Under veckorna som följde kom nya rapporter om smittade personer. Även vårdpersonal och personer som var vaccinerade mot sjukdomen insjuknade. En stor smittspårning drog igång och över 2 000 personer som träffat de smittade personerna kontaktades. Sahlgrenska var tvungna att ställa grindvakter vid akutmottagningarna, men trots det smittades totalt 28 personer i regionen.
Största utbrottet
Utbrottet är det största i Sverige sedan 1980-talet och det dröjde till februari innan läkarna kunde konstatera att inkubationstiden var över och smittspridningen var under kontroll. Sedan dess har smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och hans kollegor utbildat vårdpersonal för att regionen ska vara bättre rustade om någonting liknande händer igen.
– Det är svårt att säga om vi är bättre rustade idag, men det känns som om vi är mer alerta och på tårna nu. Det gäller att vårdpersonalen alltid tänker på att det kan röra sig om ett mässlingsfall, och vi märker att vi ibland blir uppringda när det finns misstanke om mässling, säger han.
I vintras avsatte regionstyrelsen 8 miljoner kronor för att alla de 40 000 regioninvånare som inte var immuna mot sjukdomen skulle erbjudas gratis vaccin. Intresset var stort i samband med utbrottet men har minskat under året. Thomas Wahlberg vet att många valde att vaccinera sig, men har inga exakta siffror på hur många som nappade på erbjudandet.
Nya riktlinjer ska förebygga
För att förebygga att någonting liknande skulle hända igen så har det kommit nya riktlinjer om att alla som arbetar inom vården ska vara vaccinerade mot mässlingen. I samband med utbrottet föreslog regionens smittskyddsläkare också att man skulle förebygga smittspridning genom att börja kontrollera patienter innan de sätter sig i akutmottagningarnas stora väntrum. På så sätt skulle man kunna upptäcka mässlingssmittade personer innan de smittade andra. Thomas Wahlberg tycker att det vore ett bra arbetssätt, men säger att det är upp till vårdenheterna själva att införa sådana rutiner.
– Vi har haft många utbildningar för vårdcentralerna i år, och då har vi försökt trycka på att delen med akutmottagningarnas väntrum. Men det är upp till dem att skapa sådana rutiner, säger han.
Stor uppmärksamhet
Förra årets mässlingsutbrott blev mycket uppmärksammat i medierna och Thomas Wahlberg tror att även allmänheten har bättre koll på sjukdomen nu än tidigare. Hans råd är precis som då att man ska se till att man själv och sina barn är vaccinerade – särskilt om man planerar att åka utomlands.
– Mässlingen var en ovanlig sjukdom här tack vare att den nästan vaccinerats bort. Men vi ser oroväckande siffror på mässlingsfall i andra delar av världen. Därför är det bra att vara uppmärksam så att man kan agera tidigt, säger VG-regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.