– Den här typen av gränsöverskridanden när det gäller normer i samhället är väldigt förknippade med ritualer och karnevaler. Man utmanar makten och makthavarna. Det kan vi se från medeltiden och framåt. Man avbildar kungen och bränner dockor, säger han.
Jonas Engman menar att det är uppenbart att syftet med aktionen är att den ska vara provocerande.
– För mig är det självklart. Det är nästan lite roligt i sig självt. Man gör precis det som människor alltid gjort i sådana här sammanhang. Tar en provokativ bild och placerar den mitt i offentligheten vid någonting som representerar makten. Och vad händer? Jo, man får exakt den reaktionen som man hoppats på! Statsministern går i gång på det här och säger saker som till och med utmanar vår rätt att uttrycka oss fritt som står i grundlagen. Det blir jättestarka reaktioner.
”Åker med i valsen”
Den utklädda dockan har fått statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) att tävla om att fördöma aktionen.
– I ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord så hänger man upp en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare. Det är extremt allvarligt, sa statsministern till exempel till TV4 Nyhetsmorgon.
Jonas Engman tycker att reaktionerna har varit märkligt starka. Även om han förstår att det till stor del handlar om ett politiskt spel.
– Det hade varit smartare att ta det som ett skämt. Eller för var det var – en rituell symbol som provocerar. För mig är det här en egendomlig reaktion som kanske inte är så genomtänkt. Reaktionen kommer från ett samhälle som inte är demokratiskt, ett repressivt samhälle. Man ger sig på saker som vi i vårt samhälle tycker är kul i rituella sammanhang. Jag får inte ihop hur svenskt politiskt etablissemang åker med i den valsen.
Kostym och flint
Skyltdockan i aktionen hade en mask som var väldigt lik Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och är även påklädd en riktig kostym.
– Att dockan är porträttlik, och inte en karikatyr, förstärker det allvarliga i budskapet. Här är det någon som är ganska välliknande med kostym och flint, den riktar sig mot en specifik person, och då finns det mindre utrymme för att det ska vara roligt. Att den var så välliknande understryker det tuffa i handlingen.
Ganska ovanligt inslag
Trots att många tolkar politikernas uttalanden om dockan som överreaktioner är en docka föreställande en hängande statsman ändå ett ganska ovanligt inslag i den stockholmska stadsbilden.
– Vi är lite ovana vid den här typen av rituellt språk i vårt land. Det har att göra med att vi lever i ett land där vi kan uttrycka i stort sett vad som helst. Och till och med uppmuntras att göra det, säger Jonas Engman.