Över hälften av de unga tjejer som får gratis preventivmedel från landstinget i Örebro tvingas nu att byta p-piller eller betala p-pillren själva.
Felicia Pettersson, Emma Krantz och Evelina Sandström är några av dem. ”Det är jättedåligt. Det blir en klassfråga”, säger Emma Krantz.
Komjobb gav Ilir Avdyli ett nytt liv
Kostnaderna för försörjningsstöd har minskat med 14 miljoner kronor i Örebro. Samtidigt satsar kommunen nästan lika mycket pengar på så kallade ”komjobb”.
En arbetsmarknadssatsning som ger långtidsarbetslösa en ny chans. För Ilir Avdyli blev ett komjobb vägen in på arbetsmarknaden.
Februari
”Det är många som inte betraktar oss som människor”
Hemlösa romer fortsätter att tigga på gatorna i Örebro. Och trots att örebroarna ger allt mindre pengar till romerna, vill de hellre tigga här än att svälta i Rumänien.
– Situationen har blivit sämre i Sverige för oss som tigger, men vi tjänar ändå mer pengar här än i Rumänien, säger Ion Ciurariu.
Fler plankar på bussen
Allt fler människor i Örebro väljer att inte betala för att åka buss. Chaufförerna vill inte ta strid med gratisåkarna utan rapporterar i stället till trafikledningen. På grund av fusket kan kontrollerna komma att öka i Örebro men nolltaxeförespråkare är kritiska.
– Då botar man symtomen i stället för sjukdomen. Så länge det finns folk som inte har råd att betala för bussresor kommer det att finnas de som plankar, säger Marcus Allard, som kämpar för nolltaxa i Örebro.
Mars
Ny lag öppnar inga dörrar
Bristande tillgänglighet kan bli olagligt nästa år enligt nytt lagförslag, men lagen kommer inte att förbättra vardagen för personer som använder rullstol i Örebro. Små företag med färre än tio anställda är undantagna.
– I stora klädkedjor och i biografer kommer vi redan in. Det är små affärer och caféer som jag hade hoppats på att man skulle anpassa, säger en besviken Ann-Chatrin Pettersson, som älskar att shoppa kläder lika mycket i dag som för åtta år sedan, då bilolyckan förändrade livet.
April
Friskolor slipper ordna fritids
Friskolor har ingen skyldighet att erbjuda barnen fritids. Samtidigt har alla barn upp till 13 år rätt till fritids eller fritidsklubb. Det betyder att kommunala skolor måste ta hand om friskolebarnen. Något som särskilt märks under sommaren.
– Konsekvensen av det blir att vi får bereda plats för barn som inte är i vår verksamhet resten av året. Vi får fakturera för en viss del av kostnaden, men det täcker inte riktigt den faktiska kostanden, säger Johanna Ballhausen Jonsson, rektor på Eklundaskolan.
Baden i Örebro måste renoveras
Hagabadet, Brickebackebadet och Eyrabadet har alla -passerat 40 år och de är rejält slitna. På många håll är originalinredningen från 1970-talet kvar. Och trycket på baden i Örebro är stort. Simskolor, tävlingssimmare, vattengympa och motionärer delar alla på samma ytor som på 70-talet, trots att befolkningen nu är mycket större.
Maj
Behåller solarier trots cancerrisk
Hudcancer är den cancerdiagnos som ökar snabbast i Sverige. Det gör att Strålsäkerhetsmyndigheten vill att kommunerna väljer bort solarier i kommunala badhus. Men Örebro kommun väljer att ha kvar solarierna trots cancerrisken.
– Just nu är det så pass stor efterfrågan att de får finnas kvar, säger Helene Lis, chef på fritidsförvaltningen i Örebro.
EU styr ända ner i jorden
I maj är det val till EU-parlamentet. Men många väljare har svårt att se hur EU:s olika beslut påverkar vardagen. Hela 60 procent av de kommunala besluten påverkas av regler som har beslutats på EU-nivå. På Vattenverket i Örebro är EU:s upphandlingsregler ett gissel. I hela tre år har de väntat på att få köpa rör och material som behövs till vatten och avlopp i kommunen.
Juni och juli
Örebros kollobarn utan skydd mot tbe
Över 300 ungdomar från Örebro åker på sommarkollo till Stockholms skärgård. Men det är föräldrarnas ansvar att själva betala för vaccineringen mot tbe. Vaccinet är dyrare än vad familjerna betalar för kollot och kommunen betalar inte. Det trots att chefen för infektionskliniken vid Universitetssjukhuset starkt rekommenderar ett skydd mot tbe.
Bråte i stället för konst på museum
Tomma utställningssalar, luft som gör det omöjligt att låna konst från Nationalmuseum och åtta tjänster som kan komma att försvinna. Framtiden för Örebro läns museum är oviss. Och nu finns risken att det blir besökarna som får betala.
Augusti
Stor kartläggning av plastskräp i havet
Med hjälp av infrarött ljus ska forskare från Örebro universitet ta reda på hur nedsmutsad Östersjön egentligen är. Med en nyutvecklad provtagare som pumpar ytvatten, upp till 25 000 liter per timme, ska plastpartiklar identifieras och analyseras.
KD-kandidatens skyltar bortvalda av egna partiet
Riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD) vill skrota tv-licensen, men budskapet har mött internt motstånd. I valstugan får alla KD:s kandidatersynas på bild, utom Lars-Axel Nordell.
– Tv-frågan är inte vår huvudfråga i valrörelsen. Vi tyckte att signalerna var missvisande, säger Sigvard Sundkvist (KD).
September
Löfte om tågpendel gick upp i rök
För fyra år sedan lovade politikerna att tåg skulle rulla mellan Nora och Laxå 2014. I Nora satsade kommunen runt tolv miljoner på ett nytt resecentrum. Men länspendeln som skulle göra trafiken snabbare och enklare blev för dyr.
Svårt läge efter SD-framgångar
Sverigedemokraterna får nya mandat i hela länet. Deras politik kommer troligen inte att få något större genomslag, men de påverkar möjligheten att styra de flesta kommuner.
Oktober
Ojämlik kulturskola i Örebro län
Tiden då alla barn fick lära sig att spela blockflöjt är förbi. Alla barn i länet har inte -samma rätt till musikunder-visning. Kommunernas bidrag varierar kraftigt visar ny rapport. Två av länets kommuner, Laxå och Nora, har ingen kulturskola alls.
– Jag skäms, säger Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare Stadra Teater.
Hundratals barn pendlar till skolan
Flera hundra barn i årskurs fyra till nio pendlar från sina hemkommuner för att gå i -skolor i Örebro. Det är både kommunala skolor och friskolor som eleverna reser till. Örebro kommun tjänar på pendlandet då övriga kommuner i länet har en högre skolpeng än Örebro.
November
Planer på nytt Folkets hus i Vivalla
Pershyttan, Sköllersta och Zinkgruvan. Listan kan göras lång. Fjorton Folkets hus har lagts ner på orter i länet sedan 80-talet utan att några andra har kommit till. Men just nu sker ett trendbrott. Det finns planer på att starta ett helt nytt Folkets hus i Vivalla.
Höga halter av miljögift i uttrar
Det miljöfarliga ämnet PFOS har hittats i trafikdöda uttrar från södra Örebro län. Sex av sju uttrar hade halter över riksgenomsnittet.
– Det är alarmerande. Det här är ett farligt ämne, säger forskaren Anna Roos.
December
Skolor anställer sina egna städare
Lortiga förskoletoaletter och smutsiga golv. Flera skolor och förskolor i Örebro kommun har valt att sluta med upphandling av städtjänster efter missnöje med olika städföretag. De städar själva i stället.
– Vi har haft företag som inte har lyckats att leverera en bra städning. Några skolor vill försöka komma ur det genom att ta över städningen själv, säger Lena Karlström på upphandlingsenheten i Örebro.