”De högerextrema Sverigedemokraterna ser ut att vara nära att skapa en jordbävning i svensk politik” skriver The Guardian och förklarar dess bakgrund inom neo-nazismen på 90-talet. De citerar även forskaren Tobias Hübinette som förklarar att SD för närvarande är det överlägset största partiet i världen med nazistiska rötter.
”Valet har avslöjat Sverige som en nation som är djupt obekväm med immigration, där SD kan utnyttja rädslan över våldsbrott. Valfrågor som stigande energipriser, dåliga skolor och långa vårdköer dränktes i ett obevekligt fokus på immigration och kriminalitet”, skriver tidningen. Det stora skiftet i vilka frågor som getts utrymme under valrörelsen är något som flera andra utländska medier också påpekar.
Brott och immigration
Sverige beskrivs i The Guardian som ett samhälle som på kort tid har blivit ett av de mer multikulturella samhällena i Europa där mer än en tredjedel av befolkningen har fötts utomlands eller har en förälder som fötts utomlands. Både högern och vänstern har kopplat ihop ökad grov brottslighet med storskalig immigration under valåret menar tidningen och nämner bland annat Magdalena Anderssons uppmärksammade och kritiserade uttalande om att Sverige inte ska ha några ”Somalitowns”.
I en jämförelse med de högerextrema partierna i våra grannländer gör tidningen det tydligt att SD har en helt annan bakgrund. ”SD har ett partiprogram för ett etniskt rent svenskt samhälle, där de är emot allt mångkulturellt, de ser på Ungern och Polen som länder att efterlikna” säger statsvetaren Jonas Hinnfors till The Guardian.
”Historiskt skifte”
Även i The New York Times ligger fokus på att Sverigedemokraterna är näst största parti efter valet och valkampanjen beskrivs som ”ovanligt antagonistisk och som karaktäriserats av en ökande populäritet för de högerextrema Sverigedemokraterna”. Ett historiskt skifte för ett land som länge varit stolt över sin tolerans och öppenhet, skriver Al Jazeera.
Att Sverige kommer att förändras i grunden är något som flera utländska medier är överens om. Men valresultatet är ju som känt inte klart än och det kan ta dagar innan det är klart, ”nagelbitande och ibland förvirrande för väljarna”, skriver BBC. Att det kan gå åt vilket håll som helst efter valet påpekar även finska Helsingin Sanomat.