Gubbängen i södra Stockholm, för ett år sedan idag. Runt 100 människor hade samlats på Moment teater för ett antifascistiskt möte arrangerat av lokalavdelningar i Vänsterpartiet och Miljöpartiet. En företrädare för Expo skulle föreläsa. Just innan mötet drog igång stormade fem maskerade män in i lokalen. De kastade omkring bord och stolar, misshandlade besökare och släppte en rökbomb. Två personer fördes till sjukhus med lindriga skador.
Idag torsdag, på årsdagen av attacken, samlas återigen antifascister på Moment teater. Den här gången organiserar Vänsterpartiet och Miljöpartiet mötet tillsammans med Socialdemokraterna. Extra säkerhetsåtgärder har införts: deltagare måste föranmäla sig, polisen kommer att vara på plats och väskförbud råder. Flera dagar i förväg är eventet fullbokat.
Attacken ”naturlig följd” av Tidö
Gurgîn Bakircioglu, talesperson för den gröna tankesmedjan Cogito, kommer att moderera ett samtal under kvällen. Han var i Berlin när attacken skedde för ett år sedan och följde den minut för minut. Först tänkte han: ”Det här kan inte hända”.
– Sedan blev jag irriterad på mig själv, för jag förstod att allt som jag har läst, sett och hört har lett fram till den här stunden. Attacken har inte skett i ett vakuum utan som en naturlig följd av samhällsutvecklingen.
Högerextremismen har under en lång tid normaliserats av politiker, medier och andra samhällsaktörer, menar Gurgîn Bakircioglu. Han lyfter särskilt fram M, L och KD:s samarbete med SD i Tidöavtalet som avgörande för den utvecklingen.
Ett av fokusen för samtalet på årsdagen för attacken kommer att vara hur man bygger en egen berättelse och inte alltid endast står i svarsmål.
– Jag tror att det är ganska många som är less på att reagera på det här politiska klimatet. Istället behöver vi berätta vad vi vill och – för att prata högersvenska – plocka marknadsandelar i debatten.
Gurgîn Bakircioglu vill också hylla de bullbakande pensionärerna som deltog vid mötet i Gubbängen.
– De åkte på stryk förra året. Men de finns där i år igen.
Utpekade gärningsmän
En tydlig måltavla vid attacken för ett år sedan var frilansjournalisten Mathias Wåg. Han tog emot flera slag mot ansiktet och sparkar efter att han ramlat omkull. Allt filmades av en av gärningsmännen.
Efter attacken hade Wåg blåmärken över hela kroppen men klarade sig utan allvarliga skador.
– Däremot blev jag hyperaktiv en vecka efteråt. Jag skrev artiklar, gav poddar, ställde upp och gav intervjuer. Sedan blev jag sjuk och låg däckad i en förkylning.
Under året som gått har han dragit ner på aktivit
eter för att undvika att gå in i väggen. Deltar han som talare i något sammanhang behöver han numera se till att det antingen finns en säkerhetsvakt, eller undvika att gå ut med information om deltagandet i förväg.
Mathias Wåg har lång erfarenhet av att bevaka den högerextrema miljön och kände omedelbart igen attackstilen som tillhörande Aktivklubb, en högerextrem grupp som tränar kampsport inför ett väntat raskrig och som arbetar mycket med propaganda på sociala medier.
Högerextrem konspirationsteori
Förundersökningen pågår och varken polis eller åklagare kan bekräfta misstanken, eller uttala sig om ifall någon gripits. Men för ett år sedan sa polisens presstalesperson Ola Österling till SVT att utredningsläget var bra och att polisen hade mycket bra bildmaterial.
Wåg är fortfarande övertygad om att det är ledande personer inom Aktivklubb som låg bakom attacken. Han gissar att polisen utreder flera händelser kopplade till gruppen samtidigt. Samma personer som han misstänker för attacken deltog på måndagen i ett huliganslagsmål på Aspuddens IP i södra Stockholm, säger han. En av dem greps vid slagsmålet.
– De värvar ungdomar i huliganmiljön. Sedan Gubbängen-attacken har de trappat upp det en nivå.
Dels har de utfört flera attacker, dels har de rest runt på internationella möten i Polen, Frankrike, Italien och Finland, säger han.
Någon film från överfallet lades aldrig upp. Istället spreds konspirationsteorier om att attacken var riggad från vänsterhåll som del i en EU-valskampanj mot Sverigedemokraterna. Det förekom också påståenden om att Dagens ETC skulle ha legat bakom händelsen.
Under ett års tid har högerextrema aktörer i princip dagligen omnämnt händelsen i raljerande ordalag. Händelsen har blivit en symbol för en påhittad attack.
– Så fort något händer så skriver man ironiskt att ”det här måste vara det största terrorattentatet sedan Gubbängen”. Jag tittade på X precis nu innan du ringde, och då såg jag att det var 30-40 inlägg om Gubbängen bara senaste dygnet från kanske 20 olika konton, säger Mathias Wåg.
Inte bli avtrubbad
Åsa Lindhagen (MP) är miljö- och klimatborgarråd vid Stockholms Stad och kommer att delta i panelsamtalet tillsammans med Samuel Gonzalez Westling, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen, och Johan Sjölander (S), Tankesmedjan Tiden.
Hon minns attacken med stor ilska, och ser de högerextrema konspirationsteorierna om attacken som ett hån mot de som utsattes.
– Det var ju människor lokalt i Miljöpartiet och Vänsterpartiet som engagerade sig i ett otroligt viktigt ämne – mot fascism. Vi hade medlemmar som var rädda för att människor skulle dö och som mådde väldigt dåligt.
Hon betonar vikten att inte låta sig bli avtrubbad inför sådana här händelser – en tendens hon tycker sig se på flera håll.
– Jag tycker inte att politiken tar det ansvar som krävs. Och vi har ju en regering som vilar på ett stöd från ett nationalistiskt parti på den extrema högerkanten med rötter i nynazismen. Det är så det ser ut i Sverige idag.