Många antireligiösa brott anmäls inte. Vi talar med olika religiösa företrädare vars församlingar utsätts för trakasserier. Polisen i Västra Götaland saknar en enhet för arbetet.
30 januari
Serieboken Sofia Z-4515 lanseras och vi kan presentera att Göteborg får en helt ny gatutidning för EU-migranter genom en Sverigelansering av norska Folk är Folk.
Kommunen vill att externa företag som gör uppdrag åt kommunen tar socialt ansvar. Fast representationen i stadens egna anställningar ligger långt efter.
Februari
6 februari
Filmaren Lina Mannheimer långfilmsdebuterar med Ceremonin om den 84-åriga dominatrixen Catherine Robbe-Grillet
13 februari
Vi kan avslöja att fönster tätats med bindor på en av Sahlgrenskas psykiatriska avdelningar och att inhomhusklimatet under lång tid varit ett problem.
Vi träffar Greta Segerson, 100 år, kommunist och antifascist vars engagemang brinner än. ”Fascismen är farlig och att Sverigedemokraterna vinner sådant gehör.”
20 februari
20 procent av personalen på HVB-hem uppger att brister i verksamheten innebär en otrygg miljö där barn far illa.
Vi träffar George Omondi, en av de homosexuella som misstros av Migrationsverket och som kan komma att utvisas tillbaka till Kenya där han riskerar livstids fängelse eller stening.
27 februari
Det är svårt att välja miljövänlig teknik. Och trots att svenskarna köpte 3,5 miljoner mobiler året innan, finns det bara en rättvisemärkt modell.
Mars
6 mars
Diskussionen om sänkt betygsålder till årskurs fyra rasar – trots detta har ingen utvärdering av sjätteklassarnas betyg gjorts. ”Man har ganska tydligt kört över lärare och forskning och sagt att vi gör det här ändå”, säger Lärarförbundets Göteborgsordförande Elisabet Mossberg om det nya förslaget.
13 mars
Kontaktpunkt 3 har haft långa kötider och misslyckats med att sammanföra patienter med vårdgivare. ETC Göteborg kan avslöja att Sahlgrenska backar om den kritiserade telefonslussen för psykiatrin och gör om systemet.
Vi träffar Joana Carneiro, en världsstjärna inom den klassiska musiken som är på tillfälligt besök för att dirigera både symfonikerna och operan.
27 mars
Två män skjuts ihjäl på Vår krog & bar på Värväderstorget, åtta skadas. ETC Göteborg besöker området och talar med oroliga Biskopsgårdenbor.
April
2 april
Göteborgs bostadsbrist är skriande. Staden sätter som mål att bygga 4 500 nya lägenheter årligen. Ungefär 40 procent av dem är tänkta att bli hyresrätter.
10 april
Vi tar hjälp av engagerade cyklister för att utvärdera Göteborg som cykelstad. Snäva svängar, farliga utformningar och stolpar i cykelbanan pekas ut på flera platser. Staden konstaterar att nya cykelstråk planeras mellan strategiska knutpunkter.
Vi träffar Anna Zetterholm som är 28 år och har steriliserat sig. Hon är nöjd med sitt beslut men möter många negativa reaktioner. ”Så länge kvinnan värderas lägre kommer detta att finnas, så länge kvinnan är till för att reproducera barn”, säger hon.
Vår krönikör Frida Holmqvist ”gör slut” med socialtjänsten. Krönikan uppmärksammas av andra socialtjänstarbetare och läses 27 000 gånger.
17 april
ETC Göteborg blir hälften så stor men får dubbelt så många sidor och ett nytt utseende!
Vi hälsar på i en villa som delas av flera familjer från Rumänien. ”Jag vill att folk ska se att detta är hederliga människor”, säger universitetslektorn Leif Eriksson om hyresgästerna som är EU-migranter.
30 april
Omvårdnadspersonal drabbas av flest arbetsskador. 114 av anmälningarna i Göteborg kom från hemtjänsten under 2014 och anställda påtalar stress som en stor orsak.
Ringön får en ny konsthall då Anna Bergman slår upp dörrarna till lokalen ovanpå Claessons trätjära. Lokalen fungerar också som ateljé för Anna Bergman som ofta målar i stora format.
Maj
8 maj
Vi följer upp tidigare artiklar om sprututbytesprogram med att regeringen gör så gott de kan för att avskaffa Göteborgs veto mot sprututbyte. ”Det finns ju ingen annan vårdform där kommuner kan säga nej”, säger Helena Paues som är minister Gabriel Wikströms pressekreterare.
Göthenburgo startar ett projekt där stadens alla delar ska få sociala kartor med invånarnas egna landmärken på. ”Vi försöker få folk att röra sig mer utanför sina stadsdelar”, säger Linneth Escobar.
15 maj
Allt fler byggen miljömärks. Vi besöker det 500:e miljöcertifierade huset i Sverige – som är en kontorslokal under konstruktion i Gårda.
Real Stars startar samarbete med flera av stadens hotell och andra företag inom besöksnäringen. Syftet är att motverka trafficking.
22 maj
Vi träffar Nayma Nzori som startat hashtagen #otryggsydvast och Rami Sadawi och diskuterar varför unga i Tynnered mobiliserar för att få en tryggare närmiljö. Ett dunkelt område nära fritidsgården Tyrolen får föräldrar att hålla barn hemma.
Även detta år skiljer det hundratusentals kronor mellan hur mycket Skapande skola stadsdelarna får. Västra Hisingen kan använda 1,6 miljoner medan Östra Göteborg, som fördelade 160 000 kronor på ett stort antal elever 2014, inte ens sökt för i år.
29 maj
Jasmeen Hajjar och Mahmoud AlAjhar är två av de många syriska läkare som vill komma ut i arbete. Att som Mahmoud AlAjhar hitta praktikplats är ovanligt och ett snabbare system efterfrågas.
Hammarkullekarnevalen firar 40 år! Vi träffar Adriana Astorga som varit med under 35 av dem.
Juni
5 juni
Vi träffar Mohammed Yarroum, en av tiotusentals unga som aldrig haft ett eget hyreskontrakt i Göteborgsregionen, så kallade urbana nomader.
Göteborgs stad inleder sin medverkan i ett projekt som ska testa trådlös elbilsladdning. Staden har sammanlagt 160 elbilar.
Shahin Dehghani skriver en krönika om löpning som livsstil som läses över 50 000 gånger första månaden. Somliga löpare skrattar högt, andra hytter med näven.
12 juni
Vi skriver om att bland andra Högsbo Basket kräver att föräldrarna jobbar ideellt. Eller köper sig fria. Nödvändigt menar somliga, orättvist menar andra.
Angelica Löwdin gästar Sahlgrenskas fullsatta lunchseminarium. Vården i Västra Götaland har en lång rad HBT-diplomeringar, men transkompetensen släpar efter.
18 juni
Köerna för en äggdonation i Västra Götaland är två år. Skåne avhjälpte problemet med ökad ersättning till donatorer, men det är inte aktuellt i Göteborg.
Juli
3 juli
Göteborgs stad börjar på försök att ställa sociala krav i upphandlingar. Byggläraren Daniel Havdelin tycker att arbetet borde kommit längre.
Nystaratade Fokus Förening i Frölunda har samlat olika föreningar för att få fler ungdomar att röra på sig. De har bland annat lärt tonåringar att simma under sommaren.
10 juli
Vi granskar bostadsmarknaden i Göteborg och kan konstatera att lockpriserna är tillbaka. I Örgryte gick priset till exempel upp med hela 56 procent. Branschföreträdare vill inte använda ordet ”lockpris” men medger att det är ett allvarligt problem.
Gothia Cup är lika givet för sommaren som flugan. Vi träffar Liceo Parroquial San Antonio, som är det första chilenska flicklaget att åka till turneringen.
Augusti
7 augusti
Samtalen blir alltid många då skolorna håller stängt, men Tjejjouren Väst har haft så högt tryck på sin jourtelefon under sommaren att de fått hålla extraöppet.
21 augusti
Sommarens bemanning på Sahlgrenska betecknas som akut kris. Kommunals företrädare rasar mot att ledningen hävdat att situationen löst sig på frivillig basis och menar att all övertid är beordrad.
28 augusti
Arbetsmarknaden är snäv för personer med funktionshinder. Samordnare på Arbetsförmedlingen konstaterar att kommunen tar dåligt ansvar.
Anna Fock debuterar som vår nya krönikör. ”Jag vill inte bo i Majorna” alstrar såväl hurrarop som krav på att redaktionen tar bort texten från nätet. Vilket vi såklart inte gör.
September
4 september
Angereds närsjukhus slår upp portarna till sina nya lokaler. Överläkare Henry Ascher konstaterar att verksamheten ska samverka med Angeredsborna för att motverka de lokala hälsoproblemen.
18 september
Flyktingströmmen har ökat flerdubbelt och intresset för att bli familjehem har fyrdubblats sedan maj. Lokala asylaktivister konstaterar att stödet måste bli långvarigt.
25 september
Säsongsanställda kritiserar reseföretaget Langley för dåliga arbetsförhållanden och ohälsosam arbetsmiljö. Företaget har tidigare anklagats för liknande saker, men nekar.
Festivalen Women in Jazz anordnas i Göteborg för första gången och erbjuder seminarier och en lång rad konserter för att visa att ett jämställt musikliv är möjligt.
Oktober
2 oktober
Regeringen föreslår en ökning av solcellsstödet och allt fler ansöker om bidrag i Västra Götaland. Vi träffar en bostadsrättsförening på Gullrisgatan som just är i färd med att få solceller på taket.
9 oktober
Barnläkare i Västra Götaland vill studera barns inlärningssvårigheter och hur alkoholintag tidigt i graviditeten kan påverka. Sverige saknar statistik över alkoholrelaterade fosterskador.
Karriärkraft Film och media firar tio år av sysselsättning för och synliggörande av personer med funktionsvariationer.
23 oktober
Fem av fem anmälningar om otillåtna avgifter i skolan kommer från Örgryte-Härlanda. Kostnader kan slå extra hårt mot fattiga familjer i rika områden, men Göteborg vill inte sätta nolltolerans för avgifter i skolan.
Vi träffar Bo Harringer som avslutar sin karriär som dokumentärfilmare med en film om livet efter Backabranden. Trycket efter biljetter är stort och antalet visningar på Bio Roy får utökas.
30 oktober
Staden behöver anställa tusentals för att ta hand om de många flyktingarna. Vi besöker en kyrka i Göteborg som inrättat ett eget flyktingboende. Delvis på grund av höstens brandattentat mot flyktingboenden väljer kyrkan att vara anonym.
November
6 november
Västsveriges första hatbrottsenhet inom polisen börjar ta form. ”Det har spruckit i kompetens och kunskap tidigare så vi behöver bli bättre på det”, säger Lisa Pedersen på Polisen.
En sida som uppviglar till mordbrand på flyktingboenden får vara kvar länge på Facebook – medan Max Gustafsons satirteckningar om SD tas bort. Vi söker svar från Facebook men får bara klippta stycken ur deras ”gemenskapsregler”.
Backa teater sätter upp en hyllad tolkning av A Clockwork Orange i regi av Tereza Andersson med tjejer i rollerna.
13 november
Flera hundra nyanlända elever står i kö till språkintroduktionsprogram. En enda friskola, Framtidsgymnasiet, erbjuder utbildningen och dess rektor påpekar att systemet måste göras om.
Stadsmuseet slår upp dörrarna till den omfattande utställningen om stadens musikliv från de senaste 60 åren.
20 november
Västtrafik ska sänka ungdomsgränsen till 18 år efter årsskiftet. Vi kan avslöja att de ekonomiskt ansträngda grupper som utlovats rabatt kommer få vänta. Oppositionen i regionen är kritisk.
Vi träffar personerna bakom en helvegansk restaurang som vädrar medvind för det animaliefria köket.
27 november
Debatten om trygghet har stormat under hösten och unga i Tynnered tycker att de inte tagits på allvar. En kväll anordnas där politiker bjuds in för diskussion.
December
4 december
Socialdepartementet skickar en skrivelse som ska stoppa kommunernas veto mot sprututbytesprogram på remiss. Injicerande missbrukare i Göteborg kan komma att erbjudas rena sprutor från 2017.
Hela 95 procent ekologiskt på tallriken. Det får barnen på Röda Stråkets förskola som medverkat i ett kommunalt projekt för grönare mat.
11 december
Tas bullerskador på större allvar i mansdominerade branscher än i kvinnodominerade? Det vill lokala forskare ta reda på och vi träffar fritidspedagoger som skadat hörseln på arbetet.