I #2 rapporterar vi att landstingspolitikerna får kritik av sina egna revisorer för sin personalhantering. Då ville inte sjukhusen konkurrera med varandra om sjuksköterskor genom lönesättningen. Men i juli kan vi berätta att sjuksköterskeupproret Inte under 24 000 har gett resultat: nästan 87 procent av de nya sjuksköterskorna får nu minst 24 000 kronor i ingångslön.
Fler nattöppna förskolor
I #4 berättar vi om svårigheten med att jobba natt och ha barn. Var fjärde handelsanställd som arbetar deltid gör det just på grund av förskolans öppettider. Dittills hade det bara funnits en dygnet-runt-öppen (privat) förskola i hela Stockholm. I februari öppnar stadsdelen Årsta-Enskede-Vantör den första kommunala i Svedmyra och minst två andra stadsdelar väntas följa efter.
FEBRUARI
Hotade personal – blev trafiklandstingsråd
Moderaternas valledare i landstinget, Kristoffer Tamsons, ”gör en Max” och varnar i ett brev de anställda för en socialdemokratisk valseger. Hans beräkningar innehåller flera fel och brevet får massiv kritik. Inte minst från allianskollegan och personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) som -kallar det för ”skrämselpropaganda och osanning”. Tamsons försvarar sig med att han ”är en känslomänniska” och numera är han trafiklandstingsråd.
EU-migranter har väckt solidaritet
I iskalla februari väcker Stockholms stad och -Kronofogdens rivningar av EU-migranters läger i Högdalen mycket vrede och -solidaritet. Under hela året pågår en katt-och-råtta-lek där EU-migranterna flyttar sina läger. I maj angriper Sverigedemokraterna tiggare i sin EU-valskampanj. I augusti bränns romernas läger i Högdalen ned och en avlider.
Flera partier har velat ge EU-migranterna en drägligare tillvaro. På nästa sida kan du läsa vad det nya socialborgarrådet vill göra.
MARS
BB Sophia öppnar
Sveriges andra privata förlossningsklinik, BB Sophia, öppnar. Det är den första som inte ligger på ett akutsjukhus och medicinska experter varnar för att patienter kan komma att dö. I augusti avlider en kvinna efter en förlossning. Kritiken blossar upp igen. ETC Stockholm avslöjar i #37 att flera incidenter som har inträffat där BB Sophia har varit inblandat inte har Lex Maria-anmälts.
Brandmännen välkomnar inte SD
I slutet av mars drar Jimmie Åkesson och SD igång sin stora turné i sossestyrda kommuner, vilket väcker ilska på många arbetsplatser.
I Botkyrka gör brandmännen det tydligt att han inte är välkommen och deras fackförbund Kommunal tar avstånd från SD:s rasism. ETC Stockholms redaktör blir utslängd av Säpo efter att ha frågat Jimmie Åkesson hur han känner inför detta.
APRIL
Slussendebatten fortsätter
Under året börjar det grävas vid Slussen. Men debatten om ombyggnaden tar aldrig slut. I början av april jublar motståndarna till stadens planer efter att Mark- och miljö-överdomstolen har meddelat att de inte kommer att pröva detaljplanen för bussterminalen. Förespråkarna för Plan B menar att det är det slutgiltiga haveriet för en feltänkt plan. Stockholms stad meddelar att de fortsätter med de arbeten de har tillstånd för.
I oktober stoppar det nya rödgrönrosa styret Slussen och tillsätter en utredning. I slutet av januari ska de berätta vad de har kommit fram till.
Ockuperade kommunhus – fick fritidsgård
Ett 40-tal ungdomar från Alby ockuperar kommunhuset i Botkyrka i protest mot att deras utlovade nya fritidsgård har fördröjts under åtta år. Det ger resultat. Under sommaren får ett tiotal ungdomar jobba med att bygga en tillfällig gård i väntan på att den andra ska bli klar.
MAJ
Kritik mot Kärrtorpdom
Antirasisten Joel döms av Södertörns tingsrätt till sex år och sex månaders fängelse efter att ha knivhuggit en av de anfallande nazisterna i Kärrtorp. Många är kritiska till det hårda straffet. Senare sänker hovrätten det med ett år.
Socialarbetarna slår larm
183,5 miljoner kronor försvann ur budgeten för socialpolitiken under Alliansens styre 2006 till 2014 visar en rapport från Vänsterpartiet.
Socialarbetare vittnar om en allt hårdare vardag där en stor del av arbetsdagen går åt till administration och att besvara kvalitetsindex. 75 procent av stadens social-arbetare vill sluta.
I juni (#25) Lex Sarah-anmäler socialsekreterarna i Skärholmen sig själva för att utredningar får vänta alldeles för länge.
JUNI
ParaGå införs i hemtjänsten
Den 1 juni börjar tidsrapporteringssystemet ParaGå att användas inom hemtjänsten i hela staden. Före det har personalen bildat Hemtjänstupproret. De kräver bland annat bättre arbetsmiljö och att ParaGå ska stoppas.
I augusti berättar personalen inom Aleris hemtjänst att de uppmanas att fuska och gå hem till folk som har avböjt besök. På så sätt får företaget ändå ersättning.
I november sätter Syndikalisterna på Aleris hemtjänst på Södermalm ParaGå i blockad. Aleris svarar med lockout. Konflikten pågår fortfarande.
Nya bostäder eller mer flyg?
50 000 nya bostäder eller ett nytt Arlanda? I nummer #25 berättar vi om Swedavias planer på att göra om Bromma flygplats till en storflygplats med upp till fyra gånger så mycket trafik som i dag, och med större plan. Grannar och privatflygare protesterar.
Efter valet meddelar det rödgrönrosa styret att Bromma flygplats ska läggas ned 2022 och i december utser regeringen Anders Sundström för att utreda flygplatsens framtid.
Alliansen och SD har tillsammans försökt att stoppa tillsättandet av en förhandlingsperson.
JULI
Sommarjobb till alla
LO ställer krav på att kommuner ska garantera alla 17-åringar ett sommarjobb efter att ha tagit fram siffror som visar att 4 668 sommarjobb har försvunnit i hela landet.
I Botkyrka garanteras redan alla 16- till 18-åringar jobb under sommarlovet.
AUGUSTI
Trädgården tecknar kollektivavtal
I #34 berättar vi att personalen på den hippa nattklubben Trädgården får kollektivavtal. Ägarna har under flera år vägrat och personalen berättar om arbetsvillkoren som på många punkter bryter mot flera lagar.
Förbifarten byggs och stoppas och...
Före valet passar Moderaterna på att ta de första spadtagen för motorvägen Förbifart Stockholm. För de 31,1 miljarder kronor som vägen ska kosta skulle vi kunna bygga tre tunnelbanelinjer, berättar vi.
Efter valet fryser S-MP-regeringen projektet. Men efter att Alliansen och SD i riksdagens Trafikutskott har enats om ett betänkande om att återuppta byggandet och landstinget inte vill förhanda om trängselavgifterna meddelar Åsa Romson (MP) att bygget återupptas den 1 januari.
SEPTEMBER
Maktskifte i staden
I valet den 14 september vill stockholmarna ha ett maktskifte efter åtta år med Alliansstyre. Fi kommer in i kommunfullmäktige, likaså SD. Fi, S, MP och V bildar majoritet.
I landstinget fortsätter Alliansen att regera i minoritet.
Premiär för unik hbtq-mottagning
Landets första vårdmottagning för unga hbtq-personer öppnar i september på Södersjukhuset. Här har barnmorskorna, läkarna och kuratorerna speciell hbtq-kompetens. Unga hbtq-personer mår generellt sett sämre än andra ungdomar, och varannan 16- till 29-åring har övervägt självmord.
OKTOBER
Ledamöterna granskas
Vitare. Mer högavlönade. Och bor oftare i innerstaden. ETC Stockholm granskar i #40 hur väl de 101 ledamöterna i kommunfullmäktige representerar stadens befolkning. Representationen är i alla fall bättre än under förra mandatperioden.
Flest solceller finns i Järva
I #41 skriver vi om solcellssatsningen i Järva där 10 000 kvadratmeter solceller har placerats på husen. Det gör Järvafältet till Sveriges solcells-tätaste område i Sverige och nu ska projektet stå modell för resten av Europa.
Många kvinnor har inte råd att bo
62,5 procent av alla kvinnor i Stockholm har inte råd att hyra en nybyggd tvåa, berättar vi i #43. Men efter årsskiftet kommer fler att ha chansen när inkomstkravet tas bort i de allmän-nyttiga bostadsbolagen.
NOVEMBER
Liten skattehöjning för jämställda löner
14 öre högre kommunalskatt, eller 290 miljoner kronor, skulle räcka för att göra lönerna inom kvinnodominerade kommunala yrken jämställda med mansdominerade. Men Stockholms stad anslår bara 70 miljoner kronor nästa år.
Fler lärare resulterade i bättre betyg
Från att vara en problemskola med dåligt rykte och dåliga betyg har Smedshagsskolan i Hässelby blivit så populär att alla elever inte får plats. Samtidigt har betygen gått upp rejält. Genom mer disciplin och hårdare krav? Nej, skolans recept är att ha minst två lärare på varje lektion, berättar vi i #48.
DECEMBER
Ideologisk upphandling
n I #49 får Botkyrka kommun kritik av Sveriges kvinno- och tjejjourer för sin upphandling av skyddade boenden. Där utesluts de ideella jourerna till förmån för privata vårdbolag. Ett djupt ideologiskt beslut, tycker de.
Budgetkaoset påverkar staden
Stora satsningar på skolorna och förskolorna uteblir när Alliansen och Sverigedemokraterna röstar nej till S-MP-regeringens budget, driver igenom Alliansens och fäller regeringen. Mellan 300 till 400 miljoner kronor årligen förlorar utbildningsförvaltningen. 200 miljoner som skulle ha gått till klimat-satsningar försvinner också.