– Vi har tänkt länge på att det borde finnas fler aktörer än den stora bokmässan. Men i år bestämde vi oss för att göra verklighet av idén, säger projektledaren Olav Fumarola Unsgaard som till vardags är förlagsredaktör på Leopard förlag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Evenemanget, som går under namnet Bokmassan, kommer att pågå den 29 och 30 september i Göteborg.
– Vi har pratat med Göteborgs kommun och fått klart med en centralt belägen plats för vårt tält. Men eftersom två andra platser också är under övervägande kan vi inte berätta exakt placering ännu. Men det handlar om området kring Avenyn i centrala Göteborg, säger Olav Fumarola Unsgaard.
Tomater och billiga böcker
Det kommer att finnas en större scen med seminarier, debatter och författarsamtal men också en liten scen för mindre, intima samtal. Precis som på den traditionella mässan kommer det även att finnas böcker till låga priser och det finnas också möjlighet att köpa tomatplantor och andra produkter från varuhuset ETC.
– Bokmassan handlar om att alla ska få vara med. Utan inträde erbjuder vi samma debatter, samma författarträffar och samma samtal som den stora Bokmässan. Men vi satsar på de fria förlagen och hoppas få en kö utanför tältet när författarna börjar tala. Bokmassan handlar om att rädda litteraturen från trötthet och kommersiell ängslighet. Nu går vi framåt tillsammans, säger ETC:s grundare Johan Ehrenberg.
Några av de klara gästerna är Maria Sveland, Mattias Gardell och Stina Oscarson. Förhoppningen är att även andra förlag och organisationer ska arrangera seminarium och andra aktiviteter på scenerna.
– Vi började med författarna i vår närhet men alla som vill vara med kan anmäla en programpunkt. Dock förbehåller vi oss rätten att inte erbjuda plats till rasistiska eller främlingsfientliga aktörer, säger Olav Fumarola Unsgaard.
Finns plats för flera aktörer
Syftet är inte att försöka konkurrera ut den stora bokmässan utan att erbjuda ett alternativ för de författare som medverkar i bojkotten, men även andra.
– Vi gör ingen stor grej av att vi är resultatet av en författarbojkott utan vill bara skapa ett gratis alternativ som är coolt och bra. Jag hoppas att det kommer många som brukar gå på den vanliga mässan men också göteborgare som inte brukar gå, säger han.
En förebild är den årliga litteraturfestivalen Littfest i Umeå. Olav Fumarola Unsgaard tycker att de lyckas med att ha ett spetsigt program och ändå locka en bred publik.
–Precis som dem vill vi sänka trösklarna för att delta i litteratursamtalet. Målet är att det inte ska vara svårt utan spännande och avslappnat, säger han.
I år kommer det att finnas flera nya alternativ till den traditionella bokmässan. Vad skickar det för signaler till deras arrangörer?
– Mässan står inför ett gäng vägval och situationen kring en viss tidnings medverkan har inte hanterats särskilt bra. Men vi hoppas att de ska välkomna de nya initiativen för vi bidrar med olika saker och tillsammans stärker vi Göteborg som litteraturstad.