Upplösning av alliansen, slopad decemberöverenskommelse, interna splittringar och dessutom en partiledare som är ganska färsk. Det senaste året har på många sätt varit händelserikt för Moderaterna. När Sverigemötet nu hålls hoppas Bodil Sidén, moderat debattör som avgick som andra vice förbundsordförande för Muf i vintras, att partiet ska kunna fokusera på de stora politiska frågorna, som hur bidragsberoendet ska minska och hur bostadsbristen lösas. Hon vill se strukturreformer istället för parlamentariska diskussioner om huruvida regeringen ska få sitta kvar eller inte.
– Det har varit för mycket fokus på det politiska spelet det senaste året. Jag hoppas att vi kan fokusera på politiken nu, säger Bodil Sidén.
”Står långt ifrån varandra”
Själv hoppade hon av Moderata ungdomsförbundet som en protest mot att ordföranden Rasmus Törnblom vill att regeringen ska fällas med hjälp av Sverigedemokraterna. De senaste månaderna har det också spekulerats om hur opinionen inom M ser ut för en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hur stort tror du att stödet är för att fälla regeringen innan valet 2018?
– Inte särskilt stort. Vi kan bara fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna, och i så fall blir vi också skyldiga att regera med stöd av det partiet, och det tror jag inte att särskilt många vill.
Att Moderaterna har skärpt sin migrationspolitik rejält under året och bland annat vill se hårdare krav på nyanlända och en paus i flyktingmottagandet tror hon inte innebär att M har närmat sig ett samarbete med SD.
– Nej, vi står fortfarande långt ifrån varandra. Och jag hoppas verkligen att den nya inriktningen i migrationsfrågan bara är tillfällig. Den förändring vi har sett det senaste året, som också regeringen står för, tycker jag är helt fel. Temporära uppehållstillstånd är till exempel ett integrationspolitiskt haveri.
Moderaterna har gått framåt i de senaste opinionsundersökningarna, tror du att det beror på den hårdare migrationspolitiken?
– Jag tror inte det. Snarare tror jag att det har att göra med att vi har fokuserat på att bryta utanförskap och vill se satsningar för att det ska bli lättare att få sitt första jobb. Att regeringen är väldigt svag är också en starkt bidragande faktor.
Men samtidigt visar till exempel Demoskops aprilmätning att många väljare lämnar SD för M?
– Opinionssiffror går ju alltid fram och tillbaka. Om den hårdare migrationspolitiken spelar någon roll kan jag inte svara på.
Fredrik Reinfeldt drev en annan migrationspolitik, vad ser du för övriga förändringar sedan Anna Kinberg Batra tog över?
– Framförallt handlar det om migrationspolitiken, men där är vi heller inte ensamma om att ha svängt. Annars är Moderaterna i grunden samma ansvarstagande parti, som fortfarande fokuserar på arbetsmarknad och bidragsberoende.