Shora Esmailian bor tillfälligt i Egyptens huvudstad Kairo för att studera arabiska. Hon berättar att situationen är värre än vad den var under Mubaraks tid. Sedan militärkuppen förra sommaren har massakrer, dödsdomar och fängslanden av oppositionella skett.
– För landets fattiga invånare har ingenting förbättras, utan de vittnar fortfarande om att det är svårt att överleva, säger hon.
Hur påverkar turbulensen din vardag?
– Det är svårjobbat i Egypten för tillfället, mycket på grund av Al Jazeera journalisterna som sitter fängslade och statens repression mot alla möjliga. Men det mest skrämmande här för tillfället är nog den folkliga fascism som vuxit sig allt starkare sedan Muslimska Brödraskapets Muhammed Mursi störtades förra året.
Hur kom du in på journalistiken?
– Genom en reportageresa till mitt hemland Iran år 2004 om den iranska arbetarrörelsen för tidningen Arbetaren. Det var den mest lärorika, spännande och roliga reportageresan någonsin.
Reportaget blev till boken Sprängkraft i Iran som hon skrev tillsammans med Andreas Malm.
Sedan dess har Shora Esmailan slutat på tidningen Arbetaren och som frilansjournalist bland annat skrivit för Sydsvenskan. Hon ingår också i redaktionen för reportagetidningen Re:public. 2012 kom hon ut med den hyllade reportageboken Ur askan om klimatflyktingar bland annat i Nildeltat.
Din bok blev mycket omtalad när den kom ut, vad har hänt sedan dess?
– Jag har varit runt om i Sverige på skolor, bibliotek och konferenser och pratat om boken och de människor som jag skriver om. Responsen från folk som lyssnat har varit fantastisk, det finns en solidarisk ryggmärgsreflex från många som gärna vill göra något för att stoppa klimatförändringarna.
Du har sagt att boken hade dålig timing eftersom klimatfrågan nästan hade dött ut. Hur är klimatdebatten idag?
– Tyvärr skulle jag inte säga att den är mer levande än när boken kom ut. Men även om vi inte hör så mycket om klimatet i offentligheten samlas fortfarande hundratals människor på till exempel ABF-huset i Stockholm när det är ett stort arrangemang om klimatfrågan. Viljan att göra något finns och det finns organisationer som till exempel Klimataktion eller Föräldravrålet som hela tiden försöker lyfta upp frågan, speciellt nu i valrörelsen!