Året började med en glad nyhet när statistiken för arbetslösa ungdomar kom. Det visade sig att den sjunkit med över 20 procent i Hällefors och en av dessa unga som fått jobb var 20-årige Christer Gustafsson. I januari arbetade han på Lärkans förskola. Efter den treåriga utbildningen till CNC-tekniker på Rinmans var Christoffer Gustavsson arbetslös i över ett år.
– Det var omöjligt att få något jobb i branschen. Jag sökte massvis av tjänster men alla krävde arbetserfarenhet och hur skulle jag kunna ha det som nyutbildad? säger han.
Flugparken belönades med Guldbagge
Den 18 januari var det dags för Filmsveriges stora galaföreställning när årets guldbaggar skulle delas ut på Cirkus i Stockholm.
Galan hölls för 50:e gången och lindesbergaren Jens Österbergs film Flugparken belönades med en guldbagge. Det var huvudrollsinnehavaren Sverrir Gudnason som tilldelades priset för bästa manliga huvudroll.
– Det handlar mycket om min uppväxt i Lindesberg. Huvudrollen hade kunnat vara jag om jag inte hade blivit stöttad och hittat dansen och kulturen, säger Jens Östberg.
Februari
Hälleforspolitiker fick nio kilo sopor
Tisdagen den 10 februari höll Hällefors kommunfullmäktige möte i Folkets hus. Under mötet fick politikerna ta emot en ovanlig gåva när Alexander Baker stegade fram och räckte över en sopsäck och ett medborgarförslag om en städdag i kommunen.
– Jag var i Grythyttan och beslutade mig för att gå in på skogsvägen som strax efter samhället leder till Hjulsjö för att se hur det var där. Efter sex kilometer hade jag plockat upp nio kilo skräp längs ena sidan av vägen vilket egentligen är helt otroligt eftersom vägen har så lite trafik. Det är denna säck med skräp politikerna fick av mig, säger Alexander Baker.
Ljusnarsberg har landets högsta ohälsotal
I februari toppade Ljusnarsberg Försäkringskassans statistik över ohälsotalen i Sverige. Kommunen hade över 50 ohälsodagar per år och invånare.
Linnéa Hedkvist är folkhälsostrateg för Ljusnarsberg, Hällefors, Lindesberg och Nora. Hennes analys var att den främsta anledningen till att Ljusnarsberg låg så illa till var den låga utbildningsnivån.
– Klarar du dig inte in på gymnasiet och på så sätt inte får någon gymnasiekompetens blir det svårt på arbetsmarknaden, säger Linnéa Hedkvist.
Mars
Sorgen efter det dödande skottet
För tio år sedan sköts 22-årige Daniel Franklert Murne ihjäl av en polis på farstutrappen till sitt barndomshem i Lindesberg framför ögonen på sina föräldrar. Daniel mådde psykiskt dåligt hela veckan före den ödesdigra söndagen då han sköts ihjäl, men insåg inte själv att han behövde vård. Hans föräldrar kontaktade akuten i Lindesberg två gånger, men nekades hjälp. På söndagen blev Daniel aggressiv.
– Tänk att vi blev lättade när han blev aggressiv, för då måste polisen ingripa. Äntligen skulle vår son få hjälp! säger Daniels mamma Helene Franklert Murne.
– Mindre än tio minuter efter att polisen anlänt var Daniel död. Jag kan fortfarande inte begripa att fyra beväpnade poliser inte kunde klara av situationen utan att skjuta honom, fortsätter hon.
Ännu i dag, tio år efter polisens dödsskjutning, är sorgen påtaglig för familjen. Hans lillasyster Mirielle var 21 år när det hände och de hade en tajt syskonrelation.
– Jag förlorade inte bara min bror utan även en vän, säger Mirielle Franklert Murne.
Fick vänta 26 år på heltidstjänst
Elisabeth Nordahl i Hällefors började arbeta som timvikarie inom hemtjänsten när hon var 16 år. Det tog 15 år innan vikariatet blev en fast tjänst på 80 procent och ytterligare 11 år innan den deltiden blev heltid.
– Jag hade slutat och bytt arbete om jag inte fått heltid, säger undersköterskan Elisabeth Nordahl.
Hon ansökte om att få gå upp till heltid från första början men det gick inte kommunen med på. Istället fick hon skriva upp sig på vikariepoolen för att få upp antalet timmar. Det innebar att hon skulle vara tillgänglig de dagar hon inte jobbade, men hon ville arbeta för att få upp lönen.
– Jag kallar det för att vara ledig med frågetecken. Man fick hålla sig hemma för att snabbt kunna hoppa in om någon annan blev sjuk den dagen och de tider man skrivit upp sig på. Blev ingen sjuk fick man inga extra timmar med lön men man hade ändå hållit sig på hemmaplan för att vara beredd, säger Elisabeth Nordahl som alltså efter 26 år äntligen fick en heltidstjänst.
Rekordmånga tog tåget
I mars kom siffror som visade att allt fler som pendlar till och från norra länet väljer att åka tåg. Resandet från alla stationerna ökar och allra störst var ökningen i Lindesberg där över 200 000 på- och avstigningar skedde under förra året.
Martina Svensson går första året på Socionomprogrammet på Örebro universitet och pendlar från Lindesberg tre–fyra dagar i veckan.
– Det fungerar jättebra att ta tåget, det går så fort och så kan jag plugga eller slappa under tiden, säger hon.
April
Nya rutiner efter drunkningsolycka
En tragisk olycka inträffade på badhuset i Lindesberg då en femårig flicka drunknade och den 17 april skrev vi om hur badhuset såg över sina rutiner. Under olycksdagen var fyra badvärdar i tjänst men det yttersta ansvaret för det inträffade ligger ändå på föräldrarna, menar Åsa Jönsson-Carlsson och Sharon Almström som arbetar på badhuset.
– Det är viktigt att både barn och vuxna kan simma och får ett förhållningssätt till vattnet, säger hon och understryker vikten av att barn deltar i simundervisningen som skolorna erbjuder, säger Åsa Jönsson-Carlsson.
Hällefors kommunhus blir köplada?
Kommunstyrelsens ordförande i Hällefors, Annahelena Jernberg (S), stoppade en pågående renovering av kommunhuset eftersom hon ansåg att det skulle bli för dyrt. Istället skulle Formens hus på andra sidan järnvägsspåren bli nytt kommunhus.
I samband med denna flytt restes frågan vad det gamla kommunhuset skulle användas till. Annahelena Jernberg var inte främmande för att det skulle rivas medan Vänsterpartiets Johan Stolpén menade att det fanns pengar för att renovera det gamla kommunhuset till toppskick.
Om huset rivs fanns det tankar att tomten skulle användas för att uppföra en stormarknad för att underlätta för handeln i centrum.
ETC Bergslagen gjorde ett fotomontage för att visa hur det i så fall skulle kunna se ut på platsen där kommunhuset står i dag.
Fotnot: I slutet av 2015 verkar det inte som att det gamla kommunhuset ska rivas och det har också blivit känt att renoveringen av Formens hus till nytt kommunhus stoppats eftersom den på känt manér visade sig spräcka budget. I väntan på att renoveringen ska komma igång igen har politiker och tjänstemän flyttat tillbaka till det gamla kommunhuset.
Premiär för vårt nya format
Den 17 april var det premiär för ETC Bergslagens nya format. Vi övergick då från att i närmare fem år ha kommit ut i det så kallade tabloidformatet till magasinsformat med glansigare papper och där bilderna spelar en större roll.
I första numret i magasinsformatet skrev vi om att arga snickaren var förbannad i Fellingsbro. Tv-programmet Arga snickaren renoverade ett hus på Storgatan och spelade in ett avsnitt av serien där.
Läs vidare på nästa sida: Maj – Augusti
Maj
Valet av kommunalråd i Hällefors var olagligt
I maj kom domen från Kammarrätten i Göteborg som fastslog att valet av Christina Johansson (M) till extra kommunalråd i Hällefors var olagligt.
Kammarrätten fastslog att kommunfullmäktiges ordförande Siv Sander (S) inte följt kommunallagen när hon la sin röst på Christina Johansson som extra kommunalråd när omröstningen redan var genomförd. Som ordförande hade Siv Sander utslagsröst.
– Alla andra hade röstat och det borde jag också ha gjort genom att skriva ner min röst på en lapp, säger Siv Sander.
Vänsterpartiets Stefan Backius anser att det finns frågetecken om den ersättning som Christina Johansson fått som kommunalråd utan att det funnits giltigt beslut på det.
– Jag frågade kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg (S) på det senaste fullmäktige om hon hade någon aning om hur det har gått till, men hon nekade till att ha någon kännedom hur det kommer sig att Christina Johansson fick ersättning utan fattat beslut. I det här fallet behöver det göras en oberoende undersökning. Trots allt har ersättning betalats ut och hur det har gått till kanske rent av är en civilrättslig fråga, alltså ett fall för tingsrätten, säger Stefan Backius.
Välbesökt öppet hus på Bergsgården
Bergsgården i Kopparberg, boende för ensamkommande flyktingbarn, har blivit prisat för sin utåtriktade verksamhet. I nummer 20 skrev vi om att det bjöds på öppet hus och den eftermiddagen sken solen på gården där det grillades korv, spelades volleyboll och bjöds på fika. På en öppen scen som hade ställts i ordning spelade personal och ungdomar musik tillsammans. Kopparbergare kunde umgås med de nya invånarna i samhället denna sköna majdag.
Juni
Ny metod för att bekämpa våld mot kvinnor
I nummer 23 skrev vi om Fredametoden, en metod för att få socialtjänsterna i Ljusnarsberg, Hällefors och Lindesberg att upptäcka våld i nära relationer.
Just den sortens våld är ett problem som socialsekreterare kan ha svårt att upptäcka. Kvinnor som söker hjälp hos socialtjänsten skäms och har svårt att berätta om vad som har hänt och socialsekreterarna tycker det är pinsamt att fråga.
– Båda tassar runt problemet. Men nu när vi fått utbildning i den så kallade Freda-metoden ska det bli ändring på det, säger Joanna Pettersson, socialsekreterare i Ljusnarberg.
Freda-metoden är en riskbedömningsmanual med frågor som socialsekreterarna ska ställa till kvinnor som söker hjälp oavsett vilka skäl de anger ligger bakom besöket.
– Kvinnor som söker hjälp kan hänvisa till att ekonomin inte fungerar eller att barnen mår dåligt när de kommer till oss. Nu när vi har en riskbedömningsmanual med frågor som vi frågar alla kan vi ringa in om det ligger våld bakom utan att det verkar som att vi snokar och pekar ut någon särskild, säger Johanna Stolpen, socialsekreterare i Hällefors.
Ljusnarsberg behöver fler deltidsbrandmän
Sofie Karlsson berättade i nummer 26 hur hon arbetar som deltidsbrandman på brandstationen i Kopparberg. Var tredje vecka är hon beredd dygnet runt för rycka ut om det behövs. Sofie har fem minuter på sig att komma till brandstationen från det att larmet går.
Femminutersregeln gör att arbete och bostad måste ligga nära stationen. Sofie Karlsson bor i Kopparberg men arbetar i Ludvika. De tider hennes jourtjänstgöring krockar med arbetet måste hon därför ordna med en ersättare i Kopparberg som kan täcka upp för henne om larmet går.
– Det har löst sig hittills, men vi behöver bli fler här på stationen. I dag är vi 16 deltidsbrandmän som delar på jourpassen fast vi egentligen ska vara 21 stycken. Vi behöver förstärka upp med fem personer och jag ser gärna att kvinnor söker, säger Sofie Karlsson.
För att kunna rökdyka vid en brand måste de vara minst fem brandmän på plats. Att rökdyka innebär att brandmän går in i ett rökfullt hus för att släcka brand och/eller livrädda personer som är kvar därinne.
– Vi får inte bli så få på våra jourpass att vi inte kan rökdyka med personal härifrån Kopparberg, utan att vi måste invänta att det kommer bilar från Ludvika, säger Sofie Karlsson.
Juli
Länsstyrelsen tände på skogen
Vi var med när länsstyrelsen tände eld på ett område motsvarande 14 fotbollsplaner vid naturreservatet Ställbergsmossen i juli. För 150 år sedan var det naturligt med bränder i skogen och många arter har anpassat sig efter det. I dag släcker vi bränderna så effektivt att den biologiska mångfalden blir lidande.
– I dag brinner kanske en promille av skogen per år vilket innebär att vi på länsstyrelsen får hjälpa till och se till att det brinner mer, säger Kjell Store, länsstyrelsen Örebro län.
– Det finns hundra olika arter av insekter och svampar där brand måste till för att de ska överleva, säger Åsa Forsberg, länsstyrelsen Örebro län.
Ett tiotal man var utposterade runt brandområdet beredda att släcka om branden skulle visa sig ta fart utom kontroll.
Augusti
Lärarbrist i Lindesberg
När höstterminen drog igång fanns det flera vakanta lärartjänster på kommunala skolor i Lindesberg. Rektorerna hade främst problem med att hitta lärare i NO-ämnen, matte och språk. Flera tjänster tillsattes av obehöriga lärare på korttidsvikariat.
Margarita Fernandez, rektor på Stadsskogsskolan, berättade att det var svårare för dem att rekrytera lärare i år jämfört med tidigare.
– Jag tror att det finns fler lärartjänster än lärare, sa hon.
Tvångssteriliserade krävde återupprättelse från staten
Det var under nollnolltalets andra hälft som lindesbergaren Linus Thunell genomgick en utredning för att få korrigera sitt kön. Han föddes med det juridiska könet kvinna och diagnosen transsexualism gav honom möjlighet till hormoner, kirurgi och att byta juridiskt kön. Men för att bytet skulle träda i kraft var han tvungen att uppfylla visa kriterier.
– Jag skulle vara 18 år, ogift, svensk medborgare och steril, säger Linus Thunell.
Eftersom han inte var steril var han tvungen att sterilisera sig för att få byta juridiskt kön. Han är en av 161 personer som med hjälp av jurister på Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) kräver skadestånd från staten för att de var tvungna att sterilisera sig för att få byta juridiskt kön.
– Jag hoppas att vi inte ska behöva tvinga fram en ursäkt genom att dra staten inför rätta. Utan att man väljer att ta ansvar, be om ursäkt för övergreppet och betala ut ett skadestånd så som har gjorts till andra grupper som blivit tvångssteriliserade, säger Linus Thunell.
Lokala företag fick inte vara med
I nummer 33 kunde vi avslöja att Hällefors kommun inte följt lagen om offentlig upphandling när tv-programmet Sommar med Ernst spelades in på Björskogsnäs.
Då hade notan dittills kostat kommunen 2,7 miljoner kronor och TV4 bestämde vilka hantverkare som skulle göra jobbet utan att Hälleforsföretag fick vara med och ge anbud.
Kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg (S) säger att Hällefors fick en chans att få inspelningarna förlagda till kommunen och att de styrande politikerna tog den. Bland annat på grund av ETC Bergslagens artikel har Konkurrensverket startat en utredning om kommunens agerande.
September
Lindesberg hotas av översvämning
Många lindesbergare minns den stora översvämningen 1977. Lindesberg är en av 18 orter i Sverige där risken för översvämningar är extra stor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Därför arbetade flera lokala myndigheter med att ta fram en åtgärdsplan under hösten.
– Viktiga samhällsfunktioner ska upprätthållas även vid det värsta scenariot. Bostäder ska skyddas så att människors hem inte drabbas, säger Isabella Lohse, fysisk planerare och enhetschef på Bergslagens miljö- och byggnadsförvaltning.
Folkhögskolan vägrar betala tillbaka pengar
20 av 22 studenter på kursen Inredningsarkitektur och design på Hällefors folkhögskola var så missnöjda med utbildningen att de ville ha materialavgiften återbetalad.
Studenterna ansåg att lärarna inte höll måttet och att skolan vägrade diskutera utbildningens brister. Saken anmäldes till Folkhögskolornas studenträttsliga råd som gav studenterna rätt.
Trots det vägrar skolan att betala tillbaka någon materialavgift med hänvisning till att det är rektorn som bestämmer om det ska göras och att hon i detta fall inte tycker att det ska betalas tillbaka några pengar.
Oktober
”Språkis” – en succé i Fellingsbro
Nyanlända barn börjar direkt i en ordinarie skolklass på Ekbackens skola i Fellingsbro. Det gäller även barn som aldrig har gått i skola förut eller som inte förstår svenska.
Rektorn Åsa Jönsson säger att barnen kommer in i skolarbetet snabbare och lär sig svenska fortare jämfört med när de hade förberedelseklasser för nyanlända.
– Jag kunde ingen svenska alls när jag började på ”språkis”. Men jag lärde mig att förstå ganska snabbt, säger Tiba Almahdani som kom till Sverige i fjol.
Chockbesked om Ovako i Hällefors
Tisdagen den 27 oktober kom chockbeskedet som skakade om Hällefors.
Kommunens största privata arbetsgivare, Ovako, meddelade att de skulle stänga stålverkets valsverk, det så kallade 519 och att 150 personer ska sägas upp. För facket kom beskedet som en blixt från klar himmel.
– Vi i Metall har inte sett några förlustsiffror, säger Metall Ovakos ordförande Peter Ström.
– Beroende på uppsägningstid, LAS-listor och omplaceringar utifrån LAS så är det omöjligt att säga vem som får sluta i dag. Men det är klart att folk på valsverket är oroliga i dag, säger klubbordförande Juha Marttila.
Prisbelönt filmare gör dokumentär om Ljusnarsberg
Den mångdubbelt prisbelönte dokumentärfilmaren Mikael Wiström håller på att spela in en film om Ljusnarsberg som ska visas på Sveriges television och möjligtvis på bio innan dess.
Mikael Wiströms familj köpte hus i Östra Kumlan utanför Ställberg 1994 och även om de bor i Stockholm har de tillbringat mycket tid där.
– Min granne Ingela är lärare och arbetade på skolan i Ställdalen när nedläggningshotet kom för snart tio år sedan. Hon är en väldigt bra lärare och skolan var en idyll. Jag tänkte att jag skulle filma protesterna mot nedläggningen men det blev ingen kamp och jag hittade inget sätt att göra film av det. Sedan dess har jag velat göra en film om människorna på orten.
November
Störst statsbidrag till Linde
Lindesberg får störst klumpsumma av alla kommuner i länet av regeringens nya statsbidrag för flyktingmottagande, 76,5 miljoner kronor. Endast tio kommuner i landet har tagit emot fler flyktingar än Linde sett till antalet invånare i kommunen.
Hur pengarna ska användas bestäms i början av nästa år, men det finns många verksamheter som behöver ett tillskott. Bland annat behövs fler socialsekreterare och lärare.
– Jag har en önskelista, säger socialnämndens ordförande Susanne Karlsson (C).
December
Martin från Lindesberg blev Sveriges Idol
Man kan bli profet i sin egen hemstad. Det bevisade sångaren Martin Almgren som hela hösten haft ett otroligt stort stöd från Lindesberg under sin medverkan i Idol. Den 4 december vann han finalen i Globen, en vecka senare hyllades han hemma i Lindesbergs Arena med två fullsatta konserter.
Nu lämnar han lastbilshytten för att satsa på en musikkarriär.
– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka alla lindesbergare som har röstat på mig, säger han.
Hällefors först med att fasa ut fas 3
Arbetsförmedlingen i Hällefors blev först ut i Sverige med att fasa ut fas 3 som åtgärd för långtidsarbetslösa. Det nya som ska få långtidsarbetslösa in i jobb kallas för extratjänster och de ska erbjuda anställning inom delar av välfärden. I Hällefors är det tio personer som är aktuella för extratjänster. Till skillnad mot fas 3 betalas det ut avtalsenlig lön på de nya tjänsterna.
– Lön istället för a-kasseersättning innebär bättre livskvalitet och genom att komma ut i arbete inom en bransch där det råder brist på folk stärks chanserna att anställningen fortsätter när extratjänsten gått ut. Det ena leder till det andra, säger Tomi Niskanen, Arbetsförmedlingen Hällefors.