrisknade. Det fick jag sköta på egen hand och med hjälp av psykiatrin.
Traumatiska minnen
Skildringarna inifrån Mandometerkliniken har även fått Lisa Gustavsson att reagera. När hennes 14-åriga dotter Klara läste artikeln i Dagens ETC började hon berätta om flera traumatiska händelser från när hon behandlades på Sophiahemmet under förra året.
– Hon känner igen sig allt som de andra patienterna berättar, säger Lisa Gustavsson.
Dottern beskriver hur hon själv blivit illa behandlad av personalen som inte kunnat hantera hennes ångestproblematik. Hon lovades terapisamtal som aldrig blev verklighet. Situationen förvärrades av Mandometerklinikens hårda besöksregler under pandemin.
– Vi stängdes ute från avdelningen och fick endast träffa Klara några få gånger utomhus. Vi fick inte röra vid varandra på ett halvår.
Familjen har anmält Mandometerkliniken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu har inlett en utredning.
– Vi hoppas att det kommer leda till förändring. Det är verkligen bra att sanningen nu börjar komma fram.