Martin Hellström, rektor för Mälardalens universitet och styrelseledamot i SUHF, Sveriges universitets- och högskoleförbund, säger att det är en detaljstyrning från regeringens sida som saknar motstycke.
– Klåfingrigheten är upprörande, och ett direkt angrepp på den akademiska friheten och på de autonoma institutionerna som våra universitet och högskolor borde vara. I en fråga som egentligen inte är så angelägen att man skulle ha behövt göra på det sättet, säger han.
”Respektlöst”
Han menar att om regeringen verkligen vore av åsikten att styrelserna saknar kompetens för säkerhetsfrågor så hade man kunnat genomföra förändringen i lugn och ro.
Han tolkar det istället som att regeringen vill visa vem som bestämmer.
– De främsta målet med det här är att markera mot högskolor och universitet att man underminerar autonomitanken och universitetens kompetens, säger han.
Hans Adolfsson, rektor för Umeå universitet och ordförande för SUHF, säger i ett pressmeddelande att den här typen av detaljstyrning inte förekommit tidigare.
– Jag ser det som en direkt påverkan på och inskränkning av lärosätenas självbestämmande och autonomi. Jag liksom övriga rektorer i landet finner detta beslut synnerligen anmärkningsvärt av flera skäl. Vi finner det respektlöst mot såväl ledamöter som lärosäten.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet, säger till Dagens ETC att processen är anmärkningsvärd.
– Som jag förstår det gick det ohyggligt fort. Inga samråd, inga remissförfaranden, ingenting. Det var verkligen som att de kom på det när de gick och la sig på kvällen. "Just det, det här måste vi fixa". Processen kan man utan diskussion säga har varit genomusel, säger han.
Tror inte på förklaringen
Han säger att det är olyckligt att de styrelser som tillsätts nu får för kort tid att arbeta, men den stora frågan är vad regeringen vill framöver. Han köper inte att det verkligen handlar om det säkerhetspolitiska läget och att se till att patent inte hamnar utanför Sverige.
– Styrelsen kommer inte ner på den operativa nivån. Vilket får en att tro att antingen förstår regeringen inte vad en universitetsstyrelse gör, och det får man ju hoppas att de gör. Då blir nästa fråga om det här är någon typ av svepskäl för att öka inflytandet och kontrollen över universitet och höskolor. Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att dra den slutsatsen, säger han och fortsätter:
– Då börjar det bli ganska obehagligt. Den akademiska friheten är viktig, och det tror jag att regeringen tycker också, egentligen. Men det här är ett uppenbart hot mot det. Om man ska leta efter människor att sätta i styrelser som har rätt åsikter. Det höjer en varningsflagga i den här processen, säger han.
I torsdags eftermiddag kallades landets högskole- och universitetsrektorer på ett extrainsatt möte med SUHF. Nästa vecka kommer rektorerna att möta utbildningsminister Mats Persson (L).
Kerstin Tham, rektor för Malmö universitet, är orolig för vad som kommer att bli nästa steg.
– Man blir orolig för om de ska gå in och detaljstyra tillsättningen av rektorer också. I så fall är vi ute på väldigt hal is i Sverige när det gäller demokratifrågan. Här är vi oroliga, säger hon.
Hon säger att Mats Persson tidigare sagt att han värnar universitet och högskolors frihet.
– Det blir väldigt dubbla budskap. Det måste vi prata med ministern om, säger hon.
Samhällets kritiska röst
Hon säger att det aldrig hänt tidigare att regeringen gått in med den här typen av politisk styrning och att hon blir orolig för vad det handlar om egentligen.
– Malmö universitet har den akademiska friheten och integriteten väldigt tydligt uttalad. Det är en viktig förutsättning för hög kvalitet i vår forskning och utbildning och att vi ska kunna vara samhällets kritiska röst oberoende från politiken. Det är ett otroligt viktigt fundament för demokratin, säger Kerstin Tham.
Även Eva Wiberg, rektor för Göteborg universitet, har reagerat starkt. Inför det extrainsatta mötet skrev hon på sin blogg att beslutet skulle debatteras kraftigt.
– Det är en mycket stark signal och ett allvarligt steg mot ökad politisk styrning som man sänder med detta besked, skriver hon.
Hon skriver också att beskedet från regeringen kom med mycket kort varsel.
– Nu kokar det i sektorn.
Enligt utbildningsminister Mats Persson (L) står regeringen upp för den akademiska friheten. Han skriver i ett sms till Dagens Arena att alla samtidigt måste förhålla sig till det nya säkerhetspolitiska läget.
– Inte minst mot bakgrund av det krig som just nu pågår i vår närhet och kinesiska militärforskare som visat sig vara verksamma vid svenska lärosäten. Den säkerhetspolitiska förståelsen ska därför inte underskattas, särskilt inte i universitets- och högskolesektorn. Vi befinner oss i en tid där vi inte har råd att vara naiva, skriver Mats Persson.