Fler örebroare måste vaccineras mot TBE
Efter ett dödsfall och flera andra upptäckta fall av TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, ändrar nu Region Örebro län rekommendationerna för vilka som bör vaccinera sig. Något som kan få konsekvenser för kommunala sommarlovsaktiviteter.
– Om jag skulle skicka mitt barn på kollo så skulle jag vaccinera barnet, men jag inser att det är ett svårt råd eftersom många har en utsatt ekonomisk situation, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund.
Kenneth Nilsson efterträder Baastad
Kenneth Nilsson (S), tidigare kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Örebro kommun, tar över som ny kommunstyrelseordförande i Örebro kommun.
Oroas av åtgärder mot övergödning
Yrkesfiskare på Hjälmaren oroas över EU:s mål att minska övergödningen i Hjälmaren. Övergödningen är i dagsläget inget problem för fiskerinäringen. Yrkesfiskarna på Hjälmaren ser i stället många fördelar med dagens vattenkvalitet.
– Hjälmaren har alltid varit en väldigt näringsrik sjö. Vattnet har också en ganska hög temperatur. Det betyder ett guldläge för gösen. Den växer fort och trivs, säger Hans Johansson, yrkesfiskare
Maria Svelands debut som pjäsförfattare
Författaren och journalisten Maria Svelands gör debut som dramatiker. Pjäsen Befrielsefronten behandlar tiden då en våldtäktsman gick lös i Örebro. Och hur det går när ett antal kvinnor bestämmer sig för att göra motstånd och ta till våld i den feministiska kampen.
Februari
Statsbidrag kan stärka fritidsutbudet
Nu ska fler få möjlighet att träna friidrott. Barn som bor i ekonomiskt utsatta stadsdelar kan komma att bussas till Tybblelundshallen enligt ett nytt förslag. Det är överblivna fritidspengar som skulle ha gått till familjer som har försörjningsstöd som ska finansiera projektet.
Vårdpersonal sjuk av stress
Hemtjänstpersonalen i Örebro sliter ut sig. De anställda protesterar och flera planerar att säga upp sig från sitt arbete, samtidigt som andra blir sjuka av stressen.
– Vi orkar inte mer, säger Camilla Sjöberg, undersköterska i Tallbackens hemvårdsgrupp på Norr i Örebro.
Boris René ersätter fotboll med sång
Örebroaren och Degerfors IF:s mittfältare Boris René debuterar som artist i Melodifestivalen. Låten Put Your Love on Me som är skriven av örebroarna Tim Larsson och Tobias Lundgren, tar sig vidare till finalen. En bedrift med tanke på att numret i Melodifestivalens deltävling, är Boris första framträdande inför en större publik.
Mars
84 dagars väntan på samtalshjälp
På tre år har antalet unga som söker samtalshjälp på länets ungdomsmottagningar fördubblats. Störst är trycket i Karlskoga och Örebro.
– Det kan dröja tolv veckor innan man får komma hit, säger Jonna Rosén, kurator på ungdomsmottagningen.
Nya vårdyrken ska lösa brist på tandsköterskor
Nu får outbildade personer lösa personalbristen inom vården. Till exempel är tandvårdsbiträden en ny yrkesgrupp inom Folktandvården i Örebro län. Det är personal utan formell tandsköterskeutbildning som avlastar personalen på olika sätt. Bland annat gör de i ordning undersökningsrum och steriliserar instrument.
April
Män dominerar gator och statyer
n Alla porträttstatyer i Örebro utom en föreställer män. Och det är inte bara bland statyer som det råder en ojämställd könsrepresentation. Kvinnonamnen fortsätter att lysa med sin frånvaro bland Örebros gatunamn. I dag är uppskattningsvis 85 procent av Örebros namngator uppkallade efter män. Det innebär
8 366 manligt namngivna gatumeter, att jämföra med bara 813 kvinnligt benämnda sådana.
Trots att det ser ut som det gör, hindrar det inte att nya män hyllas på gator och torg. Det senaste exemplet är platsen utanför läkarutbildningen som har uppkallats efter Jens Schollin. Tidigare rektor på Örebro universitet.
Hundratals barn köar för en diagnos
Över 300 barn i Örebro län köar för att få en diagnos. Och väntan är lång. Barnen som har väntat längst har hittills väntat i ett och ett halvt år. Främst får barn med adhd eller autism vänta.
En förtvivlad förälders brev till ETC Örebro får inspektionen för vård och omsorg. IVO, att starta en granskning av barn- och ungdomspsykiatrin i Region Örebro län. De vill bland annat ta reda på hur patientsäkerheten ser ut för barnen som får vänta i över ett år på en diagnos.
Maj
Skolor växer – men inte skolgårdarna
Skolorna i Örebro växer och tar emot fler elever, men skolgårdarna blir inte större i motsvarande omfattning. Något som kan vara förödande för barnens hälsa som behöver fysisk aktivitet och solljus under skoldagen.
Även yngre barn i förskolan trängs ihop på liten yta. Gårdarna skiljer sig dessutom mycket åt. Medan vissa gårdar är fyllda av träd och stenar är andra små inhägnade asfaltsytor med en liten gräsplätt.
Kraftig ökning av sociala bostadskontrakt
Rekordmånga tvingas hyra sin bostad i andra hand från kommunen. Och fler ska det bli.
Under 2016 behöver Örebro kommun hitta hundratals nya lägenheter, som de sedan i sin tur kan hyra ut i andra hand till personer som har svårt att få en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden.
Pest eller pesto?
Studenter på Örebro universitet vill stoppa matsvinnet genom att lära oss att laga mat av resterna. Till exempel kan vissen ruccolasallad bli en god pesto.
Juni
Låg kunskap om vegetarisk mat
Intresset för vegetarisk mat har ökat kraftigt de senaste åren. I affärerna säljs mängder av nya havre- och sojaprodukter, samtidigt som skolkök och offentliga institutioner storsatsar på klimatsmarta måltider. Men lokala restauranger hänger inte riktigt med i utvecklingen.
En undersökning som studenter i måltidsekologi på Örebro universitet har gjort visar att restaurangpersonal i Örebro har dåliga kunskaper om vegetarisk mat.
– Servitriser och servitörer har lägst kunskap, vilket är förvånande eftersom de ska vara länken mellan kund och kock, säger måltidsekologen Alexandra Lich.
Här ska blommorna blomma
På en vägren en kort cykeltur från Svampen i Örebro pågår sådd. Snart ska ängsblommor växa här. Det är samma sorts fröblandning som i fjol gav Hertig Karls allé en ny blomsterskrud, och det är en av fem platser i Örebro som får ängsblommor i år.
Femton lag gör upp om segern i Järnsvenskan
En juggerturnering i Järnboås lockar lag från många länder. Bland annat kommer lag från USA, Tyskland och Lettland resande för att slåss om segern i den udda sporten Jugger.
Gamla bildäck strös över fotbollsplaner
Örebro kommun häller ut tonvis av finfördelade gamla bildäck på nya fotbollsplaner med konstgräs. Ett material som kan öka miljögifterna i naturen eftersom gummigranulat från uttjänta däck kan innehålla höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, ftalater och vissa metaller.
– Ur miljöperspektiv är det helt galet, säger Sara Richert (MP), oppositionsråd i Örebro kommun.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Juli
Vem som helst får driva ett skyddat boende
Det privata vårdföretaget Omsorgshuset i Stockholm som planerar att öppna ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn i Brevens bruk har tidigare sagts upp från flera kontrakt eftersom de har misskött sina åtaganden. Företaget har även anmälts för bristande vård flera gånger.
Men det behövs inget tillstånd från en tillsynsmyndighet för att öppna ett skyddat boende. Vem som helst får starta och driva ett skyddat boende. Det är upp till beställaren, oftast kommuner, att kontrollera vilket skydd och övrig verksamhet som finns på ett skyddat boende.
Grisbonde blev vegan
Köttfantasten Gustaf Söderfeldt har gjort en kovändning. Efter fem år som grisbonde sadlade han om till grönsaksodlande vegan.
– Hur bra grisarna än hade det, så var det ju fortfarande så att vi dödade dem i onödan. Vad jag trodde på och vad jag faktiskt gjorde stämde inte överens, säger han.
Augusti
Läkare i världen startar verksamhet i Örebro
Den humanitära organisationen Läkare i världen, som arbetar för alla människors lika rätt till sjukvård och hälsoinsatser, startar verksamhet i Örebro.
– Det finns utsatta EU-medborgare som inte har råd att betala för läkarvård i Örebro. Många av dem är barn, säger Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i världen.
Lena Baastad gör comeback i politiken
I början av året lämnade hon politiken i Örebro för ett jobb inom det privata näringslivet. Nu går hon tillbaka till politiken igen, men den här gången handlar det om jobbet som partisekreterare i Stockholm.
– När jag fick frågan av Stefan Löfven kände jag direkt att det här är något som jag verkligen vill göra, säger hon.
Bättre resultat – men stort gap mellan skolor
Det har gått bättre för Örebroeleverna under 2016. Fler har fått behörighet att söka till gymnasiet och många fler har fått godkända betyg i alla skolämnen. Men klyftan mellan skolorna är stor.
Det är barn som går i några av de mest populära friskolorna, och i de kommunala skolorna i Lillån eller Adolfsberg, som har bäst resultat när de slutar nian. Och den största orsaken till de goda resultaten är föräldrarnas utbildningsnivå, som i hög grad påverkar hur det går för eleven.
September
Dyrt och svårt att tömma sparbössan
Samtidigt som sedlar och mynt ska bytas ut finns det knappt några banker som tar emot kontanter. I Örebro län finns det totalt endast 16 bankkontor och två växlingskontor som hanterar kontanter. Alla tar ut en avgift av den som ska växla. En negativ utveckling menar PRO som tycker att utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle går alldeles för snabbt.
– Det gör att vi får ett ojämlikare samhälle när grupper hamnar utanför, säger Margareta Röstlund, PRO.
Byggjobb gav honom skadade vita fingrar
Att jobba med vibrerande verktyg kan vara förödande. Arbetare som dagligen utsätts för kraftiga vibrationer kan få nervskador i händerna och vita fingrar. Skador som inte kan botas. Trots en ny strängare lagstiftning ökar antalet personer som drabbas. Även yngre personer i länet söker vård.
– Vi har till och med haft personer som är födda på 1990-talet som har fått vibrationsskador, säger Per Vihlborg, som arbetar på arbets- och miljömedicin på USÖ.
Simkrav avgör framtid
Kravet på simkunnighet är livsviktigt, men samtidigt frustrerande för många elever. Framför allt slår det hårt mot nyanlända elever i Örebro. Att lära sig simma 200 meter tar lång tid och det stjäl tid från många andra ämnen. Men om eleven inte lär sig att simma får den inget godkänt betyg i idrott och hälsa.
– Vi har kompisar som inte kan simma och som är rädda för vatten. Om man är livrädd för vatten kan det vara svårt att lära sig simma. Särskilt när man är pressad och måste lära sig snabbt, säger eleven Vanessa Mujic.
Oktober
Lärare undanhåller kulturupplevelser
I dag är det enskilda rektorer eller lärare som avgör vilken kultur som eleverna i varje klass ska få. Konsekvensen blir att en del barn får se mycket teater, konst och musik, medan andra inte får det. En kulturgaranti, där varje barn skulle ha rätt till en miniminivå, skulle kunna stoppa en odemokratisk utveckling menar flera företrädare för kulturen i Örebro.
Ständig oro att förlora skyddad identitet
Allt fler personer i Sverige får skyddad identitet. Samtidigt får färre behålla sin skyddade identitet – beslutet omprövas i snitt vartannat år.
– Jag är vettskrämd inför varje omprövning. För om min skyddade identitet försvinner hittar min ex-sambo mig. Jag vet att han letar, säger Mia.
Unga utnyttjas av kaféägare
Provjobba gratis, pengar direkt i handen och löften om arbetsveckor som aldrig infrias. Arbetsgivare i Örebro bryter mot lagen och lurar unga tjejer.
– Ägaren frågade efter skattejämkningslapp och han bad mig att skriva in mig i personalliggaren. Därför trodde jag det var grönt, att det var ett vanligt jobb, berättar Miranda för ETC Örebro.
November
Nya regler hotar Alis liv i Sverige
Många ensamkommande barn som har vistats i Sverige under flera år, drabbas av de nya tuffare asylreglerna. De skickas ut ur landet när de har fyllt 18 år. Något som inte skulle ske, enligt den politiska överenskommelse som ligger bakom lagändringen. Omsvängningen i politiken oroar Ali, 16 år.
– Jag tänker på det mycket och jag kan inte sova på nätterna, säger han.
Hotade gymnasieprogram tillfälligt räddade
Kommunens utredning ville skrota tjejdominerade gymnasieprogram, nu kan de komma att räddas av politikerna i gymnasienämnden. Men fler elever måste söka till utbildningarna för att de ska ha en chans på lång sikt.
December
Privata boenden lockar många äldre
Flera tusen örebroare köar till olika privata seniorboenden i kommunen. Gemenskap, aktiviteter, mat och trygghet är det som lockar seniorerna. Men få får en plats på de attraktiva boendena.
Färglopp kan vara skadligt för hälsan
I många städer arrangeras lopp där löpare får färgpulver kastat på sig när de springer. Nu varnar forskare på arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro för hälsoeffekterna.
– Det finns en risk att människor påverkas negativt av de höga halterna av färgpartiklar, säger Katja Hagström, som är en av forskarna bakom studien.