– I dag har vi en kultur som inte gör det riktigt möjligt för folk att njuta av sitt samliv, på grund av trötthet och stress. Jag vill ifrågasätta normer och ge inspiration. Jag skulle vilja se en slags social hållbarhet i samhället där alla personer är viktiga. Jag önskar att äldre kvinnor förstår vilken resurs de är, säger Eva Sanner.
Hon har precis kommit in till stan från landet, från sina två växthus och klargör frihetskänslan av att vara delvis självförsörjande med grönsaker. Vi sitter i hennes mottagning i Linnéstan. Det är första veckan hon träffar klienter ”live” sedan pandemin startade. Rummet är ljust med vilsamma tavlor på väggarna och levande ljus. Utanför fönstret, skrammel av spårvagnar. Hon har arbetat som psykosyntesterapeut i 24 år och gett ut elva böcker. Om hennes näst sista bok: ”Kåt, glad och tacksam” (2008) fick stor uppmärksamhet, så har den senaste blivit ännu varmare mottagen. ”Ja till njutning – sex och självkänsla efter femtio” (2020). Hon tyckte helt enkelt att det behövdes en sådan här bok eftersom det skrivits så mycket om klimakteriet och dess vedermödor; svettningar, torra slemhinnor och lite lust.
– Det har skrivits så mycket negativt om klimakteriet, men så lite om hur vi kan utveckla vårt sex. Att kvinnor inte vill ha sex efter klimakteriet är en myt. När jag tog del av forskningen blev jag arg på hur kvinnors underliv och sexualitet har negligerats i århundranden. Först 1998 slog man fast hur klitoris såg ut anatomiskt – att klitoris inte bara är en knopp på utsidan, utan har ett tre till fyra centimeter långt skaft, som i sin tur ingår i en svällkroppsvävnad, som går in i kroppen upp till tio centimeter. Det är helt enkelt viktigt att veta hur vi ser ut. Vi lever i ett patriarkalt samhälle och vi kvinnor har ofta trott att det ofta är fel på oss när vi inte uppfyller normerna. Jag vill att kvinnors egna röster skall bli hörda, säger Eva Sanner som intervjuat 25 kvinnor på temat för i boken.
Endast trettio procent av alla kvinnor får orgasm vid ett ”vanligt” samlag. Istället kan smekningar av brösten eller kyssande eller oralsex och långsam penetrering vara det som bäst funkar.
– Män har statistiskt sett fler orgasmer än kvinnor. Detta glapp mellan män och kvinnor kallas för orgasmgapet. Orsaken är inte att kvinnor är mer hämmade än män, utan beror på sexet. Det finns andra sätt än samlag; beröring, stimulans av klitoris, oralsex eller varför inte en annan eller ny position. Poängen är att kvinnor kan få orgasm oftare om sexet blir på ett annat sätt. Det är nämligen så att när människor tillfredsställer sig själva så går det lika fort – ungefär fyra minuter. Däremot kan kvinnor få flera orgasmer i rad, menar Eva Sanner som uppmuntrar kvinnor till att sluta anpassa sig och istället äga sin sexualitet.
Sedan skall man inte låtsas att saker inte förändras efter femtio, men det gäller att hitta ett nytt sätt att förhålla sig på. Inte stänga dörren och ta farväl av sin sexualitet.
– Många relationer skulle må bra av att prata om det, men vi har inte tid att sitta och vänta på att vi skall få hjälp av vår partner, utan närma dig ditt underliv på olika sätt. Det handlar om att vårda ditt sköte. När man har sex sällan, glömmer man bort sitt underliv, menar Eva Sanner som gärna vill höja statusen för solosex, eftersom det är mer tabu när det gäller kvinnor.
Dessutom finns det en friskvårdspoäng i att se tillfredsställa sig själv, förutom oxytocin som frisätts i blodet, så ökar blodcirkulationen och gör dig avslappnad i kroppen. Genom att tillfredsställa dig själv, tar du reda på hur kroppen fungerar och kan bättre visa en partner.
– Miljön blir bättre på köpet. Jag tror att väldigt mycket av överkonsumtionen beror på en känsla av tomhet, en känsla av att inte vara värdefull. Ett tillfredsställande sexliv däremot, gör att man blir mer nöjd med livet. Då konsumerar man mindre och belastar miljön mindre, säger Eva Sanner som tror att det finns en slags hudhunger i samhället, både när det gäller unga som gamla.
Eva Sanner hoppas kunna inspirera både unga kvinnor och kvinnor som gått igenom klimakteriet, att börja närma sig sin kropp på ett positivt sätt och ta hand om sin egen kropp med respekt. Allt för att uppnå njutning på det sätt som passar var och en bäst.