Förra veckan föreslog EU-kommissionen att ett nytt GMO-majs ska godkännas. Sen kan nationerna själva få makt över beslut som rör genetiskt modifierade livsmedel.
– Länderna måste själva kunna förbjuda grödor på hälso- och miljömässiga grunder, så fungerar det inte idag, säger Marco Contiero, Greenpeace.
Sverige är idag positiva till GMO i ett annars splittrat EU. Spanien och England förespråkar också mer resistenta grödor medan länder som Grekland, Österrike och Polen helst vill slippa dem. De vanligaste argumenten mot GMO är att de lätt kan sprida sig till resten av omgivningen, att de kan vara farliga för djur och kanske också för människor samt att de är till för att gagna storföretagen, inte konsumenterna.
– Det är en oerhört bra vinstmaskin för sex stora företag, exempelvis Monsanto och Pioneer, det är därför GMO finns. Det är inget som vi behöver, säger Marco Contiero som är Greenpeace internationella talesperson för frågor som rör genetik och hållbart jordbruk.
I december ska medlemsländerna rösta om huruvida den genmanipulerade grödan ”Majs 1507” ska godkännas eller inte. Vid EU-omröstningarna krävs kvalificerad majoritet för att kunna ta några beslut, vilket har gjort frågan väldigt utdragen. Om man inte lyckas komma överens i december kommer kommissionen godkänna majset ändå.
Makten till länderna eller kvar i EU
Senare kommer EU-rådet också besluta om EU ska fortsätta bestämma över GMO-grödorna eller om medlemsländerna själva ska få göra det.
– I grunden vore det bra om man kunde komma överens på europeisk nivå, det skulle underlätta handeln och ha flera positiva effekter. Men givet den sits vi sitter i, där vissa länder blockerar en lagstiftning, är det svårt att komma framåt. Jag tycker absolut att vi ska ha möjlighet att odla grödor som kan vara förädlade, säger Johan Hultberg (M) som jobbar med GMO-frågor vid miljö- och jordbruksutskottet.
Greenpeace är positiva till nationernas självbestämmande men vill ändå att EU ska ta beslut om vilka grödor som kan accepteras.
– Men EU måste utföra mycket noggrannare kontroller av grödorna och deras risker, sen måste länderna själva kunna förbjuda grödor på hälso- och miljömässiga grunder, så fungerar det inte idag, säger Marco Contiero.
Utredare öppnar för fler GMO-grödor i Sverige.