– När jag fick beskriva händelseutvecklingen så blev det också tydligt hur absurt det hela är, säger hon.
Lawen Mohtadi ser skeendet som ett oacceptabelt exempel på de maktstrukturer som finns.
– Det är en skrämmande illustration av vad metoo-rörelsen handlar om. Går man till botten med det här så är det frågor om kvinnors kroppar och integritet som har fått en så tung institution som Akademien på fall. Frågan är tydligen så viktig för ett antal manliga ledamöter att de är villiga att offra allt för att slå vakt om de strukturer som finns, säger hon.
Alla delaktiga
Även Åsa Kalmér, regissör och en av initiativtagarna till metoo-uppropen inom scenkonsten, ser det som har hänt som ett tydliggörande av vad protesterna mot manliga maktstrukturer handlar om.
– Om det är något bra som kan komma ut av det här, så är det att det nu blir synligt för hela landet hur det faktiskt ser ut. Det som har hänt inom Akademien är ett praktexempel på hur män vägrar att släppa taget om sina privilegier och dela med sig av den makt de har, säger hon.
Åsa Kalmér, som är personligen bekant med flera av de inbladade, reagerar också över den roll som Katarina Frostenson har tilldelats.
– Alla i Akademien var med om att fatta besluten om att ekonomiskt stödja den klubb som hennes men drev. De har dessutom alla varit där. Jag kan då inte förstå varför hon ensam ska stå till svars för den jävsituation som har uppstått. För mig är det tydligt att alla ledamöter är delaktiga och borde ta ansvar för sin del i skulden, säger hon.
Kvinna får gå
Att det är Sara Danius och Katarina Frostenson som nu lämnar ser hon som typiskt för hur det brukar gå.
– Det är ett mönster som går igenom i alla de fall jag har tagit del av. Om det uppstår problem inom en arbetsplats eller institution så försöker man lösa det genom att låta en kvinna gå.
Att det går en knytbluskampanj genom landet ser Åsa Kalmér som ett tecken på att protesterna inte lär tystna.
– Vi accepterar inte det som sker. Det som har hänt fungerar som olja i vårt maskineri. Metoo är en fredlig rörelse, men den låter sig inte stoppas, säger Åsa Kalmér.
Ta smällen
Frågan om vad Svenska akademiens kris har betytt för bilden av Sverige har diskuterats. Men enligt Katarina Wennstam, författare och debattör, är det utgången av det hela, med Sara Danius avgång, som lär bli den bestående skadan.
– Här har vi en sexmissbrukande man som har fått hålla på i årtionden. Vi har dessutom tre manliga tidigare ständiga sekreterare som har känt till det hela, men valt att hålla tyst. Det är inte förrän det kommer en kvinna på posten och hon faktiskt agerar, som något händer. Och då är det hon som får ta smällen medan de som inte velat se sitter kvar, säger Katarina Wennstam.
Skadorna på både Akademiens och Nobelprisets anseende ser hon som svåra.
– Man kan undra vilken författare med integritet och en välfungerande hjärna som vill förknippas med den här församlingen så som den nu ser ut, säger Katarina Wennstam.
Ensam skyldig
Katarina Wennstam är också fundersam kring hur Katarina Frostenson har behandlats i anslutning till det som har hänt.
– När det kommer till sexövergreppen så är det hennes man och ingen annan som är skyldig. Men här har dessutom tydligen förekommit annat, som jäv och brott mot sekretessen, som gör att hon borde ha avgått. Just det där med sekretessen har tidigare setts som en dödssynd inom akademien, men det gäller tydligen inte längre.