Tysklands gräns mot Österrike är hårdbevakad, Ungern bygger sina staket och både Norge och Danmark pratar om att öka sina kontroller. För EU:s del innebär det att en av grundvalarna som samarbetet är byggt på, den fria rörligheten, skakas om i grunden, och frågan är vad som blir kvar när man börjar tumma på en av de viktigaste principerna.
– Att stänga gränserna eller öka gränskontrollerna ställer väldigt mycket på spel. Det som man tidigare har kommit överens om håller man inte och risken är att det blir en dominoeffekt bland medlemsländerna, säger Monica Svantesson, forskare vid Delegationen för migrationsstudier, Delmi.
Hon menar att frågan om gränskontroller ger ringar på vattnet. Till exempel kan Storbritanniens inställning att folkomrösta om fortsatt EU-samarbete kopplas till frågan.
– Jag tror att flera länder kommer gripa tag i detta och se vad man vill i övrigt. Om en så grundläggande sak som den fria rörligheten inte fungerar, då finns det väl inget annat som är heligt heller, fortsätter Monica Svantesson.
”Kommer inte lösa problemet”
Även UNHCR, FN:s flyktingkommissariat, har synpunkter på utvecklingen i Europa just nu.
– Det blir väldigt mycket en hypotetisk fråga, men om man tittar på fall där det har skett att man stängt gränser, som i Ungern som under en period nekade människor att söka asyl, så kritiserade vi det väldigt skarpt. En stängd gräns kommer inte lösa problemet, säger Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCR Nordeuropa.
Risken som UNHCR ser är att stängda gränser leder till att människor på flykt hamnar i en än mer utsatt position.
– Det vi har sett är att om man stänger en gräns till Europa som har setts som den naturliga gränsen så tar folk andra vägar som kanske är längre och farligare och hamnar än mer i händerna på flyktingsmugglarna, fortsätter Fredrik Sperling.
Hittills har EU:s medlemsländer haft enklare att hitta restriktiva lösningar, säger Monica Svantesson, som inte tror att någon lösning är i sikte.
– Jag tror att EU kommer ha väldigt svårt att komma överens om det här. Man har kommit överens om flyktingkvoter men det funkar inte heller. Det som ligger i vågskålen är hela EU-samarbetet och skulle det spricka så är det en oerhörd kostnad. Det vill de allra flesta medlemsländerna inte, och om frågan ställs mot det så kanske det finns tillräckliga incitament till att komma överens.