Efter att i 115 år ha försett Sundsvallsborna med nyheter och debatt lades Dagbladet ner för drygt ett år sedan. Den 19 februari 2015 kom beskedet från ägaren Mittmedia.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Lägg till att TV4 innan dess hade lagt ner sina lokala sändningar och sin redaktion i Sundsvall och att SVT:s redaktion i stan har dragit ner på antalet tjänster och det ser dystert ut för de lokala medierna.
Det här är en trend som ser likadan ut i hela landet.
– På de flesta större orter domineras den lokala mediamarknaden av en enda aktör. Redaktioner slås ihop eller stramas åt och allt mer centraliseras till ett fåtal stora mediekoncerner, säger Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.
Mångfald är bra
I Sundsvall är det Mittmedia, som äger ett stort antal dagstidningar, och fortlöpande rationaliserar och centraliserar material och resurser till ett fåtal orter.
– Mångfald och konkurrens på mediemarknaden är bra ur många aspekter. Det är inte bra om alla beslut som rör media fattas i ett och samma styrelserum, säger Lars Nord.
Den samlade forskningen visar, både i Sverige och internationellt, att medierna är den överlägset viktigaste källan till kunskap för människor om vad som händer i samhället.
Det har inte gjorts någon studie om hur den lokala demokratin och medborgarnas möjligheter att ta del av information om samhället har påverkats av nedläggningen av Dagbladet, men Lars Nord har gjort liknande studier i Ångermanland och nordvästra Skåne när tidningar slogs samman.
– De lokala mediemarknaderna ser lite olika ut. I Ångermanland var det uppenbart att marknaden inte kunde bära två tidningar med högkvalitativ journalistik och vår studie visade också att utbudet ett år efter sammanslagningen var nästan lika stort.
I nordvästra Skåne var förhållandena annorlunda.
– Där var marknaden starkare och kunde bära flera konkurrerande tidningar. Följden där blev att framför allt Ängelholmsborna fick veta betydligt mindre om vad som hände i kommunen efter sammanslagningen.
Lars Nord menar att det finns skäl att tro att Sundsvallsexemplet hamnar någonstans mitt emellan Ångermanland och Skåne.
– Det är svårt att säga men självklart blir det mindre debatt, färre röster, färre inlägg och färre nyheter om en röst försvinner. Samtidigt påpekar medieföretagen själva att de når fler läsare på fler plattformar än någonsin tidigare.
Demokratisk grundbult
Forskningen visar också att fria och oberoende medier är en grundbult i demokratin och att den professionella, kritiska journalistiken kan ha en unik roll som granskare av offentliga och privata maktcentra.
I och med digitaliseringen pågår samtidigt en snabb omvandling av mediekartan. Den centrala frågan blir då hur man kan finansiera kvalificerad journalistik.
– Med framväxten av digitala kanaler ser vi att det blir allt svårare att ta betalt för journalistiken samtidigt som de svenska mediekoncernerna pressas på annonsmarknaden av globala aktörer som Google och Facebook, konstaterar Lars Nord.
Han menar samtidigt att tekniken i sig inte är av ondo.
– Nej, det finns många exempel på hur ny teknik kan användas i demokratins tjänst. Panama-papperen är ett tydligt exempel som inte hade varit möjligt att genomföra utan modern teknik och samspel mellan många olika aktörer världen över.
I ett nytt projekt ska Mittuniversitetet studera lokala entreprenörer som startar nyhetsförmedling i områden som de stora drakarna har lämnat (se notisen här intill). Lars Nord noterar att det växer fram nya kanaler vid sidan av mediejättarna.
– ETC är ett intressant exempel på hur en driftig entreprenör kan skapa nya förutsättningar för journalistiken både på riks- och lokalplanet.
För ett år sedan kunde ETC Sundsvall glatt presentera det första numret av en ny lokal nyhetstidning. Varje fredag sedan dess har vi kommit ut med uppdraget att vara ytterligare en röst i den alltmer monopoliserade medievärlden.
Under året har vi lyft fram debatter och nyheter, en del av dem kan du se här nedan. Och det här är bara början. Som ettåring har vi precis lärt oss att gå och vi växer oss starkare för varje dag tack vare alla uppmuntrande hejarop och kritiska åsikter från er läsare. För det är ju så att det är du som läser tidningen som är vår viktigaste tillgång. ETC Sundsvall är ingenting utan dig och alla andra som läser tidningen varje vecka. Fortsätt att komma med synpunkter, ris och ros, tips och idéer. Det är så vi blir bättre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
1-2015
Det allra första numret med nyheten att landstinget fått rätt mot branschorganisationen Vårdföretagarna i tvisten om rätten att begränsa vinstuttagen i välfärdsföretagen.
5-2015
Cykel effektiviserar hemtjänstens arbete på Skönsmon.
8-2015
Mirca Tudorel, som bor i husvagnslägret i hamnen, kan lämna tiggeriet på gatan för jobb på kontor.
11-2015
Lönerna på Sundsvalls sjukhus gör att sjuksköterskorna flyr. Jessica Vestlund tjänar 12 000 kronor mer i månaden på att jobba i Umeå i stället.
12-2015
Kvinnorna lyfts fram i lokalhistorien, tack vare Sundsvalls kvinnokarta.
14-2015
Det kvinnliga artistnätverket Female singer-songwriters ordnar konserter över hela landet till förmån för kvinnor på flykt.
19-2015
Allt fler dör i missbruk. Trenden oroar ansvariga på Slink In.
20-2015
Många fornlämningar förstörs varje år på grund av det moderna skogsbruket. Västernorrland är sämst i landet, enligt Skogstyrelsen.
22-2015
Familjen Bayrakdrar-Manal med två barn är en av alla som har flytt från krigets Syrien och som nu bor i en gymnastiksal i Sundsvall.
25-2015
Fältassistenterna är tillbaka. Linn Enheim och Farhang Nijad har uppdraget att möta upp unga i riskzonen för missbruk och kriminalitet.
7-2016
Caroliné Mohlen vill ha samma barnmorska genom graviditet och förlossning. En vårdform som inte landstinget erbjuder, trots friskare förlossningar och mindra kostnad.
9-2016
På internationella kvinnodagen lämnade Fredrika Ek Sundsvall för att cykla jorden runt.
14-2016
Miljöpartisten Angel Villaverde berättar om helvetet i peruanskt fängelse.
17-2016
Johanna Marklund gör debut som första maj-talare.
23-2016
Utbyggnaden av Östrandsfabriken riskerar skogens ekosystem när större enfald hotar den biologiska mångfalden, menar miljövänner.