Hälleforsaren Marcus Smedh i tv-rutan
I början av året träffade vi Marcus Smedh som var med och spelade in en tv-serie för SVT. När han flyttade från Hällefors till huvudstaden började skådespelarjobben trilla in. Men det var i Hällefors som lusten att stå på scen vaknade. Han började med föreställningen Ett liv värt att leva på Hällefors folkhögskola.
– Jag fick blodad tand av att stå på scen och beslutade mig för att satsa helhjärtat på skådespeleri och sökte till Edelvik folkhögskola uppe i Burträsk, sade Marcus Smedh som hoppades på att så småningom komma in på någon av landets fyra teaterhögskolor.
Smittskyddsläkare varnade för TBE
I januari uppmärksammades också den fästingburna smittan TBE som hade upptäckts i norra länsdelen. TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Tidigare fanns ingen spridning av TBE i vårt län men sedan flera fall hade upptäckts under föregående år så rekommenderades länsbor att vaccinera sig.
– Även om dödsfall är ovanliga får en del drabbade kvarlevande förlamningar eller minnesproblem efter sjukdomen, sade smittskyddsläkaren Hans Fredlund.
Februari
Asylboende lyfte Hällefors ishockeyklubb
I februari mötte Hällefors ishockeyklubb Nora hockeyklubb i ett derby på Merel arena. På plats fanns 150 supportrar med hemmagjorda trummor och taktfasta talkörer för att peppa Hällefors-laget. De nya fansen hade kommit med gratis buss från asylboendet i Sävsjön. Det var bovärden Benny Sörensen som hade kläckt idén för att lätta upp stämningen för de boende i deras långa väntan på besked från Migrationsverket.
Matchen slutade med 4–2 till Hällefors och de nya fansen sprang in på isen för att gratulera spelarna.
Fortsatt biblioteksuppror i Ramsberg
I Ramsberg fortsatte byborna att kämpa för att få tillbaka sitt bibliotek. Förvaltningsdomstolen slog fast att Lindesbergs kommun inte hade brutit mot lagen när de stängde biblioteket i Ramsberg. Överklagandet mot kommunens beslut grundade sig i att Ramsbergs skola nu hade blivit utan skolbibliotek. Förvaltningsdomstolens avslag hänvisade bland annat till att biblioteket hade ersatts av en bokbuss. Trots det gav bibliotekets vänner inte upp.
Mars
Rent vatten till Silvergruvan
Miljödomstolen slog fast att Hällefors kommun måste förse Silvergruvan med kommunalt vatten. Länsstyrelsen i Örebro hade gjort mätningar av dricksvattnet från brunnar i Silvergruvan. Halterna av gifter som arsenik och tungmetaller visade sig vara för höga.
– Arsenik ska man undvika att få i sig. Det är olämpligt att dricka, sade Katja Sällström, enhetschef miljöskydd på länsstyrelsen i Örebro.
Senast den 31 december 2018 ska Hällefors kommun förse Silvergruvan med allmän va-anläggning.
Sommar med Ernst blev domstolssak
I mars rapporterade vi om turerna kring inspelningen av Sommar med Ernst. När Konkurrensverket undersökte saken visade det sig att lagen om offentlig upphandling inte hade följts. Gränsen för vad en kommun får direktupphandla utan att andra företag har fått vara med och lämna anbud på arbetet hade överskridits. Hällefors kommun förklarade agerandet med att det var för bråttom för att lägga ut arbeten på anbud. Eftersom Sommar med Ernst ansågs ge stor publicitet till Hällefors valde kommunen att tacka ja till produktionen. Den förklaringen godtogs inte av Konkurrensverket som skickade ärendet till förvaltningsrätten i Karlstad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
April
Författare lyfte skogens röster
I april träffade ETC Bergslagen författaren Sten Björnulfsson som ville samla en väv av människors olika öden i skogen och deras erfarenhet av det moderna skogsbruket. Han berättade om sin roman Rösterna i skogen på Svalbo café. Han kritiserade det moderna skogsbruket som skildras i boken.
– Det tar 17 sekunder för en skördare att fälla en fura, kvista den och kapa den till rätta längder, sade han.
Sten Björnulfsson samlar skogens röster, minnen och fragment från nutid och det förgångna.
19 deltidsbrandmän sade upp sig
I Kopparberg sade 19 brandmän upp sig på grund av de dåliga villkoren. De hade sämre ersättning än grannkommunerna och upplevde att det var satta på undantag. De tyckte inte heller att de fick gehör från de ansvariga i Ludvika. Konsekvensanalysen som Räddningstjänsten Västerbergslagen gjorde kom fram till att det innebar fara för liv, hälsa och egendom om deltidsbrandmännen skulle försvinna från orten. Närmaste räddningstjänst finns i Guldsmedshyttan och det skulle innebära en förlängning av utryckningstiden med 28 minuter.
Maj
Motell för zombieentusiaster
I det 19:e numret besökte vi zombiecentret i Stråssas gamla gruvområde. Nytt för i år var att ett motell hade öppnats för att långväga resenärer ska kunna övernatta.
– Vi har exempelvis haft många besökare från Skåne. Det är lång väg att köra fram och tillbaka på en dag, så vi är glada att vi nu kan erbjuda övernattning, sa Erik Haneskog på eventföretaget Batalj.
I Stråssa finns olika varianter av zombieflykt för besökarna. Till exempel kan ett födelsedagsbarn få överraskas av sina vänner med att få vara ensam överlevare i Alone survivor zombie escape. De som firar är då själva sminkade som zombier. Övriga zombier är skådespelare.
– Vi har en pool med cirka 80 deltidsanställda, berättade Erik Haneskog.
Han berättade också att mellan 15 000 och 20 000 personer besöker Stråssa varje år och att intresset för att fly från zombier ökar hela tiden.
Allvarliga brister på asylboenden
När Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, inspekterade boenden som Migrationsverket hyr i norra länsdelen fann de allvarliga brister i flera av boendena. Bland annat hittades mögel, skadedjur och fuktskador. I 70 procent av boendena var ventilationen helt eller delvis underkänd.
– Generellt kan man säga att inget boende inte hade någon form av brist, sade Karolina Lönn som var kritisk till att Migrationsverket inte har varit mer noggranna när de har hyrt boenden.
Hon påpekade dock att det var stor skillnad mellan de värsta mögelskadorna eller förekomsten av skadedjur på vissa boenden till små fel i ventilationen på andra.
Juni
Glädjande besked om Ovako
I juni kom beskedet att valsverket på Ovako inte skulle läggas ner. I stället för de 150 som tidigare hade varslats om uppsägning var det nu bara 40 personer som varslades. Trots att företaget fortfarande behövde spara beslutade de att spara och effektivisera i koncernens samtliga produktionsenheter. Beskedet gavs på ett möte på Folkets hus i Hällefors.
– Jag känner först och främst lättnad i dag. Nu måste kommunen vara på tårna så att Hällefors är en attraktiv bygd för både företag och invånare, sade kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg (S)
Gratis yoga på Loppholmarna
Under sommaren hölls instruktörsledda träningspass på Loppholmarna i Lindesberg. På onsdagskvällarna kunde deltagarna yoga i det fria.
– Jag leder kundaliniyoga som är den mest ursprungliga formen av yoga, sade instruktören Malin Rodhe.
När ETC Bergslagen besökte hennes yogapass hade 14 kvinnor i olika åldrar samlats för att delta till ljudet av måsarnas skri över sjön, lövsus i träden och ett fjärran trafikbrus från stan.
– Jag har gått på yoga hos Malin tidigare och läste på nätet att det är utomhusyoga på Loppholmarna. Det är klart att jag ska vara med, sade Sara Jansson som var en av deltagarna.
Juli
Tredje delen i Ställbergstriologin utforskade gränser
I juli var det dags för sista delen i trilogin om Ljusnarsberg på Ställbergs gruva. Atlas – från slumrande materia till kommunen var namnet på sommarens föreställning. Med bland annat anföranden, utställningar och installationer ville konstnärsgruppen The non existent center väcka frågor om gränser, värde och vad det är att vara människa.
– Vem är jag i en gemenskap? Det kan handla om att befinna sig i ett sällskap, i en kommun eller i ett land, sade Karin Linderoth som är formgivare.
Att kartor traditionellt handlar om yttre gränser kommer att uppmärksammas.
– Vi kommer att ställa ut en bit av Ljusnarsbergs kommungräns mot sina grannar plus en nationell gräns som består av hav från Öresund som just nu är en kritisk gräns där människor blir stoppade, sade regissören Carl-Oscar Sjögren.
Järvstammen breder ut sig
ETC Bergslagen träffade Jens Persson, docent i viltekologi, som forskar vid Grimsö forskningsstation och jobbar med att inventera järv.
– Förra året hade vi en sändarförsedd järv som skickade positioner från områden vid Pansartorp, men sedan tystnade sändaren och vi förlorade kontakten med honom, sade han.
Han berättade att han tillsammans med en kollega har provat att inventera järv med hjälp av kamerastationer som laddades med köttbete för att locka dit järvarna.
– Sedan fungerade stationen så att för att järven skulle kunna nå betet var den tvungen att sträcka sig uppåt och samtidigt visa undersidan av kroppen mot kameran som tog kort. På så sätt kunde vi skilja olika järvar åt på de typiska fläckar de har på pälsens undersida och som skiljer mellan olika individer.
Augusti
Bowling för integration
I Kopparberg möttes nyanlända kvinnor för att bowla.
– Det är andra gången i bowlinghallen för oss och det går bättre
i dag än vad det gjorde för en vecka sedan, sade Nalin Murad.
Bowlingen var en av de aktiviteter som 18 kvinnor fick prova när de i olika steg fick lära sig mer om det svenska samhället. Tidigare hade de lärt sig cykla.
– Jag har blivit duktig på att cykla och det behöver man kunna här i Kopparberg. Det är praktiskt när man ska handla på Ica eller lämna barn på dagis eller i skolan. Här cyklar många mammor, sade Nessrin Murad.
Nästa steg var att lära sig simma.
– Det är jätteviktigt för nyanlända att göra aktiviteter, komma närmare samhället och få träffa svenskar, sade Amer Abdulla, integrationssekreterare i Ljusnarsbergs kommun.
Hon bevakade OS
Lisa Sund växte upp i en idrottande familj i Saxhyttan utanför Hällefors. Hon utbildade sig till idrottslärare och efter 15 år i yrket började hon arbeta på Sveriges olympiska kommitté, SOK, 2011. Lisa Sund var på plats på sommarens OS i Rio tillsammans med drygt 150 representanter från SOK och ETC Bergslagen träffade henne innan hon begav sig dit.
– Jag kommer att vara en slags guide de kan vända sig till, lite som vilken reseledare som helst. Det kommer så klart att bli jättelånga dagar, men roligt, sade Lisa Sund.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
September
Anmälningarna mot sexuellt ofredande minskade
I Lindesberg har polisen arbetat aktivt mot sexuellt ofredande och de har lyckats.
– Jag är ute mycket och träffar ungdomar och många inser inte ens att de gör något brottsligt, sade Henrik Andersson, ungdomspolis i Lindesberg.
Han menade att både de som drabbas och de som kränker har varit med om det så många gånger att det blir normalt.
Han har haft nära kontakt med ungdomar och deras föräldrar och varit ute på skolor och fritidsgårdar och pratat. I samarbete med andra, som socialtjänst och festivalarrangörer, har polisen kunnat göra ett gott förebyggande arbete. Anmälningarna om sexuellt ofredande har minskat i norra länsdelen de senaste åren.
Sämst lärarlöner i Hällefors
När Lärarnas riksförbund undersökte lärarlöner i Sveriges kommuner hamnade Hällefors på sista plats. Lärarnas riksförbund vill att lönerna ska vara likvärdiga över hela landet och att staten därför ska ta över lönekostnaderna.
– Antingen ska skolan vara statlig som innan den kommunaliserades 1997 eller också ska staten genom statsbidrag se till att små fattiga kommuner betalar likvärdiga löner som rika kommuner, säger Lisbeth Fast, distriktsordförande i Örebro för Lärarnas riksförbund.
Oktober
Majoriteten bröt med Landsbygdspartiet
Sedan det hade kommit fram att Landsbygdspartiets (LPO) representant i kommunfullmäktige, Per Grängstedt, spridit högerextrem propaganda på sociala medier avbröt majoriteten i Hällefors samarbetet med LPO.
– Han står för högerextrema åsikter som vi inte delar, sade Susanne Grundström, kommunfullmäktiges ordförande.
Per Grängstedt själv valde att lämna politiken på obestämd tid.
Johan Stolpen (V) var kritisk till hur majoriteten kommunicerade att samarbetet hade avbrutits.
Privata asylboenden avvecklas
Till följd av att färre flyktingar kommer till Sverige beslutade Migrationsverket att avveckla privata asylboenden. Sammanlagt 710 asylboendeplatser avvecklas i Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg under året och nästkommande år. För Hällefors och Ljusnarsberg kan det innebära stora förändringar i skolan när barnen som bor på asylboenden behöver flytta till andra delar av landet.
– Det blir mindre pengar till kommunen. Vi vet ännu inte hur det kommer att påverka förskola och grundskola, sade Ewa-Leena Johansson (S) kommunalråd i Ljusnarsberg.
November
Gruvsatsning
Regeringen satsar 3 miljoner på att hitta värdefulla metaller i gamla gruvdeponier. Bakgrunden är att metaller som används i bland annat vindkraft, batterier och smartphones beräknas öka och att EU vill bli mer oberoende av import från länder som Kina, Ryssland och USA. I jakten på dessa värdefulla metaller har de gamla gruvdeponierna i Bergslagen blivit intressanta. Gruvdriften har varit inriktad på metaller som järn, koppar och silver och inte haft något behov av att ta till vara andra metaller i malmen.
– Det kan finnas viktiga metaller i avfallet som bara har lämnats vid gruvorna. Ingen hade någon nytta av dem, sade Erika Ingvald, enhetschef på Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Ljusnarsberg sänker skatten – med ett öre
I november beslutade ett enhälligt kommunfullmäktige att sänka kommunalskatten med 1 öre. Med sänkningen ville kommunen sända en signal om att Ljusnarsberg har ordning på ekonomin. Bakgrunden till sänkningen är det stora flyktingmottagandet och de statsbidrag kommunen har fått.
För en genomsnittlig skattebetalare i Ljusnarsberg innebär sänkningen mellan 19 och 20 kronor mer i plånboken varje månad.
December
Hällefors kommun ska betala Ernstböter
I december kunde vi rapportera om att Hällefors kommun dömdes att betala upphandlingsskadeavgift eftersom lagen om offentlig upphandling inte följdes. Förvaltningsrätten i Karlstad dömde Hällefors kommun att betala sammanlagt 190 000 kronor.
– Vi delar inte domstolens beslut men vi kommer inte att överklaga, sade kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg.
Hoppes företag saknar kollektivavtal – fackförbunden starkt kritiska
40 nyanlända, långtidsarbetslösa och ungdomar ska arbetsträna med ersättning från Arbetsförmedlingen hos Jimmie Hoppe i Ljusnarsberg. Men inget av Hoppes bolag har tecknat kollektivavtal för sin anställda, vilket fick facket att reagera.
Arbetsförmedlingen ska ha samråd med facket innan en person skickas till arbetsträning men Zila Conejeros, sektionschef på arbetsförmedlingen i norra Örebro län menade att kollektivavtal inte är ett krav för att de ska gå med på insats eller anställningsstöd.
– Samrådet mellan Handels och Arbetsförmedlingen går till så att de skickar ett mejl med uppgifter om företagaren som står för arbetsträningsplatsen. Vi kollar att det finns kollektivavtal och hör med den lokala ombudsmannen att det inte har varit problem där tidigare eller att personal nyligen har sagts upp. Arbetsträningsplatser från Arbetsförmedlingen ska inte vara gratisersättning för uppsagd personal som arbetsgivaren inte vill betala för, sade Malin Bergvall, försteombudsman avdelning 11 Handels i Örebro.