På de högsta politiska posterna i länet är det kvinnorna som dominerar 2015. De styr en majoritet av kommunerna och de styr även regionen och länsstyrelsen.
– Det här är unikt och det är jätteglädjande, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).
Att så många kvinnor finns på maktpositionerna är ovanligt. Tittar man på grannlänet Värmland ser man en helt annan bild. Där är det bara män på motsvarande poster.
Udda sporter under SM-veckan i Örebro
Radiostyrda bilar, japansk kampkonst och balanserande motorcyklar. Det är inte bara klassiska vintersporter som längdskidåkning som ingår när SM-veckan kommer till Örebro. En lite mer udda gren utövas på en träkälke. Cristopher Fladvad är regerande svensk mästare i sportrodel. Han beskriver det som en ”sympatisk” variant av vanlig rodel.
– I sportrodel behövs det inga banor, det går att utöva överallt där det finns snö. Det är bara att ta liften upp i vilken backe som helst, säger han.
Februari
Örebros dolda makthavare
De påverkar fotbollen, gators utsmyckning, kulturutbudet, turismen och byggandet. Ett nätverk med några få företagare har stort inflytande över Örebros utveckling.
– Örebro ska vara en intressant plats att åka till. En plats dit man vill flytta, säger Björn Åqvist, vd på Carlsson och Åqvist fastighetsförvaltning. Tillsammans med en handfull andra är han med i styrelser som utvecklar äventyrsbadet, stadsdelen kring Gustavsvik, filmindustrin i länet och mycket annat.
Äldre drabbas när hyresvärdar skickar fler till Kronofogden
Nu får Öbos hyresgäster inte ligga efter med hyran i mer än 24 dagar. Efter det hamnar de hos Kronofogden.
– I det långa loppet är det här bättre för hyresgästen, säger Björn Forsberg, ekonomichef på Öbo.
Men diakonen Lenamaria Brunhoff är oroad över utvecklingen. Äldre kvinnor utan kontakt med vården eller socialen riskerar att hamna hos Kronofogden eller vräkas när hyresvärdarnas krav hårdnar.
– Det räcker att du glömmer att posta kuvertet med hyran en gång. Det finns inget skyddsnät, säger Lenamaria Brunhoff, diakon i Nikolai församling.
Mars
Hundratals utsatta kvinnor får inte plats på kvinnohusen
Över 100 våldsutsatta kvinnor nekades plats på kvinnohusen i Örebro och Karlskoga under förra året. En stor orsak är bostadsbristen i länet.
– Kvinnor som inte längre behöver akut skydd blir kvar på kvinnohusen eftersom de inte får någon bostad. Därför har vi inte plats för några nya. Läget är bekymmersamt, säger Britten Uhlin, ordförande för föreningen som driver Kvinnohuset i Örebro.
Trots läkarbristen – utan jobb i nio år
Läkarbristen är stor i Örebro län, men efter nio år i Sverige är läkaren Najibullah Zakhilwal från Afghanistan arbetslös.
– Jag är en mogen frukt. Man kan välja att plocka den eller att kasta den i soporna, säger han.
Region Örebro län vill förändra situationen så att läkare och vårdpersonal från andra länder ska få en snabbare väg in på arbetsmarknaden. I höst kommer en ny anpassad språkutbildning att starta i länet.
– Det är ett slöseri som det ser ut i dag. Vi behöver den här kompetensen, säger Helena Svensson som är HR-strateg på Region Örebro län.
April
Fastighetsägare minskar inte bullret
Flera tusen örebroare bor i områden där det bullrar för mycket. Kommunen har därför infört Sveriges mest generösa bidrag till fastighetsägare som vill ta bort inomhusbullret genom att byta fönster. Men förändringarna går långsamt.
Knappt en tredjedel av dem som har fastigheter i de allra värsta områdena är intresserade av att byta fönster.
– Det går väldigt trögt. En del vill kanske byta, men de vill vänta i några år till tills det ändå är dags, säger Jarmo Riihinen.
Språkklasserna – en framgångssaga
Att undervisa nyanlända barn på både svenska och modersmålet parallellt är framgångsrikt. Det visar verksamheten i språkklassen på Navet i Örebro, där nu nästan hälften av eleverna kommer att ha betyg för gymnasiet efter bara två år i den svenska skolan.
– Kunskap och språk är inte är samma sak. På modersmålet är det lättare att lära sig alla ämnen snabbt. Nu har jag alla betyg som jag behöver. Det är bra för jag vill bli sjuksköterska, säger Fardoso Kusow, en av eleverna.
Maj
Hälsovarningen som handlarna struntar i
Vanlig hårfärg kan leda till livslång allergi, men försäljarna varnar inte kunderna i tillräckligt stor utsträckning. En kontroll i Örebro visade att fyra av sju granskade företag sålde hårfärger med otillräcklig märkning. Det saknades till exempel varningstexter, varningstrianglar och i vissa fall var märkningarna på fel språk.
– Om grossisterna är dåliga på att märka sina varor och informera sina kunder finns det en risk att det sprider sig in på salongerna till frisörerna, som i sin tur inte informerar sina kunder, säger Nooshin Olsson, inspektör på Örebro kommun.
Orimliga arbetsvillkor på LOV-företagen
När Natalie fick ett instegsjobb genom Arbetsförmedlingen blev hon jätteglad. Som ny i Sverige ville hon komma ut på den svenska arbetsmarknaden och tjäna egna pengar. Men arbetsvillkoren på LOV-företaget var orimliga.
– Jag visste aldrig i förväg hur dagarna skulle se ut. Ibland jobbade jag fyra timmar på ett företag och sju timmar på ett annat. Men jag var bara anställd på det ena stället, berättar hon.
Natalie är inte ensam om att känna sig dåligt behandlad. Fackförbundet Kommunal i Örebro är nedringda av medlemmar som tampas med de tuffa villkoren inom LOV-företagen i Örebro.
– Medlemmar känner sig maktlösa. Min tid är helt fylld av alla problem som rapporteras in från de här företagen, säger Pernilla Göransson Lindqvist, regionalt fackligt ombud på Kommunal.
Juni
Open Art förvandlar Örebro med konst
Den kinesiska konstnären Ai Weiweis arbetsuniformer fladdrar i vinden, barn klättrar i gigantiska popcorn, ett spindelnät av strumpbyxor täcker rådhuset och böcker balanserar på kanten till avgrunden (Svartån).
ETC Örebro träffar Alicia Martin från Spanien när hon tillsammans med volontärer borrar, klistrar och surrar fast böcker på hönsnät för att skapa ett gigantiskt verk.
– Tänk dig att du har rullat bollen uppför ett berg likt Sisyfos och att bollen gång på gång har rullat ner igen. Nu har du gett upp och den står där i ett mellanläge. Ska den ramla ner i ån eller ska den stå kvar? Det är den känslan av rörelse som har stannat upp som jag vill skapa, säger Alicia.
Mindre pengar till den privata barnomsorgen
I maj anlitade Örebro kommun fortfarande det privata företaget Nanny Belle för att sköta en stor del av barnomsorgen på kvällar och helger. Företaget fakturerade för minst en miljon kronor i månaden under våren 2015, men sedan gjordes betalningssystemet om.
– Det är inte rimligt att omsorgen som bedrivs i hemmiljö kostar mer än på förskolan, säger Kenneth Nilsson (S), kommunalråd.
Åtgärden ledde till att Nanny Belle slutade med barnomsorg på kvällstid och Örebro kommun öppnade ytterligare ett nattis.
Donerade ägg en bristvara – ett års väntetid i Örebro
I Örebro är det brist på donerade ägg till ofrivilligt barnlösa. I Region Skåne minskade kön kraftigt sedan de höjde ersättningen till donatorerna. I nuläget är det bara ett par månaders väntetid där. Men på fertilitetsenheten i Örebro ser man inte en hög ersättning som en lösning.
– Vi får inte köpa ägg. De ska ges av altruistiska skäl. Ger vi för mycket pengar kan det finnas risker med det, säger Anna Wistrand, läkare på fertilitetskliniken i Örebro.
Pengarna var heller aldrig avgörande när Martina Anneflod Brostedt valde att donera sina ägg. Det var systerns barnlängtan som födde idén.
Läs vidare på nästa sida: Juli – September
Juli
Kommunala kor öppnar landskap
Det började med tre kor, nu äger Örebro kommun runt 300 betesdjur, både kor och får. Djuren håller landskap öppna, men de bidrar även med kött. Till exempel får restaurangen som drivs av Virginska skolans restaurangelever köttet från ett par av djuren som slaktas. Men kommunen skulle kunna producera ännu mer eget närproducerat kött.
– Vi skulle kunna utöka så att vi slaktade 200 stutar, alltså kastrerade tjurar, per år. Det skulle bli 75 ton kött, uppger Mikael Ljungstedt, som ansvarar för korna på Örebro kommun.
Gratis att kissa även för kvinnor
Örebro kommun inför gratis toaletter för alla oavsett kön. Tidigare har toalettbesöken vid till exempel Järntorget varit gratis endast för män som kan stå och kissa.
– Vi tycker att det är märkligt att den här uppdelningen finns. Varför ska män kunna kissa gratis samtidigt som kvinnor, barn och personer med funktionshinder måste betala, säger Jessica Carlqvist, som är talesperson i samhällsbyggnadsfrågor för Vänsterpartiet i Örebro.
Hon är glad över att Örebro kommun nu vill testa avgiftsfria toaletter för alla.
Försöket visade sig gå alldeles utmärkt under sommaren, därför beslutade tekniska nämnden i november att försöket skulle förlängas över vintern.
Augusti
Seg start för nya blixtjobb
Örebro kommuns och Ria Dorkas satsning på så kallade blixtjobb för personer som står långt från arbetsmarknaden hade i början av augusti inte renderat i ett enda arbetstillfälle.
– Vi tar vilka jobb som helst. Förutom att sälja mobilabonnemang, berättade Patrik och Tobias, två av arbetarna som står till förfogande.
Att det har gått segt med att hitta arbeten tror Tomas Elm, verksamhetschef på Ria Dorkas, beror på att det är semestertider samt att det tar tid att etablera en ny verksamhet.
Trivselvärdar i Vivalla borta efter konkurs
I över tio år har det funnits trygghetsvärdar eller trivselvärdar i Vivalla centrum. Men i somras gick företaget som har anlitat värdarna i konkurs. I augusti kunde Raifi Tefik och hans kollega Bashe Jama därför inte längre finnas till för barn och unga i centrum.
– Det är ohållbart. Det finns ingen ordning. Barnen cyklar inomhus, busar och springer runt. Ingen säger till barnen och vi kan inte lämna affären, säger Maryan Mohamed Dirie som driver klädaffären Rayan Shop i Vivalla.
Under hösten fick trivselvärdarna komma tillbaka tillfälligt i tre månader, och de är lovade någon form av fortsättning.
Succé för blomsteräng i centrala Örebro
Ängsblommorna på Hertig Karls Allé har blivit en jättesuccé. Blommorna hyllas av örebroare på kommunens Facebooksida och många hör av sig till kommunen.
– Det är många som ringer. Folk blir inspirerade. Både privatpersoner och fastighetsägare som Öbo har hört av sig och frågat hur vi har gjort. Vi tror att det finns stora chanser att det här sprider sig och att fler planterar ängsblommor nästa år, säger Karin Andersson, parkingenjör på Örebro kommun.
September
Fler vill hjälpa flyktingbarnen
Föreningar, skolklasser och organisationer hörde i september av sig till Örebro kommun och ville hjälpa till att ta hand om de ensamkommande flyktingbarnen. En av dem som hjälper till är Helena Skogh. Hon är den fasta punkten för Ali, 15 år, efter ett liv på flykt.
– För den som inte har en förälder eller har döda föräldrar blir en god man väldigt viktigt, säger Ali i september.
Bara några veckor senare rycks Ali upp från sitt sammanhang i Örebro och skickas till Karlskoga. Något som kommunala tjänstemän tror kommer att drabba fler ensamkommande.
Många barn måste placeras i boenden på ”fel” ort på grund av brist på boenden. Och när kommunen sedan kan ordna ett eget boende i kommunen tvingas barnen att flytta.
Förbjuden frukt
Frukt varje dag och matsäck till utflykten. Finns det inga pengar är små extra utgifter i skolan en plåga för många föräldrar.
Skolan i Örebro ska vara kostnadsfri. Det säger både ledande tjänstemän och politiker. Trots det fortsätter ”matsäckskulturen” att vara stark i skolorna i Örebro. Kenneth Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Örebro, är medveten om att alla skolor inte följer direktiven som finns i budget, verksamhetsplan och i handlingsplanen mot barnfattigdom.
– Det här verkar vara en väl rotad kultur på många skolor, så det krävs att vi politiker är ihärdiga och visar att vi inte kommer att släppa frågan, säger han.
Oktober
Länet missar miljömålet 2020
Örebro län är inte i närheten av att klara målet om fördubblat kollektivt resande fram till år 2020. Ökningen av antalet resor är minimal samtidigt som kostnaderna skenar.
Mats Gunnarsson (MP), ordförande för nämnden för samhällsbyggnad i Region Örebro som ansvarar för kollektivtrafiken, erkänner att målet inte kommer att nås:
– Det tror vi blir tufft. Vi tror att vi kan öka antalet resor, absolut. Men det viktigaste är att vi ökar kollektivtrafikens marknadsandel gentemot bilen.
Den marknadsandelen är dock nästan helt oförändrad. Den lilla ökningen av kollektivresandet som kan urskiljas försvinner helt om hänsyn tas till länets befolkningsökning.
Örebrometod mot fetma ger resultat
Pulver, nordisk mat och samtal i grupp är en bra behandling mot fetma och ett alternativ till operationen gastric bypass. Det visar preliminära forskningsresultat på Universitetssjukhuset i Örebro. Men metoden är än så länge inte tillgänglig för allmänheten.
En av deltagarna, Ann-Louise Eriksson, är nöjd med hjälpen hon fått genom forskningsstudien, hittills har hon gått ner 43 kilo, och hon önskar att fler kunde få samma behandling. För hon är kritisk mot den behandling som hon tidigare fick på sin vårdcentral.
– De skrev ut träning på recept Det kändes som ett hån. På den tiden simmade jag ju redan tre eller fyra gånger i veckan. Att träna mer hjälpte inte. I så fall hade jag behövt träna som en elitidrottare, åtta timmar varje dag, säger hon.
November
Elbilen ovälkommen i Örebro
Möjligheterna att ladda elbilar i Örebroområdet är usla. Det finns bara två moderna elbilsladdare i Örebro kommun.
Den som är närmast stadskärnan ligger i Västhaga. Men det är inte kommunen eller landstinget som har satt upp den – utan McDonald’s. Det är något som elbilsägarna Bodil Sundberg och Assar Lundin är kritiska till.
– Som elbilsägare är det lite av en besvikelse att det inte satsas mer på det här. Vi laddar ju hemma, men när man ska åka långt är man beroende av att det finns ett nätverk med snabbladdare, säger Bodil Sundberg.
Elever vill inte duscha utan bås
Många barn vill inte duscha gemensamt efter skolidrotten. Trots att de blir svettiga väljer de att strunta i hygienen för att slippa visa sig nakna inför varandra.
– Man kan bli mobbad och retad, säger Sundus Osman, elev på Sörbyskolan.
Eleverna skrev till politikerna och önskade sig duschbås. Och de fick respons: 700 000 kronor ska nu gå till att förbättra duschutrymmen på kommunens skolor.
Forskaren Marie Öhman på Örebro universitet tycker att det är bra att politikerna lyssnar på barnen, men att sätta upp duschbås i omklädningsrummen löser inte problem med utseendefixering och rädslan att vara naken, menar hon.
Nya råd för gravida
Örebro blir först i landet med att ge råd till gravida om hur de ska undvika kemikalier i vardagen.
Från och med nu ska råden delas ut vid inskrivningssamtalet hos barnmorskan. Totalt handlar det om åtta nya råd till gravida och nio till småbarnsföräldrar. Flera är gemensamma. En del råd är förhållandevis enkla att följa, som att tvätta nya kläder och textilier innan man använder dem, andra råd kan vara svårare.
– Vi ger rådet att så tidigt som möjligt berätta för sin arbetsgivare, för att kunna undvika arbeten som kan innebära en risk för fostret.
Ett annat viktigt råd är att undvika att köpa så kallade ”luktfria” kläder.
December
Färre flickor idrottar i Örebro
Bara en tredjedel av de idrottande barnen och ungdomarna i Örebro är flickor. Dels börjar färre flickor att idrotta i en förening och dels hoppar fler tjejer av sin idrott när de blir äldre.
Färre träningspass kan vara ett sätt att få fler tjejer att fortsätta med sin idrott högre upp i åldrarna. I IK Sturehov C får tjejer träna fotboll en gång i veckan om de har lust. Och gensvaret har varit stort.
– Jag tycker fortfarande att fotboll är roligt och nu får jag välja hur mycket jag vill vara med. Det är kul att vara med i ett lag och känna gemenskapen med andra, säger Anna Johansson, en av spelarna.