Nu visar en färsk granskning av journalistnätverket Follow The Money att EU-länder idag betalar mer för importen av rysk fisk än vad de gjorde före krigsutbrottet för två år sedan.
Före kriget låg värdet på den importerade ryska fisken på 500-600 miljoner euro. 2022 hade siffran stigit till närmare 920 miljoner euro, motsvarande över 10 miljarder kronor.
Hänvisar till hållbarhet
Det här har mött kritik. Men Virginijus Sinkevičius, EU-kommissionär med ansvar för hav och fiske, svarade 2022 i ett brev till miljögrupper som velat se sanktioner även för fisk och skaldjur från Ryssland att medlemsländerna säger nej.
Sanktioner skulle enligt Sinkevičius äventyra EU:s roll som en pålitlig handelspartner. Han skrev också att bristande ”samarbete mellan Ryssland och EU och västerländska partners, kan bland annat ha en påverkan på hållbar förvaltning av fiske”.
En sådan partner är Nederländerna, en av de största knutpunkterna för importen, varifrån ryska fisken sedan exporteras vidare till andra europeiska länder och till länder utanför Europa. Exporten innefattar både hela fiskar och förädlade produkter.
Sedan krigets start har importen av rysk fisk genererat över 100 miljoner euro – drygt 1,1 miljarder kronor – till Nederländerna endast i skatter. Den totala årliga mängden importerad fisk till Nederländerna, som ofta tullfritt exporterar fisken vidare, har ett värde på cirka 14 miljarder kronor, enligt Follow the Moneys granskning.
MP vill stoppa
De gröna i EU-parlamentet har enligt EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) krävt i förhandlingar att EU ska införa restriktioner mot all import av fiskprodukter från Ryssland.
– Vi måste använda alla tillgängliga sanktionsmedel för att stoppa Putins folkrättsvidriga invasionskrig och besinningslösa mördande av civila i Ukraina, säger han.
– Att det finns medlemsländer som fortfarande importerar, och till och med har ökat sin import av rysk fisk, är oförsvarbart. EU måste göra allt i sin makt för att stoppa pengaflödet till Putins krigsmaskin.
Ingen direktimport
Flera svenska medier rapporterade förra året om att rysk fisk även tagit sig in i svenska leveranser. Havs- och vattenmyndigheten uppgav för DN för ett år sedan att det inte skedde någon direktimport av fisk från Ryssland men att 41 procent av fisken Alaska pollock som såldes i Sverige ändå kunde härledas till ryska fartyg.
Idag har den siffran reducerats kraftigt.
– Totalt har vi tagit emot 505 försändelser med Alaska Pollock under år 2023. Av dessa är 35 stycken – närmare 7 procent – fiskeriprodukter från ryska fångster. Ingen fisk, oavsett art, har direktimporterats från Ryssland, meddelar Staffan Ljung, presskontakt vid Havs- och vattenmyndigheten.
Ryska fisken utfasad
Även försäljare av fryst fisk som tidigare haft produkter som indirekt kommer från ryska fartyg verkar ha skärpt sig.
”Antingen har dessa produkter ersatts med nya råvaror eller tagits bort från sortimentet”, skriver Coops presstjänst i ett mejl.
Axfood berättar att de är i mål med arbetet att fasa ut den ryska fisken.
– Sedan i somras har vi garantier från leverantörerna av våra egna Alaska Pollock-artiklar att det inte finns någon fisk fångad av ryska båtar i artiklarna, och genom att våra produkter är MSC-märkta har vi också spårbarhet på det. Redan sedan tidigare hade vi fasat ut all torsk som var fångad av ryska båtar, vilket utgör de största volymerna av vår egen frysta vita fisk, säger Magnus Törnblom, presschef vid Axfood AB.
Findus, som tidigare har uppgetts vara det företag i Sverige som säljer mest fisk från Ryssland verkar dock inte ha bättrat sig särskilt mycket sedan i fjol.
”Vi fortsätter att accelerera våran existerande diversifikations-strategi för att finna alternativa källor till fisk och tar betydande handlingar för att reducera proportionen av fisk som fiskar i Rysslands vatten. Som vi har nämnt tidigare är dock Ryssland den största globala leverantören av flera fiskarter som vi och många andra märken använder och för att säkerställa att vi håller våra löften om att hålla källor hållbara och minimera miljöpåverkan så kommer detta ta tid”, skriver Findus konsumentkontakt över mejl.