Unik samverkan ska hjälpa fler unga i jobb
Mer vardagsrumsprägel och mindre myndighetskänsla – det är en del av tankarna bakom det nya ungdomskontoret i Norrköping som kommunen och Arbetsförmedlingen gemensamt står bakom. Målet är att samarbetet ska hjälpa unga att snabbare hitta till jobb eller studier.
– Vi vill skapa en schysst miljö för ungdomar så att de känner att de vill gå hit, säger Getoar Abrashi, samordnare.
Interaktiv poesivandring i köpcenter
En poetisk vandring där exilpoesi med frihetstema möter digital teknik på en annorlunda spelplats – det är Östgötateaterns satsning Exil. Publiken tar del av poesin genom att lyssna på de inlästa verken samtidigt som de vandrar runt i Mirum galleria.
– Vi måste bjuda upp på nya sätt för att hitta nya publikgrupper, säger Johan Selander, teaterchef.
Maj
"Norrköping är den bästa deckarstaden"
Emelie Schepps deckare i Norrköpingsmiljö har sålts till 29 länder. Nu har hon släppt sin tredje bok, Prio ett, om åklagaren Jana Berzelius. Boken utspelar sig inom ambulanssjukvården i Norrköping.
Goda tider för lokalt mathantverk
Ett ökat intresse för mathantverk och närproducerade livsmedel, fler småskaliga producenter och en ökad lönsamhet – det är en utveckling som har skett i länet de senaste åren. "Ett trendbrott", menar Britta Andersson, tidigare Matlandet-ambassadör för Östergötland.
Importerat avfall blir till värme
Den svenska importen av avfall för energiåtervinning har tredubblats på bara några år. På Eons anläggning i Händelö, som levererar el och fjärrvärme till Norrköpingsborna, kommer i dag ungefär hälften av avfallet som eldas från andra länder.
Juni
Privatiseringsvåg inom ungdomsvården
Norrköpings kommun avslutar förhandlingarna med riskkapitalbolaget Leksell social venture om vad som kallas för sociala utfallskontrakt. Under hösten 2016 ska det införas en ny form av samverkan mellan det offentliga och det privata, med en 20-procentig avkastning till det privata företag som finansierar offentliga insatser. Ett slöseri och början på privatiseringar menar kritiker, medan kommunalrådet hävdar att det är en satsning med bara vinnare.
Våldtäkter kastar skugga över festival
Efter anmälan om våldtäkter i samband med Bråvallafestivalen 2015 satsade polisen i år på ökad säkerhet och förebyggande arbete för att tjejer inte skulle utsättas för sexuella ofredanden. Även den ideella föreningen Nattskiftet hade volontärer på området. Med facit i hand vet vi att åtgärderna var långt ifrån nog. Fem anmälda våldtäkter och 15 ofredanden blev det dystra resultatet av årets festival.
Invånarna beredda att kämpa för förändring
Försommaren skakar om Klockartorpet. I media skrivs det om bilbränder, droghandel och stenkastning. Samtidigt är föreningslivet starkt och viljan att skapa positiva förändringar stor bland många av invånarna. Enligt en enkät genomförd bland skolungdomar är 60 procent av barnen aktiva i en förening på fritiden, medan endast 10 procent uppger att de inte gör något aktivt på fritiden.
Juli
App lockar krogar till kollektivavtal
Appen Schyssta villkor listar företag inom hotell- och restaurangbranschen som har valt att teckna kollektivavtal för sina anställda. Ungefär 400 företag från Norrköping finns listade, något som har medfört att appen har blivit en tyngd i vågskålen för att få arbetsgivare att teckna kollektivavtal.
Dumpstrande veganer
Trenden att dumpstra och ta hand om varor som har passerat bäst före-datum är het och börjar bli alltmer accepterad. ETC Norrköping träffar Amanda Kristofferson och Daniel Anderstedt som ägnar sig åt att leta ätbar mat som har kastats i containrar.
– Vi gör det mest som en politisk gest. Vi dumpstrar för att vi är veganer, säger Daniel Anderstedt.
Målet är varken att kunna spara pengar eller leva på dumpstring. Drömmen är i stället ett samhälle där en inte hittar något i butikernas sopor.
Skydda skogen deltog i Neil Young-konsert
Organisationen Skydda skogen fick medverka vid Neil Youngs konsert i Dalhalla och ingå i hans "village" av inbjudna miljöorganisationer.
Robert Svensson från Norrköping var en av representanterna för föreningen.
– Roligt och hedrande att bli inbjuden, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Augusti
Hyresgäster tvingas att renovera
Allt fler hyresgäster i Sverige kan välja bort lyxrenovering och därmed slippa stora hyreshöjningar – men inte i Norrköping. En oroande utveckling tycker Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region sydost, eftersom omfattande renoveringar med påföljande hyreshöjningar ofta får till följd att många tvingas flytta.
– Det skapar ett slags socialt system som vi inte vill ha, med dåliga områden, säger han.
En bättre modell vore att låta hyresgästen välja på olika nivåer av renovering och därmed kunna styra hyreshöjningen, menar Björn Johansson.
Nya asyllagen ökar trycket på kyrkan
Asylsökande som får avslag och ska utvisas blir av med både boende och ekonomiskt stöd med omedelbar verkan. Lagändringen är en av flera nya regler som har införts under sommaren och nu börjar den märkas.
– Det har ökat trycket hos oss, säger P-O Engström, diakon i S:t Olofs församling i Norrköping. Det har varit en markant ökning av hjälpsökande under sommaren och fler väljer att gå under jorden.
September
Titti samlar lokala miljökämpar i ny bok
Östgötar som på olika sätt har engagerat sig för klimatet har sedan 2015 fått komma till tals och förmedla hopp och goda råd på webbplatsen klimatfolket.se. Nu har frilansjournalisten och författaren Titti Knutsson från Norrköping samlat engagemanget i boken Hopp för klimatet – 50 östgötar berättar.
– Jag vill visa att det finns människor här i Östergötland som gör saker för klimatet, säger hon.
Allt längre väntan på familjen
Fembarnspappan Yahya Moazin i Norrköping har inte sett sin familj på två år. Trots att han enligt svensk lag har rätt att få återförenas med sin familj här kommer det ta mer än ett år innan de kan komma i kontakt med en ambassad och få sin ansökan behandlad.
– Det är stängt för oss överallt på grund av kriget, säger han.
Flera organisationer, bland annat Amnesty och Rädda barnen, har lyft fram problematiken och ställt krav på förändringar.
28 busslinjer nedlagda: "Risk att folk lämnar landsbygden"
Östgötatrafiken genomför den största neddragningen någonsin på landsbygdstrafiken. 28 linjer läggs ner och 16 har fått färre turer. Följden blir att skolbarn och anställda har fått svårt att ta sig till skolor och arbetsplatser.
– Det är ju risk att folk lämnar landsbygden om barnen inte kan komma till skolan, säger Niklas Lundström (V).
– Min personal kan inte komma till jobbet, berättar Petra Johansson-Persdotter, delägare i Skärgårdsbyn Mon på Norra Finnö i S:t Annas skärgård.
Oktober
Nya regler hotar ensamstående föräldrars underhållstöd
Försäkringskassan vill ändra rutinerna så att föräldrar med underhållsstöd själva sköter kontakten med varandra gällande betalning. Totalt berörs 13 000 föräldrar över hela landet.
– Det kommer aldrig att fungera för mig. Det kommer att bli strul, säger Alexandra Gunnarsson från Norrköping som i dag har underhållsstöd för sitt äldsta barn.
Hon menar att ett skäl till att det fungerar i dag är att Försäkringskassan finns som mellanhand.
– Skulle vi försöka göra upp själva blir det nog inte så mycket pengar.
Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll å sin sida menar att modellen ska leda till bättre ekonomi för barnen.
Norrköping på väg mot sprututbyte
Norrköping kan bli den åttonde kommunen i landet att införa ett sprututbytesprogram för missbrukare.
– Hepatit är en sjukdom som kan bli oerhört vårdkrävande och orsaka stort lidande, säger Jesper Zandén, vårdenhetschef på beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Jimmy, som har levt som missbrukare i många år, är positiv till tanken på sprututbyte.
– Skulle jag ta återfall vet jag att jag kan knalla upp och få rena sprutor, säger han. Vill jag kan jag få stöd och hjälp också.
12-åringar rekryteras till gäng
Gängkriminaliteten har ökat dramatiskt i Norrköping de senaste åren. Och gängens medlemmar blir allt yngre.
– Barnen i förorten speglar samhället. Fungerar inte samhället, fungerar inte barnen. Segregation, skolor utan lärare, och nedmontering. Det här är vad vi får, säger Glenn Larsson, vid föreningen Kriminellas revansch i samhället, Kris.
Kris talar om vikten av att fler vuxna, i skolan och i det offentliga rummet, kopplas in på ett tidigare stadie för att stötta unga på glid och för att vända trenden. Vuxna som vågar stå kvar, och som inte sviker.
November
Få våldtäktsfall klaras upp i Östergötland
Antal uppklarade våldtäkter har minskat kraftigt i hela landet sedan 2014. Östergötland är inget undantag. Den låga uppklarningsprocenten gör också att anmälningsbenägenheten minskar.
– Det är vidrigt att det ska vara så här, säger Paulina Bengtsson från Novahuset, som hjälper personer som har utsatts för sexuellt våld.
Hon menar att det är ett lotteri huruvida polisen tar sig an brotten och gör en ordentlig utredning.
Leif Hermansson vid polisen i Östergötland slår ifrån sig kritiken att polisens låga uppklarningsprocent skulle bero på att fallen är lågprioriterade. Han menar tvärtom att de alltid är högprioriterade, men att fallen till sin natur är komplicerade och därför svårutredda.
– Det kan till exempel handla om att de spår som finns från våldtäkten inte går att säkra om för lång tid har förlöpt mellan övergreppet och anmälan, säger han.
Kort datum blir långsiktig hjälp
Varje vecka samlar föreningen Hela människan i Norrköping in hundratals kilo mat som butiker annars skulle ha kastat, och delar ut till behövande. Nu vill de ta verksamheten ett steg längre och starta en butik. Tanken är att butiken ska fungera ungefär som en vanlig affär, med en butikschef som är ansvarig och handledare som jobbar med personal och frivilliga. Behövande ska få ett speciellt kort som ger dem möjlighet att handla för en viss summa pengar i veckan och till starkt reducerat pris.
– Men vem som helst ska kunna handla i butiken, bara det att för "vanliga" kunder blir det "vanliga" priser, förklarar Kimmo Strand, verksamhetsledare på Hela människan.
Arbetsro på skola i kris
Stökig miljö, oroliga elever och underkända resultat. Det var verkligheten på Borgsmoskolan i våras. Sedan dess har skolan fått extra resurser och från kommunens håll är man övertygad om att resultaten kommer att förbättras. Borgsmoskolans rektor Hans Sandberg är lite försiktigare vad gäller framtiden. Han berättar om arbetet hittills.
– Vi har gjort kompetensutvecklingsinsatser bland både personal och elever, börjat samarbeta med den rikstäckande organisationen Friends, delat in arbetsåret i sexveckorsperioder, anställt fasta vikarier. Men framför allt jobbar vi hela tiden med att skapa trygghet, trivsel och studiero, berättar han.
December
Lärarlönelyftet splittrar kåren
Det som skulle fungera som en morot har i stället delat lärarkåren i ett a- och ett b- lag.
– Trots att jag tillhör de som fick, tycker jag lönelyftet är förfärligt osunt. Jag har duktiga kolleger som inte fick något och mår piss, säger Mats Tinnervall, lärare på De Geergymnasiet.
I november betalades lärarlönelyftet ut för första gången. Mellan 500 och 800 utvalda lärare vid kommunala skolor i Norrköping fick dela på 16,1 miljoner kronor. En permanent månatlig lönehöjning på mellan 1 000 kronor och 3 500 kronor.
Det är skolcheferna som bestämmer vilka lärare som ska få ta del av pengarna och hur mycket. Ett system som Lärarnas riksförbund starkt ogillar.
– Vi yrkade för en objektiv orättvisa hellre än en subjektiv, säger Miia Austa, kommunordförande för Lärarnas riksförbund i Norrköping.
Inre hamnen byggs om till lyxområde
Inre hamnen vid Saltängen ska byggas om till ett attraktivt bostadsområde med kanaler och egen marina. Förvandlingen medför att ett 70-tal småföretagare som i dag huserar i området måste flytta.
– Det är bara att gilla läget, menar Robert Hillgren på kamratföreningen Flottans män. Vi ska flytta till Bråvalla.
Fredrik Wallin, kommunens projektledare, är inte förvånad över att en del företagare får problem. Det är en jättelik flytt av företag och verksamheter och kommunen vill att de stannar kvar i Norrköping.
– Det är självklart inte lätt för alla, men vi hjälper gärna till med kontakter och att hitta platser att bygga nya lokaler på, säger han.
Festival kastar sitt ljus över Norrköping
Konstnärer och ljusdesigners från olika delar av världen ligger bakom de tolv kreationerna, som har placerats ut i centrala Norrköping i samband med Norrköping Light Festival. Åtta av dem är nya för i år – som ljuskronorna bakom Visualiseringscenter. Effektfullt speglar de sig i vattnet. Folk stannar till, fotograferar och promenerar vidare.