Nu stänger sista macken i Sorsele
I augusti försvann Sorseles sista bemannade mack och kommunens sista biltvätthall. OK/Q8 tyckte att lönsamheten var för dålig och beslutade att bomma igen. Därmed gick en epok i graven och inlandet tog ett nytt steg mot nedmonteringen av service. Roland Jonsson började jobba på macken 1968 som springpojke och har sedan dess varit sin arbetsplats trogen. För honom är nedläggningen en stor sorg.
– Jag kommer att sakna mina trogna kunder som jag har träffat varje dag i hela mitt liv. Visst funderar man på hur Sorsele ska se ut om tio år. Vilken service finns kvar då?
Vårdpersonal i uppror: vill ha svar av ministern
De har sedan länge fått nog, men det finns inga förbättringar i sikte. Den 4 september samlades vårdpersonal på över 20 orter över hela landet för att demonstrera för bättre villkor för både personal och patienter. På Nus i Umeå finns stora problem med så kallade ”satellitpatienter” som slussas runt, eftersom det inte finns tillräckligt med vårdplatser.
– Vi körde med sommarstängda vårdplatser under hela förra kalenderåret. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med personal för att hålla igång vanlig verksamhet, berättar Marion Jonsson, operationssjuksköterska på endoskopienheten på Nus.
Hon ska göra EU:s ekonomi rättvis
Det finns uppdrag som förefaller omöjliga. Ett av dem är att omforma hela EU:s skattepolitik, så att den blir hållbar, rättvis och jämställd. Men på Umeå universitet försöker Åsa Gunnarsson, professor vid Juridiskt forum, att göra det omöjliga möjligt. Hon har utsetts av EU-kommissionen att leda det omfattande skatteprojektet som kallas Fair Tax, i syfte att harmonisera skattesystemet. Och hon är tydlig med vilka ambitioner hon har:
– Vi kan inte tillåta en massa kompromisspiss. Vi måste ha en breddad diskussion om skattesystemets funktion. Ett skattesystem som motverkar jämställdhet strider ju mot alla politiska mål som vi har inom EU, säger Åsa Gunnarsson.
De stänger men planerar comeback
Efter två års kamp för ett alternativt kulturhus städade Kulturhusföreningen ur lokalerna och lämnade Lokstallarna. Byråkratikrångel och krav på kostsamma renoveringar blev till slut för mycket. Men Kulturhusföreningen lämnar ändå spår efter sig i Umeås långa kulturhistoria av ockupationer, konstnärligt skapande och Do it yourself. Kanske ett nytt kulturhus är på gång?
– Nu hoppas jag att folk samlar sig och funderar på hur det skulle kunna drivas. Det kräver pengar, men vi har ju gjort det förr med sponsring och kaffekassa. Vi får väl gå till kommunen och fråga efter ett nytt hus, säger filmaren Victor Lindgren.
Inget strandskydd när kommunen bygger nytt
Umeå kommun planerar att bygga 100 nya lägenheter alldeles intill älven, väst på stan. Området omfattas av strandskydd, men trots det föreslår stadsbyggnadskontoret att skyddet ska upphävas. Det är ett förslag som följer den linje som Umeås politiker tidigare har gett uttryck för, nämligen att antalet strandnära boenden ska öka. Detaljplanen har fått skarp kritik från Statens geotekniska institut, SGI, eftersom det finns risk för ras i älvbrinken. Naturskyddsföreningen i Umeå är också kritiska:
– Bygget är inte nödvändigt för Umeås utveckling – tvärtom. Det är ju det speciella med Umeå att man har tillgång till sådana här naturområden nära stadskärnan, säger Owen Laws från Naturskyddsföreningen i Umeå.
Oktober
Sofia Jannoks kamp för Standing Rock
Världens ögon riktades under hösten mot Standing Rock i North Dakota i USA. Där pågick en protest mot planerna på en oljepipeline nära vattenreservoaren till ett reservat för ursprungsbefolkningen sioxuerna. Tusentals personer från hela världen samlades för att ge sitt stöd till siouxerna. En av dem var den samiska sångerskan Sofia Jannok.
– Jag känner igen kampen, det är samma kamp som vi samer för hemma i Sverige. Utvinningen av naturresurser har blivit mycket värre de senaste åren och det enda sättet för oss att påverka, det är att gå ihop, säger Sofia Jannok.
Usla villkor för Vattenfalls bemanningsanställda
En femtedel på statliga Vattenfalls kundtjänst i Umeå är anställda via bemanningsföretag. De får upp till 5 000 kronor mindre i lön och har sämre villkor jämfört med de fast anställda – det kan ETC Umeå avslöja. Tjugofemåriga Tilde är en av de bemanningsanställda:
– Det här är ett jättebra sätt att skapa en inbördes konkurrens och ett ”vi och dem”-klimat. Du kan ju tänka dig hur det känns när kollegan som gör samma saker som du får åka på roliga event, men inte du, säger hon.
Boende på gatan när husvagnslägret vid Baggböle stängs
Den romska husvagnsparken vid Baggböle i Umeå tömdes i mitten av november. Marken ska nu nyttjas för ett vägbygge i stället. Barnfamiljerna från lägret har fått plats på ett härbärge, men för många av dem som har bott i lägret är nu framtiden oviss. ETC Umeå besökte lägret ett par veckor före stängningen och pratade med de boende.
– Vi har faktiskt ingen aning om vart vi ska åka eller om vad som ska hända. Olika parkeringsplatser, kanske. Vi måste flytta, kanske varje dag. Men vi gillar Umeå. Folk är snälla här, säger Maria Pruteanu från Rumänien som bodde i lägret med sina två vuxna söner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
November
Eddie kan sluta andas men får ingen assistans
Åtstramningarna av assistanshjälp har väckt mycket kritik under året. I Västerbotten får allt fler avslag på sina ansökningar, det visar en sammanställning som ETC Umeå har gjort. Åtta månader gamla Eddie har trakeostomi och andas med hjälp av en slang i halsen. Två vuxna måste vaka över honom dygnet runt, men trots det säger Försäkringskassan nej till assistanshjälp enligt LSS.
– Jag är en person som alltid har litat på systemet. Jag har alltid räknat med att få hjälp när jag behöver det, men så blev det inte, säger Moa Frygell, mamma till Eddie.
”Trump ett hot mot Parisavtalet”
När det stod klart att Donald Trump hade vunnit presidentvalet i USA gick en chockvåg bland världens miljö- och klimatforskare. På Umeå universitet varnade professor Peter Sköld på Arktiskt centrum, för att USA nu skulle kunna slingra sig ur Parisavtalet och därmed sätta krokben för fortsatt arbete inom klimatområdet.
– Om USA inte längre vill vara med, så riskerar de att legitimera en klimatskeptisk hållning som tyvärr har varit en trend även bland europeiska länder, säger han.
Nu vänder S – säger nej till kärnkraftsbygget
Det planerade kärnkraftsbygget i finska Pyhäjoki tvärs över Kvarken har under året väckt allt mer diskussion. Tidigare har Socialdemokraterna vägrat att ta ställning för eller emot bygget, men i november kom en helsväng. En orsak var att kärnkraftsföretaget Fennovoima också vill slutförvara kärnbränsleavfall i Pyhäjoki. Nu säger S i Umeå bestämt nej till både kärnkraftsverk och förvaring.
– Den officiella inställningen har varit att det här är en finsk angelägenhet, men den åsikten har ändrats. Man ska inte ha prestige i frågor, säger Margareta Rönngren, kommunalråd (S).
December
Med hjälp av hästkrafter in i Sverige
Umeå ryttarförening driver under hösten integrationsprojektet Ny i stallet. Tio utlandsfödda flickor i mellanstadiet samlas en gång i veckan på ridskolan Hippologum. Tanken är att fler med utländsk bakgrund ska känna sig välkomna och hemma i stallmiljö.
– Så modiga ni är! Kommer ni ihåg första gången som ni kom hit? Då vågade ni inte ens röra vid hästarna, ropar ridläraren Anna Nenzén till tjejerna som obekymrat snor ut och in mellan spiltorna för att tävla i ryktrally.
Nedsläckt telenät oroar länets byar
Nu har Telia påbörjat nedsläckningen av det fasta telenätet runt om i Västerbotten. I många byar får innevånarna förlita sig till mobilt bredband, i takt med att nätet moderniseras. Men det mobila bredbandet är känsligt för elavbrott och skapar oro. I Vindelgransele konstaterar man att snaran runt byn dras åt ytterligare.
– Jag tycker synd om de gamla, de som är 70, 80 eller 90 år och bor hemma. De är rädda för den nya tekniken. Det är blinkande lampor, funktioner de inte förstår och ett nytt moment att man måste ladda telefonerna. Sådant skrämmer gamla och det måste man ha respekt för, säger Tomas Holmström, taxichaufför i Vindelgransele.