Svensk Hypotekspension är ett företag som tillhandahåller seniorlån, det vill säga låter äldre låna pengar med sina hus som säkerhet. I gårdagens tidning rapporterade vi om hur bolaget tar ut en orimligt hög räntesats jämfört med vanliga bolån och kritiker jämför villkoren med dem som gäller för sms-lån.
Ordförande i Svensk Hypotekspension är Erik Åsbrink, tidigare socialdemokratisk finansminister. När Dagens ETC söker honom för att höra hur han ser på kritiken som riktas mot bolaget avböjer han att medverka i en intervju.
Björn Elmbrant, politisk reporter sedan 60-talet och författare till boken Dansen kring guldkalven om börsbubblan som sprack omkring millennieskiftet, är inte förvånad över att Erik Åsbrink är ordförande i det kontroversiella företaget.
– Erik Åsbrink har ingen tydlig socialdemokratisk profil. Han är en teknokrat, en duktig tjänsteman och ekonom. Som finansminister drev han en väldigt tydlig liberal marknadsagenda, det mest uppenbara exemplet på det är det nya pensionssystemet. På 80-talet spelade han också, i det tysta, en stor roll i avregleringen av kreditmarknaden, valutaavregleringen och skattereformen som samtliga bidrog till krisen på 90-talet. Han var också med när försäkringsbranschen avreglerades, säger Björn Elmbrant.
– Erik Åsbrink har gjort väldigt mycket som har haft stora konsekvenser i Sverige, men han har aldrig riktigt stått till svars för det.
”Ansvarig för högervridning”
Åsa Linderborg, som har doktorerat i socialdemokratins historieskrivning och är kulturchef på Aftonbladet, är inne på samma linje.
– Som finansminister var han ansvarig för en stor del av de senaste decenniernas högerdrivning. Om han nu håller på med en verksamhet som går ut på att pensionärer lånar pengar på sina hem är det ju ett totalt underbetyg för den egna politiken.
Sedan Erik Åsbrink lämnade regeringen 1999 har han hunnit med ett flertal uppdrag, bland annat har han varit ordförande för Försäkringskassan och ledamot av Finanspolitiska rådet. Idag är han, förutom ordförande för Svensk Hypotekspension, också ordförande för Alecta, Fasticon holding och Åsbrink & Far samtidigt som han sitter i styrelsen för fastighetsbolaget Wallenstam och tre företag inom Bilspedition Transportörer. Sammanlagt har Erik Åsbrink 11 styrelseuppdrag. Han är också rådgivare för investmentbanken Goldman Sachs och revisions- och konsultföretaget Ernst & Young samt ordförande för Handelshögskolan. Att den nära relationen mellan socialdemokratiska politiker och näringslivet kan sticka många i ögonen är inte konstigt, säger Åsa Linderborg.
– Svensk socialdemokrati har alltid haft ett gott samarbete med näringslivet, men nu blir den en del av näringslivet. Socialdemokratiska politiker kan gå direkt till att bli pr-konsulter med uppgift att driva politiken i en marknadsmässig riktning, bort från det socialdemokratiska partiprogrammet.
”Spär på politikerförakt”
Utöver de ovan nämnda uppdragen har Erik Åsbrink fått statsrådspension sedan 2012 efter en omstridd dispens då han inte satt som statsråd tillräckligt länge för att automatiskt tilldelas pensionen. Eftersom han är över 65 år minskas statsrådspensionen inte av övriga inkomster och 2014 tjänade den förre min-istern totalt 2 649 525 kronor i tjänsteförvärv och 171 522 kronor på överskott av kapital, enligt Skatteverket.
– Det är sådant här som gör att man blir galen på en del sossar– de beter sig som vilka makthavare som helst. Det finns ingenting i deras beteende som gör att man kan misstänka dem för att vara socialdemokrater. För en demokrat är det jättefarligt, det spär på politikerföraktet, säger Åsa Linderborg.