Det är tre sammanbitna representanter för BB Sophia som möter mediauppbådet för att förklara vad som ledde fram till att en kvinna avled efter en förlossning.
– Det finns inget fog för kritiken. Vi gjorde allt vi kunde, säger verksamhetschefen Michael Algovik.
BB Sophia är landets andra privata förlossningsklinik och den enda som inte ligger på ett akutsjukhus. Redan före öppnandet larmade tre erfarna läkare, som hade inspekterat BB Sophia för landstingets räkning, om bristen på intensiv-sjukvård vid kliniken. ”Vi befarar att enstaka patienter kan komma att fara illa, eller till och med dö” skrev de i sitt utlåtande.
Trots det fick BB Sophia tillstånd att öppna.
– Vi ändrade en del efter deras kritik, säger Harald Almström, vd och chefsläkare för BB Sophia, på presskonferensen.
Han är upprörd över att kritiken mot BB Sophia har blossat upp igen och menar att läkarna som driver den måste ha ”en dold agenda”.
Svarade på remiss
Men Harald Almström anklagas nu själv för att ha haft en dold agenda när han som ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) skrev under föreningens remissvar angående vårdval förlossning. Vårdvalet innebär att privata förlossningskliniker får öppna var de vill om de lever upp till landstingets krav. Och det var de här kraven som sänktes i och med att BB Sophia tilläts att öppna.
DN har också kunnat visa hur SFOG:s inställning förändrades i och med att Harald Almström blev ordförande.
”Välkomnar granskning”
Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd för Vänsterpartiet, tycker inte att det är konstigt att kritiken återigen har fått fart efter det tragiska dödsfallet, även om han inte vill göra politik av det.
– Kritiken kommer alltid att komma när något sådant här händer på BB Sophia. Det handlar om att åsikterna går isär om säkerheten brister när en förlossning inte ligger på ett akutsjukhus, säger han.
Men på presskonferensen menar verksamhetschefen Michael Algovik att detta
hade kunnat hända på vilken annan förlossningsklinik som helst. Den 38-åriga förstföderskan var fullt frisk när hon kom in till BB och graviditeten hade varit komplikationsfri. Det fanns dock indikationer på att barnet var stort. Under förlossningen fastnade barnet med axlarna och kvinnan drabbades av cirkulationskollaps.
– Vår utredning visar att vi gjorde det vi kunde. Vården här skiljer sig inte från den som hon hade fått någon annanstans. Vi välkomnar en oberoende granskning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), säger Michael Algovik.
Den bilden håller dock inte maken till den avlidna kvinnan med om. I tisdags anmälde han själv BB Sophia till IVO.
– Han uppfattade inte att de har den kontroll över situationen som de ger bild av i media, säger pappans advokat Michael Lindblom till ABC.
Två andra incidenter
ETC Stockholm har från en person med insyn fått höra att minst två andra incidenter som har skett vid BB Sophia inte har lex Maria-anmälts till IVO. Det handlar om barn som har fått komplikationer. De har förts över i ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna där de sedan har fått vård.
– Det har rört upp stämningar bland personalen på Karolinska eftersom man tycker att de här barnen inte har varit i stånd att bli transporterade och att de borde ha stannat på BB Sophia. De här fallen har inte anmälts. Det finns inga spår av dem i offentliga handlingar. Känslan är att BB Sophia vill skjuta problem ifrån sig, säger källan.
När ETC Stockholm frågar IVO finns bara lex Maria-anmälan om kvinnan som avled registrerad.
Håkan Jörnehed (V) tycker att uppgifterna är allvarliga om de stämmer.
– Det får en att fundera på hur rutinerna på BB Sophia fungerar. Landstinget har, vad jag vet, inte gjort någon uppföljning av BB Sophia ännu. Jag tänker lägga en skrivelse om det.