”Vad ska man göra med alla krångliga patienter?” Det fick 25-åriga Anna höra av en läkare på Prima Liljeholmen när hon sökte hjälp för sin depression.
Hon är inte ensam om att kritisera vården vid Prima Liljeholmen. Under det senaste året har 30 klagomål kommit in till patientnämnden.
Det kan jämföras med att deras mottagning i Mörby under samma tid har fått fem klagomål. Många av klagomålen gällde läkare som inte lyssnar, om att man får träffa olika läkare och om att de är snabba med att ställa diagnoser. Ett vanligt omdöme är att ”många blir nog sjukare av att komma hit”.
Lena Jansson: ”Det var inte självklart att åka”
Från Karolinska sjukhuset till ebolacenter i Guinea. Sollentunabon Lena Jansson är en av de sjuksköterskor som har åkt med Läkare utan gränser för att delta i kampen mot ebola.
Som sjuksköterska från Läkare utan gränser ansvarade Lena Jansson för de lokala sjuksköterskorna, att organisera arbetet och se till att alla följde de hårda säkerhetsrutinerna för att inte föra smittan vidare.
– Innan jag åkte var jag orolig för att bli sjuk. Men på plats kändes det säkert, sa Lena Jansson till ETC Stockholm.
Februari
Unga nekas rena sprutor
Hälften av de som börjar med sprututbyte är redan smittade. Många anser att åldersgränsen bör sänkas.
– Syftet med Stockholms sprututbyte är att hindra spridning av blodsmitta hos personer som injicerar droger. Men trots att hälften av alla som smittas med hepatit C beräknas vara 21 år eller yngre är det enligt svensk lag inte tillåtet att dela ut rena sprutor till någon under 20 år.
– Ur ett smittskyddsperspektiv är det obegripligt, säger överläkaren Martin Kåberg.
Otillräckligt stöd till Vittras elever
Sjunkande betyg, inga specialpedagoger och elever som inte har möjlighet att nå upp till kunskapsmålen. Skolinspektionen slog hårt mot Vittraskolan på Södermalm.
Samtidigt gör deras huvudägare en rekordvinst.
De privata företagen inom välfärden gör rekordvinster. För de tio största företagen handlade det om totalt 2,4 miljarder kronor under förra räkenskapsåret. Det visade Dagens ETC i mitten av februari. Allra bäst går det för friskolejätten Academedia som hade en rörelsevinst på nästan 1 miljard.
– Våra skolor och utbildningar håller hög kvalitet, vilket i sin tur attraherar elever, sade Harry Klagsbrun, partner på ägaren EQT till Dagens ETC då.
Mars
Ambulansföretag betalade inte pension under flera år
Ambulansföretaget Samariten betalade inte in tjänstepensionen till sin personal under flera år. Nu lovar företagets vd bättring. Men landstinget har fortsatt förtroende.
– Det är så här det blir när man gör pengar på ambulanssjukvård, säger ambulanssjuksköterskan Vidar, som egentligen heter något annat.
– Jag blev väldigt förbannad, berättar Vidar.
Och han är inte ensam. Enligt flera ambulansanställda som ETC Stockholm har pratat med har ett 30-tal sjuksköterskor hos Samariten inte fått pensionsinbetalningar.
Omställningen börjar i Hökarängen
Utanför Jenny Cederholms höghus i Hökarängen står en lådcykel märkt Hållbara Hökarängen. Utanför entrén vilar odlingar i pallkragar.
Två trappor upp väntar Jenny Cederholm och Maria Svennbeck med en rykande het soppa. Tillsammans med Hökarängsbon Maja Lindström utgör de föreningen Hopp som vill lära människor att ställa om inför framtiden.
Med permakulturkurser, stadsodling, matinköpskooperativ och lådcykelpool ska Hopp göra Hökarängen till inspiration för framtiden.
– Det är i lokalsamhället som omställningen till ett hållbart samhälle måste börja, säger Jenny Cederholm.
April
Läkare kritiska mot tidiga förlossningar på BB Sophia
Privata BB Sophia har fått tillstånd att ta emot kvinnor från vecka 32, trots att läkarexpertisen motsätter sig det. Bakom politikernas beslut finns ekonomiska motiv, menar flera som ETC Stockholm har talat med.
– Politikerna håller BB Sophia under armarna, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.
Nu reagerar SFOAI starkt på beslutet att BB Sophia får ta emot kvinnor som föder för tidigt, från vecka 32.
– Inget i deras verksamhet har förändrats på de punkter vi riktade kritik mot då. Det vi är kritiska till är att det inte ligger på ett akutsjukhus och att det inte finns kringresurser att tillgå om något skulle hända. Vid förlossningskomplikationer kan det gå väldigt snabbt, säger ordföranden Susanne Ledin Eriksson.
Maj
Per Sundgren delar ut pengar för jämlikhet
– Det finns inga bra argument för att någon ska tjäna mer än någon annan. Jag har aldrig hört något, säger Högdalsbon Per Sundgren som vill lyfta jämlikhetsidealen och har grundat Jämlikhetsfonden.
Istället för att låta sina barn ärva den miljon som 71-årige Per Sundgren inte har hunnit använda bestämde han sig för att grunda stiftelsen Jämlikhetsfonden.
– Mina barn hör inte till dem som har det dåligt. Det är inte de som behöver pengarna, säger Per Sundgren där han sitter vid köksbordet hemma i hyreslägenheten i Högdalen, och tillägger att barnen är nöjda och stolta över att han använder pengarna till annat.
“Vi måste fortsätta försvara aborträtten”
I maj hölls Feministiskt forum för tionde gången och arrangörerna förväntade sig publikrekord. Förra året kom 2 000 personer till Feministiskt forum för att diskutera feministisk välfärd. Det som började med att några feminister kände ett behov av att skapa en konkret mötesplats, har växt till ett rejält evenemang. I år när evenemanget firar tio år är det dags att blicka framåt och temat är framtidens feminism.
Nazister dödshotar EU-migranter
”Ni blodiga tiggare, ni ska dö!” När Aspuddsbon Sara var på väg hem en natt möttes hon av hotfulla lappar på rumänska, sida vid sida med flygblad från Avpixlat.
Det var en natt i mitten av maj som Sara, som egentligen heter något annat, var på väg hem. I Aspuddens centrum möttes hon av flygblad från den högerextrema hemsidan Avpixlat. Väl hemma översatte hon lapparna och upptäckte att de var riktade mot EU-migranter. ”Ni blodiga tiggare, ni ska dö! Ni är inte välkomna här, dra!” stod det.
Manliga pedagoger möter motstånd
Inte mer än tre procent av landets förskollärare är män. Björn Eriksson på Henriksdals förskola är ett av de få undantagen. Men efter pedofilmålet i Högsby ökar anmälningarna och misstänksamheten mot manlig förskolepersonal.
– Det är lätt att ta det personligt och bli ledsen, säger Björn Eriksson.
– Här på Henriksdals förskola är fyra av tretton i personalstyrkan män, vilket är en ovanligt hög siffra.
Juni
Kollo har blivit en klassfråga
Varje sommar åker tusentals Stockholmsbarn på stadens kommunala kolloverksamhet. Men andelen barn från ekonomiskt utsatta familjer har minskat.
– De som skulle behöva kollo mest kommer ofta inte dit, säger Ann-Charlotte Münger, barn- och ungdomsforskare vid Linköpings universitet.
Juli
Odling ska ge plats åt stans insekter
När staden förtätas minskar utrymmet inte bara för människor, utan även för dess allra minsta invånare: småkrypen. Med utställningen ”Odla staden” vill Naturhistoriska riksmuseet få oss att öka den biologiska mångfalden i Stockholm.
– Odlingarna är till för fler än oss människor, säger trädgårdsmästaren Dante Hellström.
Augusti
Bostadsbristen slår hårt mot nyanlända barnfamiljer
Samtidigt som hemlösheten i Stockholm minskar överlag, ökar den i vissa stadsdelar. I Rinkeby-Kista står 327 invånare utan fast bostad – en fördubbling sedan 2012. En stor del av dem är barnfamiljer.
– Vi behöver ett nytt miljonprogram, sa Mia Päärni (S), ordförande i stadsdelsnämnden.
Kraftig ökning av narkotikarelaterade dödsfall i Stockholm
Antalet avlidna i åldern 20–24 år har dubblerats på ett år, under 2014 avled 187 personer i Stockholm till följd av drogrelaterade orsaker. En ökning på 35 personer eller 23 procent jämfört med året innan. Trenden har pågått länge och den senaste tiden har allt fler unga avlidit.
Socialstyrelsen beskriver själva ökningen som ”kraftig”.
– Det är djupt oroande, säger Charlotte Skoglund som är överläkare på Maria Ungdom i Stockholm.
Docklandsgrundaren vill återuppliva rejvet
– Det var inte musiken jag fastnade för i första taget, utan mer kulturen och livsstilen kring den. All kärlek, förståelse och dans.
Docklands sista fest hölls i december 2002. Det enda Anders Varveus säger sig ångra från den eran är att han inte anordnade festerna utomlands istället. Det hade gett mer utdelning, eftersom moralismen i Sverige var så pass begränsande, resonerar han. Men trots detta har han nu arbetat dygn i streck i lokalen på Kvarnholmen inför 20-årsfesten som går av stapeln i helgen.
I sista sekund fick Anders Ververus ställa in det planerade 20-årsfirandet av Docklands som skulle pågå i tre dagar.
Pride kritiseras för att vara för kommersiellt
n På lördag avslutar paraden en veckas lång Pridefestival. I takt med att festivalen växer sig större tar sponsorerna allt större plats. Samtidigt växer kritiken mot att Pride utnyttjats av företag som vill verka hbtq-vänliga, men som inte gör något åt problemen i sin egen organisation.
Eli Norberg, som driver bloggen Hydradoktrinen, är en av de som tycker att Pride blivit för kommersiellt.
September
Stort engagemang för asylflyktingarna
Det är tidig morgon på Centralstationen i Stockholm, den danska Rikspolisen har just meddelat att de öppnar upp gränserna och ger de flyktingar som vill passera norrut fri passage.
På Centralstationens perrong 19 där tågen från Malmö anländer står ett tiotal poliser tillsammans med personal från Migrationsverket och ungdomsjouren vid Stockholms stad. På plats finns även Röda korset, Frälsningsarmén och privatpersoner som tagit sig hit för att hjälpa.
En kvinna håller upp en skylt där det står ”Dari”, hon håller den mot tåget som saktar in intill perrongen. Ingen var med den här gången.
Han leder arbetet mot terrorresorna
Abdi-Nur Isse är stadens nya samordnare mot våldsbejakande extremism.
I mitten av augusti utsågs Abdi-Nur Isse till stadens samordnare mot våldsbejakande extremism. ETC Stockholm träffade honom för ett samtal om uppdraget och vad som driver unga att ansluta sig till terrorgrupper.
– Enligt mig är missnöje en grogrund men det handlar självklart också om politik, säger han.
Stockholms stad sviker de hemlösa kvinnorna
Antalet hemlösa kvinnor i Stockholm ökar. Förra året antog Stockholms stad ett förebyggande hemlöshetsprogram där man specificerade kvinnor som särskilt utsatta och som en ökande grupp bland de hemlösa. Trots det valde man att 2014 stänga sex av totalt 37 nattplatser för hemlösa kvinnor i Stockholm.
– Det är ett svek mot de hemlösa kvinnorna som lever i en betydligt större utsatthet än männen, säger Susanne Svensson, verksamhetschef inom dagverksamheten på Stadsmissionen.
Säker i spåret med hundutlåning
”Jogga säkert” heter initiativet som på Facebook kopplar ihop hundägare med motionärer som vill ha hundsällskap på joggingturen eller promenaden.
– Ett fantastiskt sätt att känna sig tryggare på, säger Annelie Pettersson, som annonserat ut sin hund Trex i gruppen.
Oro när närpolisen lägger ner
I polisens nya omorganisering försvinner flera av de tidigare närpolisstationerna i Stockholms län. I Nacka polisområde försvinner närpolisstationerna Tyresö och Värmdö, istället ska samtliga enheter utgå från polisstationen i Nacka Strand.
– Att ta bort närpolisstationerna och låta enheterna utgå från en central station minskar inte bara arbetstiden poliserna kan lägga på fältet, det gör även att poliserna får det svårare att ses som en del av samhället. Polisen kommer vara någon man ser åka förbi i en polisbil, inte en person bakom uniformen som man känner igen och skapat en relation till, säger Claes Ursing, tidigare närpolis i Tyresö.
Oktober
En djävulsk kväll – 3 500 kvadratmeter teaterscen med 600 delaktiga
I ett övergivet rivningshus i åtta våningar ligger den – världen som skapats under de senaste fem månaderna. Ett hus som tidigare inhyst vita, kala väggar i små fyrkantiga kontorsrum med dålig ventilation fylls nu av asfalterade, smala korridorer, björkar utan rötter och djävulens egen lägenhet.
De har bott här ett tag – artisterna som i projektet ”Artists-in-residence” satt sin prägel på rummen i den 3 500 kvadratmeter stora teaterscenen. Inte bokstavligt, men artistiskt. Deras kreativitet har flyttat in, deras själ ligger nedbäddade i omsorgen för varje detalj. Drygt 600 personer är delaktiga i projektet som sysselsatt 110 konstnärer, 47 aktörer och dansare samt omkring 350 arkitekturstudenter.
November
Få män söker hjälp trots tillgänglig våldtäktsmottagning
Sedan sex veckor tillbaka är våldtäktsmottagningen på Södersjukhuset öppen för alla över 13 år. Men trots att även hbtq-personer och heterosexuella män nu är välkomna har endast två män sökt vård på våldtäktsmottagningen sedan den öppnade för alla.
– Det beror dels på mansnormerna i samhället och dels på den misstro mot vården som finns inom hbtq-världen, säger Karl Norwald, kurator och utbildningsledare på enheten för sexuell hälsa på Södersjukhuset.
Omkring 600 personer som definierar sig som kvinnor söker årligen vård på våldtäktsmottagningen på Södersjukhuset.
PMS:en får saker att hända
För några år sedan visste inte Karin Adelsköld vad PMS innebar. Nu har hon startat PMS-förbundet tillsammans med sin fästman och instiftat PMS-dagen den 21 november.
– När PMS:en drar igång får jag saker att hända, jag får sån energi, säger Karin Adelsköld.
PMS-dagen firas för första gången den 21 november 2015 klockan 13–16. På Historiska museet kommer det att anordnas seminarier, berättelser om PMS i historien samt en anhörigpanel som berättar om hur det är att leva som anhörig till någon som har PMS.
December
Lindas anmälningar togs inte på allvar förrän förövaren fångades på film
Enligt nya siffror från organisationen Tryggare Sverige har 22 990 anmälningar om våld i nära relationer gjorts i Stockholms län de senaste fem åren. Endast 15 procent av dessa fall ledde till att en förundersökning inleddes och att en person åtalades. Linda från Farsta har blivit trakasserad, misshandlad och hotad till livet i över ett år av sin tidigare pojkvän, men vare sig polisen eller socialtjänsten har tagit hennes anmälningar på allvar. Först när ett av angreppen fångades på film av en övervakningskamera i tunnelbanan agerade polisen.
– Jag är väldigt glad att övervakningskamerorna fungerade den där dagen, säger hon till ETC Stockholm.
Rågsved jublar – Matmissionen är här
I veckan öppnade Matmissionen, nordens första sociala supermarket i Rågsved. Och redan första dagen stod varorna glest på hyllorna. Rågsvedsborna jublade över den nya lågprisbutiken som nu slagit upp portarna i deras kvarter.
Vid en hylla står Johan Rindevall, butikschef för Matmissionen i Rågsved, och fyller på varor.
– Det som är så bra med konceptet, säger Johan Rindevall, är att det har en dubbelfunktion. Det finns ett tydligt miljötänk där varor som skulle ha kastats tas till vara på och det hjälper dem som har det svårast ekonomiskt i samhället.
Årets mest klickade
1. ”Jag tycker faktiskt om mig själv”
För de flesta är han känd som Kenta ur Stefan Jarls Modstriologi men få känner till personen Kenta. I boken ”Just idag är jag stark” ger journalisten och skribenten Arne Höök en ny bild av artisten Kenneth ”Kenta” Gustafsson.
2. ”Toves värld”
Hur uppfattas samhället och vardagen av den som står utanför normen? Följ med in i Tove Lundins värld där acceptans, förståelse och rättframhet styr världen.
”När jag går till jobbet på morgonen så säger vi hej och sen berättar vi hur vi mår, på riktigt.”
3. ”En djävulsk kväll”
Glöm allt du vet om teater och scenkonst. Den 13:e november har Satans demokrati premiär på Sickla industriväg i Nacka. En interaktiv föreställning där den 3500 kvm stora teaterscenen lika mycket är en levande konstinstallation.
Under den fyra timmar långa föreställningen blir besökaren en del av världen där demokrati har blivit religion och Ministern styr med järnhand.
4. ”PMS:en får saker att ske”
Hon funderade länge på om hon var psykiskt sjuk, men inte förrän fästmannen Anders Wennerberg kopplade samman Karins symptom med menscykeln förstod hon att det var PMS. Idag har de startat PMS-förbundet och arbetar för att öka medvetenheten om PMS i samhället.
5. ”Det är så viktigt att kvinnor hatar sig själva”
”Det kapitalistiska systemet är beroende av att vi är missnöjda. Företagen matar publiken med självhat med ena handen och kränger produkter med löften om bra självkänsla med andra”, skriver veckans ledarskribent Nataschja Psomas Blomberg
6. ”Jag skulle aldrig återvända till söder”
Hon var en av Sveriges hetaste tv personligheter när hon greps för narkotikabrott. Det blev vändpunkten som fick Sanna Bråding att göra upp med destruktivitet och kontrollbehov. Idag är hon aktuell med föreläsningen ”Från Tre Kronor till fängelset” där hon delar med sig av sina erfarenheter.
I veckans ETC Stockholm berättar Sanna Bråding om vart hon finner lugnet, vändpunkten och varför hon aldrig skulle återvända till Söder.
7. ”Sandra Vilppala och kärleken”
Den stora kärleken blev inspiration till en soloplatta, efter 10 år med Fröken Underbar släpper nu Sandra Vilppala ”Rista forever i hennes hjärta”.
”Jag brukar säga att precis som vi använder en väldigt liten del av hjärnan hade jag använt en väldigt liten del av kärleken. För visst hade jag älskat innan, men när jag träffade min första flickvän föll allt på plats, det var som att börja älska med hela hjärtat.”
8. ”Förlust att staden inte främjar undergroundkulturen”
”Stockholms undergroundkultur hade kunnat vara en turistmagnet, istället biter vi oss i svansen”, menar festarrangören Kenneth Kenuna.
9. ”Massivt engagemang för asylflyktingarna”
Stockholm välkomnar asylflyktingarna. Myndigheter, idéella föreningar och privata initiativ arbetar sida vid sida på Centralstationen.
10. ”Få män söker hjälp”
Nu kan alla, oavsett könsidentitet, söka vård på akutmottagningen för våldtagna. Trots det är det få män som söker hjälp.
– Har de en sexuell upplevelse ska de vara tacksamma för den, det är en vanlig uppfattning om mäns sexualitet. Som att sex alltid är okej för en man, säger Karl Norwald, kurator och auktoriserad sexolog på enheten för sexuell hälsa på Södersjukhuset.