– Det är viktigt att den europeiska vänstern samarbetar. Även om vi ibland är oeniga om mycket har vi i dag en situation där vi förenas i kritiken mot den hårda nedskärningspolitik EU fört på grund av den ekonomiska krisen de senaste åren, säger Nikolaj Villumsen, Europapolitisk talesperson i röd-gröna danska Enhedslisten.
Tillsammans med EU-vänner
Enhedslisten tillhör de mest hårdnackade EU-motståndarna i Europa. På programmet står inte bara omedelbart danskt utträde utan också avveckling av hela unionen. Partiet ställer inte ens upp i EU-valet på söndag, men låter representanter kandidera genom organisationen Folkrörelsen mot EU.
Trots det är Enhedslisten med i EU-gruppen Europeiska Vänsterpartiet där unionsvänner som tyska Die Linke och grekiska Syriza ingår. Nikolaj Villumsen menar att Europeiska vänsterpartiet är en bra plattform för samarbete, trots alla oenigheter. Svenska Vänsterpariet har däremot valt att stå utanför.
– Det finns två huvudargument. För det första är vi emot att försöka skapa europeiska partier uppifrån i ett federalistiskt projekt. För det andra ingår det partier i Europeiska vänsterpartiet som vi inte vill samarbeta med. Det är mer traditionella partier som har annorlunda politiska uppfattningar än oss, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Europeiska vänsterpartiet har nominerat Syriza-ledaren Alexis Tsipras som kandidat till EU-kommissionens ordförandepost i EU-parlamentsvalet på söndag. Hans chanser att vinna är obefintliga men nomineringen har ändå ett symbolvärde eftersom han är EU-anhängare. Enhedslisten stöder inte Alexis Tsipras kandidatur, men det gör Vänsterpartiet, om än motvilligt.
– Han är den enda som ifrågasätter den EU-politik där man räddar banker men offrar välfärden, den enda som uttrycker någon sorts motstånd mot den högerpolitik som raserat så mycket i EU, säger Jonas Sjöstedt.
Mer lagstiftning
Helmut Scholz är Europaparlamentariker för Die Linke, ett parti till vänster om de tyska Socialdemokraterna. Han är inte bara för EU utan vill också fördjupa medlemsländernas integration och tror på utökad statsövergripande lagstiftning inom en rad områden.
– Till exempel energipolitik, miljöskydd och välfärd. Det är viktigt som en motvikt till effekterna av euron och den monetära unionen. Jag är för utökat samarbete men det måste vara tydligt definierat och reglerat genom fördrag som tar tillvara på medborgarnas intressen, säger Helmut Scholz.
Han tror att det går att stöpa om EU och vrida unionen åt vänster. Första steget skulle vara att förändra Lissabonfördraget, som vänstern i Europa allmänt betraktar som konstitutionaliserad liberal ekonomisk politik. Helmut Scholz svarar nej på frågan om han anser att EU borde omvandlas till en formell federation.
– Som det är nu ska EU ska vara ett statsförbund som utvecklas utifrån hur medborgarna vill att samarbetet ska ut. Vi befinner oss i en mellanfas med nedskärningar och välfärdsproblem i många medlemsländer. Därför tror jag inte att invånarna är redo att tänka i de banorna. Först måste vi ändra EU:s ekonomiska och sociala politik, och kombinera det med ökad integration av Europas regioner, säger Helmut Scholz.
Enhedslistens Nikolaj Villumsens har samma politiska visioner som sin tyske kollega. Han gillar också europeiskt samarbete, ekonomisk utjämning och välfärd, men tror knappast på att förändra EU till det bättre. Om det verkligen är realistiskt att avveckla unionen svarar han inte på.
– EU utarmar vårt välfärdssystem och skapar social dumpning. Den avgörande frågan är om vi ska acceptera det, eller om vi ska ta en diskussion om ett annat europeiskt samarbete, säger Nikolaj Villumsen.