ETC Göteborg har ett flertal gånger skrivit om försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalen äldreboende.
– Det har gått fantastiskt bra! Tack vare den förkortade arbetsdagen har vi fått ett skift till, vilket har gett 14 nya anställningar. Det har blivit vinn-vinn för de anställda och deras familjer. Förutom mer tid hemma och att de har blivit mindre trötta, så är det även enklare att vabba och sådant, sade enhetschefen Charlotte Jern när ETC Göteborg besökte Svartedalen i slutet av förra sommaren.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nu har även statistiken gett de anställda rätt. Följeforskaren Bengt Lorentzon presenterade nyligen en ettårig utvärdering
av projektet. Där framgick att Svartedalen hade 50 procent lägre sjukfrånvaro jämfört med snittet på andra kommunala äldreboenden i Göteborg. Även för de boende hade situationen blivit klart bättre.
– Aktiviteterna för omsorgstagarna på Svartedalen har ökat med 64 procent, berättade Bengt Lorentzon.
Anledningen till ökningen beror på att personalen upplever mindre stress.
”Ren prestigefråga”
De borgerliga partierna med Moderaterna i spetsen har hela tiden motsatt sig projektet. I mars lämnade kommunalrådet Maria Rydén in en motion om att avsluta försöket i förtid, trots att hon själv hade skrivit under ett kollektivavtal för projektet som inte är uppsägningsbart. När man räknar in SD bland de borgerliga partierna så har de majoritet, och motionen bifölls av kommunstyrelsen. Det innebar att kommunfullmäktige skulle ta upp frågan för avgörande.
– Det är en ren prestigefråga för Moderaterna helt enkelt. Det här har rönt så mycket uppmärksamhet i Sverige och världen men de vill inte ens invänta en utvärdering då det blir ideologisk dissonans för dem, säger Daniel Bernmar (V), äldrekommunalråd i Göteborg.
Maria Rydén menar å sin sida att försöket aldrig kommer att leda någon vart, och att det därför är meningslöst.
– Det är inte viktigt att lägga ner i förtid. Det som är viktigt är att det inte finns några ekonomiska förutsättningar att fortsätta. Så det handlar om att göra pinan kort. Det är väldigt mycket personal med stora förhoppningar om att det här ska införas permanent, men det finns ingen som helst ekonomisk verklighet för det, säger Maria Rydén.
Beslut 21 maj
När kommunfullmäktige sammanträdde den 21 april hann man inte
ta upp frågan. Beslut kommer i stället att tas på möte den 21 maj. Dock ser det ut som att projektet nu kommer att räddas från lite oväntat håll.
– Vi är ju ganska säkra på att tillsammans med Vägvalet säkra att projektet får fortsätta. De gick ut och sade att de tycker det är lite löjligt av alliansen att vilja avbryta projektet med bara några månader kvar, säger Daniel Bernmar.
Han menar att även med en majoritet skulle det bli svårt för de borgerliga att avsluta i förtid.
– Även om motionen skulle gå igenom så finns det ett bindande kollektivavtal. Jag undrar om det ens är tekniskt möjligt att avbryta utan att hamna i arbetsdomstol.
Maria Rydén säger att hon inte har några problem med att Vägvalet röstar med de rödgrönrosa i frågan.
– Nej, jag har inga problem med det. Men jag vill se hur de ställer sig till en fortsättning. Det här försöket kommer att självdö vid årsskiftet och då måste man kunna se personalen i ögonen.
Hon menar även att projektet inte alls visar upp så positiva
förändringar som har utlovats på förhand.
– Egentligen borde de visa upp noll procents sjukfrånvaro om det vore så fantastiskt som Vänsterpartiet vill uppvisa. Jag hade förväntat mig bättre resultat.
Men hade du det? Du var ju emot projektet även när det startade.
– Ja, för att jag tror inte på den här idén. Vi kan inte lägga en halv miljard om året på att betala personal för att inte jobba. Jag låter som ett monster, men det här kommer aldrig att bli verklighet då det inte finns ekonomi för det.
Daniel Bernmar håller till viss del med om att kostnaderna kan vara problematiska. Men han menar att vinsterna kan kvitta ut dem, och att de är fler än ekonomiska. Fast det behövs en omfördelning mellan kommunala och statliga pengar.
– Det här är ju en försöksverksamhet där vi vill dra lärdomar och sprida dem vidare till andra arbetsplatser och situationer. Sedan kostar det ju pengar. Vinsterna som kommer tillbaka hamnar hos staten via exempelvis färre sjukdagar. Så det borde omförhandlas och ske en omfördelning med staten.