”Genom att utlysa klimatnödläge erkänner Göteborg att vi står inför en klimatkris. Göteborg jobbar aktivt för att sprida kunskap om nödläget vi befinner oss i och tar exemplariskt ansvar på lokal nivå.” skriver Flora Lyson, som registrerade förslaget. I tisdags lyfte nämndens ledamöter frågan.
Beslutet: Rekommendera att klimatnödläge ska utlysas.
Det var ingen enig nämnd som skickade de rödgrönrosas yrkande, med stöd av socialdemokraterna, vidare till kommunfullmäktige. Socialdemokraterna, som tidigare varit osäkra på vilken fot de skulle stå på i frågan hoppas nu att även politikerna högre upp i beslutsordningen går på samma linje.
– Vi ställer oss bakom att det är ett klimatnödläge, vi ifrågasätter inte det. Sen själva Göteborgsförslaget tycker vi inte att vi ska ta ställning till, det är upp till fullmäktige, säger Rikard Ledin Da Rosa (S).
Vill se definition
Han tillägger att det är viktigt att kommunens politiker innan själva utlysandet definierar vad det skulle innebära för att det inte bara ska bli tomma ord. Socialdemokraterna vill inte svälja Göteborgsförslagets villkor hela. Där står bland annat att ”Klimatnödläge ska utlysas tidsbegränsat till den 31 december 2021 för att därefter utvärderas. Om de lokala, nationella och globala utsläppen inte har sjunkit markant, ca 32% per år till år 2021, ska klimatnödläget förlängas med ytterligare två år.”
Socialdemokraterna vill istället diskutera både inom det egna partiet och mellan partierna om vad ett utlysande egentligen skulle innebära.
– Det gäller att vi gör det på ett medvetet och genomtänkt sätt så att vi inte hamnar i ett läge där vi inte agerar tillräckligt fort, för det är en så viktig och brännande fråga. Men det är också viktigt att få med bredden i politiken så att vi gör en omställning som Göteborgssamhället klarar av, säger han.
Rikard Ledin Da Rosa tillägger:
– Nu handlade det om att enas i läget och att vi ser att det är ett klimatnödläge. Men vad färdriktningen, handlingsplanen eller konsekvenserna blir är en mer utmanande fråga som inte är helt lätt att svara på.
Liberalerna förvånade
Axel Darvik (L) är lite förvånad över att de rödgrönrosas förslag gick igenom. Alliansen, som fick stöd av Demokraterna, var mer negativa till att utlysa ett nödläge och anser att kommunen istället bör lyfta det som redan görs.
– Det var lite oväntat. Jag upplevde att socialdemokraterna var väldigt positiva till att utlysa ett nödläge. Det är svårt hur man ska tolka detta. Vi har inte den nödlägeslagstiftningen i Sverige.
Han är osäker på vad ett klimatnödläge egentligen skulle resultera i och befarar att det kan få en negativ effekt.
– Jag är lite oroad. Som flera forskare har sagt så finns det en risk att det blir ett bakslag i klimatarbetet om man är för alarmistisk. Då känner människor att det är kört och det vore väldigt farligt, säger han.
Axel Darvik ser att kommunen redan arbetar för att minska utsläppen och är övertygad om att de är på rätt väg.
– Det här kommer vi greja från Göteborgs sida. Vi kommer att kunna vidta de åtgärder som krävs för att göra en omställning och samtidigt se till att vi har ett bra välstånd i samhället.
Om politikerna i fullmäktige väljer att utlysa klimatnödläge i staden följer de i samma fotspår som flera andra städer i världen, men Göteborg kan bli först i Sverige.