Tidigare drevs verksamheten på Stora Gården som ett EU-projekt men sedan årsskiftet får det stå på egna ben. Bergskraft Bergslagen Service AB, BSAB, har ett samarbete med arbetsförmedlingen och försäkringskassan och för närvarande är ett tiotal personer med i verksamheten. Inriktningen är att arbetsträna personer som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. BSAB:s VD heter Gunilla Pöchhacker och hon ser på företagande på sitt sätt.
– Ett samhälle som fungerar underifrån kan växa sig hur starkt som helst, bara man kommer ihåg att alla människor är lika värda och kan bidra med något, säger Gunilla Pöchhacker.
Får självförtroende
Att börja med sopplunchservering är just ett exempel på deltagarnas bidrag till verksamheten. Idén kommer från deltagarna själva och har sitt ursprung i det faktum att långtidsarbetslösa lätt får en så dålig ekonomi att maten blir en tung utgift. Gunilla Pöchhacker menar att det då är lätt att hoppa över måltider för att spara pengar. Deltagarna började med att koka soppa till sig själva men efter ett tag kläcktes idéen att sälja luncher. När ETC Bergslagen är på besök står Carro Röhm och Simone Fernby vid kassan och tar betalt för sopplunchen.
– Jag har all anledning att vara helnöjd. Här är en bra arbetsmiljö med bra arbetskamrater och det spelar ingen roll vilken bakgrund man har, man blir accepterad som man är, säger Carro Röhm.
– Trivs jättebra här. Har bra människor omkring mig. Får självförtroende och många nya vänner, säger Simone Fernby.
Rena konstverken
Gunilla Pöchhacker förklarar att den stora skillnaden mellan ett vanligt aktiebolag och ett socialt företag är att det sociala företaget inte delar ut några pengar till aktieägarna. All vinst återinvesteras i verksamheten. BSAB hyr Stora Gården av Ljusnarsbergs kommun och betalar marknadsmässig hyra för den. Ett sätt att få in pengar är att sälja inscannade gamla gruvdokument i olika former.
– Gruvkartor, maskinritningar och gamla sigill kan vara rena konstverken. Vi gör affischer, ljuslyktor och tryck på kuddar av sådant, säger Gunilla Pöchhacker.
Skilda behov
Skillnaden mellan behoven som deltagarna har är stora. Det kan röra sig en person som aldrig startat en dator och då kan behovet bli att klara av en dator vilket är i det närmaste nödvändigt för att komma in på arbetsmarknaden och klara av livet. Men det finns också högutbildade deltagare som klappat ihop och gått in i väggen.
– Då behövs lugn och ro och att utan press få tid att hitta tillbaka till sig själv, säger Gunilla Pöchhacker.
Att människor är olika löper som en röd tråd genom hennes engagemang. Det gäller att lyssna noga på vad deltagarna brinner för och ge dem en chans att utvecklas. Gunilla önskar också att arbetsgivare kunde tänka lite mer utanför de vanliga banorna när de läser ansökningar.
– Allt står inte på ett CV utan det gäller att försöka se till varje människas unika egenskaper, säger Gunilla Pöchhacker.
Önskar sig fast jobb
De båda deltagarna Carro Röhm och Simone Fernby som tog betalt i kassan verkar ha blivit sedda under sin tid på Stora Gårdens verksamhet. På frågan vad de önskar ska hända i framtiden svara de unisont att det vore rena högvinsten att få fast jobb på Stora Gården när arbetsträningen är över.