– Vi har fortfarande en ansträngd situation men det är inte som det var i höstas när det kom 10 000 i veckan, säger Ulrika Langels på Migrationsverkets presstjänst.
Ulrika Langels menar att evakueringsboendena var av blandad kvalitet och ”inte optimala” som boenden för flyktingar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det har varit gymnastiksalar och så vidare. Helst skulle vi vilja att alla skulle kunna bo i lägenheter, men det har alltid varit klart att de här boendena är tillfälliga för att ge människor tak över huvudet, fortsätter hon.
”Hade kunnat hjälpa fler”
Men Ida Ohlsson, som arbetar på ett numera tomt evakueringsboende på Lidingö, håller inte med. Boendet har gått från att inhysa 100 till noll flyktingar på en vecka.
– Det gör mig ledsen och frustrerad för jag vet att vi hade kunnat hjälpa fler och att det finns plats. Att det inte finns plats är bara en dålig ursäkt, säger hon.
Att evakueringsboendena höll lägre kvalitet och inte var lämpade för längre boendetider känner hon inte igen.
– På Lidingös boende har det varit jättebra lokaler och en bra satsning av Migrationsverket och kommunen. Jag har pratat med boende som säger att de hellre bor där än på boenden de tilldelas.
Kostat 54,5 miljoner
Samtidigt börjar det bli dags för Migrationsverket att betala notan. Än så länge har fakturor för 27 boenden skickats in till Migrationsverket. Kostnaden för evakueringsboendena uppgår till runt 54,5 miljoner kronor. Dyrast har boendena hittills varit i Malmö, där notan ligger på 13 miljoner kronor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
De boende som tidigare har befunnit sig på evakueringsboenden befinner sig nu antingen på asylboenden i Migrationsverkets regi, asylboenden i privat regi eller så har de löst sin boendesituation själva.
– Boendesituationen för asylsökande är fortfarande ansträngd, men vi tycker det är bra att vi i vilket fall kan avveckla de tillfälliga lösningar som vi var tvungna att ta till i höstas, säger Ulrika Langels.
Kan det bli aktuellt att öppna dem igen?
– Det kan det bli. Vi är väldigt ödmjuka inför att vi inte vet hur det kommer att se ut under resten av året, både gällande politiska beslut i Sverige och hur EU kommer jobba eller inte jobba med gränsfrågan. Vi är inte trygga med situationen, men vi är i alla fall lugnare nu än under hösten då vi inte visste om vi kunde ordna tak över huvudet åt alla som kom.