Ett år senare sitter sju personer häktade och åtta är misstänkta. Förundersökningen uppgår enligt de senaste uppgifterna till omkring 13 000 sidor. Det skulle göra fallet till den största brottsutredningen i Göteborgs historia.
– Att det sitter så pass många häktade har bidragit till att många känner sig tryggare här nu. Vi har visat att det finns ett rättssystem som faktiskt fungerar. Men det kan finnas en risk i det där också. En häktning är en sak och en fällande dom en annan. Skulle någon sedan gå fri så kan det skapa ny oro, säger Daniel Neck.
Han är polis och samordnare för Trygg i Västra Hisingen. Liknande kampanjer finns i alla stadsdelar, men arbetet ser väldigt olika ut beroende på område. Daniel Neck och kollegan Tony Olsson, som är områdespolis, vittnar om att området känns betydligt lugnare ett år efter dådet.
– Lägesbilden är att det är lugnt, och därför tryggt. Vi som jobbar här har ju tentaklerna ute så att säga, och det är en positiv känsla nu, säger Tony Olsson.
Annan bild hos de boende
De menar att bilden av Biskopsgården hos övriga göteborgare är mycket värre än hur saker faktiskt upplevs av dem som bor här. Och där får de medhåll bland dem ETC Göteborg möter på gatan.
– Jag tycker det är bra här. Det kanske inte är det på kvällarna, men det vet inte jag något om. Jag går aldrig ut sent, berättar pensionären Berit Örnryd som har bott nära Vårväderstorget i 18 år.
– Jag har aldrig hört något bråk. Visst var det obehagligt att läsa om när de sköt, men samtidigt så når det ju inte oss övriga. Jag tycker att det var mycket stökigare här när det fanns ett Systembolag, fortsätter hon.
Trygg i Västra Hisingen är ett samverkansprojekt mellan polisen och stadsdelen. Den senaste stora studien de gjorde visade att 78 procent ändå kände sig trygga i området. Men den undersökningen gjordes alltså före dubbelmordet.
– Jo, men vi hade haft flera stora händelser före det med, även om den skjutningen är extra makaber. Bland annat var det ett dubbelmord 2013. Däremot så finns det en stor skillnad i upplevd trygghet bland kvinnor och män, där kvinnor känner sig mindre trygga, säger Daniel Neck.
Emine Özkan är småbarnsmamma och student och har bott i Biskopsgården i två år.
– När man hör om händelser som var förra året är det otäckt, men annars inte. Jag har små barn, så vi är sällan ute så sent. Men på somrarna kan vi vara ute till elva kanske och har aldrig upplevt något. Man ser polisen här varje dag, och det känns bra att de har koll, säger Emine.
I arbetet med att skapa trygghet i området ingår flera delprojekt. Bland annat något som kallas medborgarlöfte som inom kort ska lanseras.
– Det är en slags kommunikationssprångbräda för jobbet vi gör. Exakta aktiviteter får vi återkomma till. Men det kommer att vara medborgardialog och ta avstamp i det som har skett, säger Daniel Neck.
– Det är ett sätt att visa att vi faktiskt lyssnar på medborgarna. Det kanske vi i polisen har varit lite dåliga på tidigare, fortsätter Tony Olsson.
De vill båda ge en eloge till restaurangen där allting skedde.
– De tänkte först lägga ner, vilket hade varit förståeligt. Men vi är glada över att de stod upp och orkade fortsätta. Det är positivt för hela området att det får fortsätta finnas liv och rörelse. Det bor ändå 26 000 invånare här och det är en liten, liten klick som förstör för alla andra, säger Daniel.
”Andra områden mer otrygga”
Jim Ekstrand är fordonsinstruktör och kommer från västra Göteborg. Han tycker att det finns områden som känns mer otrygga att vistas i än Biskopsgården, där han bor nu.
– Jag är uppvuxen i Majorna, vilket inte alls känns som förut. Men här har jag aldrig känt mig annat än trygg. När man läser om saker som har hänt är det ju olustigt. Men man kanske blundar för det när man inte har upplevt något själv, säger han.
Inom Trygg i Västra Hisingens arbete finns ännu fler delar, som djupintervjuer med så kallade nyckelpersoner i samhället och medborgarintervjuer. Men både Daniel Neck och Tony Olsson är på det klara med att det största arbetet ligger djupare än så.
– Folk förväntar sig alltid ”hårda” svar från oss i polisen. Som tuffare tag och hårdare straff. Men trygghet handlar om de större frågorna som bostad, sysselsättning, skola och föräldraansvar, säger Tony.
– Saker som att man plötsligt har anställt stort på Volvo nu förändrar. När man satsar resurser på skolan så märks det. Det är de sakerna som är viktiga för hela samhället, säger Daniel.
Majoritet ”vanliga familjeförsörjare”
De är båda måna om att poängtera att sakerna som har skett i Biskopsgården är på grund av en väldigt liten men utmärkande del av dess invånare.
– Det är viktigt att understryka att de allra flesta här ändå har en framtidstro, och den absolut största delen av befolkningen blir helt vanliga familjeförsörjare, säger Daniel Neck.