I höjd med riksdagshuset fick han plötsligt en kraftig smäll i huvudet bakifrån, varpå han föll ned på knä och blev sparkad upprepade gånger i huvud och ansikte. Eftersom förövarna varken tog hans plånbok, mobiltelefon eller väska misstänker Erik Toro att det var ett hatbrott.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag är fortfarande, en vecka efteråt, i chock och klarade inte av att gå till jobbet igår. Det gör ont på så många olika sätt. Man tänker liksom att det aldrig ska hända en själv, trots att man hört om vänner och bekanta som drabbats, säger Erik Toro.
Enligt läkarjournalen från Karolinska sjukhuset knäcktes Eriks näsben på tre olika ställen, käken hoppade ur led och flera skador tillfogades mot skallen. Till följd av den kraftiga hjärnskakningen var Erik medvetslös då han kom in till sjukhuset. Så snart han vaknade upp inne på akutavdelningen frågade han efter sin pappa och sin sambo.
– Morgonen efter kom min man och höll min hand. Han höll min hand genom hela sjukhusvistelsen. Det betydde oerhört mycket för mig att han fanns där för mig, säger Erik Toro.
Utsatt för mobbning
Under tonåren var Erik svårt utsatt för mobbing, till följd av att han var öppet homosexuell och uppfattades som "fjollig".
– Det är därför jag har skrivit mina låtar med ett genomgående budskap om allas lika värde och rätt att få stå upp och vara stolta över sig själva, så som de är! Det har varit ett sätt för mig att bearbeta det jag varit med om, men även ett sätt att inspirera till mer kärlek människor emellan, säger Erik Toro.
De senaste dagarna har han varit rädd för att gå utanför dörren efter att skymningen fallit på.
– Jag har börjat fundera på att klä mig mindre utmärkande och kommer definitivt inte att gå ut på klubb på ett bra tag. Det kommer att få ta sin tid att bearbeta det här psykiskt, säger Erik Toro.
Shari Tingman, enhetschef på Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, är ansvarig för utredningen av Erik Toros polisanmälan. Även han tror att det rör sig om ett hatbrott.
– Men det ser tyvärr inte ljust ut. Vi kommer troligtvis inte kunna gå vidare med denna utredning, eftersom vittnenas signalement av förövarna är alltför alldagligt, säger han.
Svårt att identifiera förövarna
Att identifiera okända gärningsmän vid den här typen av hatbrott är ett av de återkommande problemen som gör att polisens utredningar oftast läggs ned. Ett annat problem är lokalpolisens bristfälliga kompetens och kunskap om hatbrott, menar Shari Tingman.
– Tanken är att alla polisanmälningar där det finns minsta misstanke om att det kan röra sig om ett hatbrott direkt ska rapporteras in till oss på hatbrottsgruppen. Om det inte sker så hamnar ärendet längst ned i en hög av andra väntande utredningar. Jag vet att samordningen av detta är bra i city, men i söder- och norrförorterna fallerar det tyvärr, till följd av bristande kunskap, säger han.
Shari Tingman, som arbetat de senaste fyra åren inom Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, säger att antalet våldsbrott riktade mot homosexuella och transpersoner till synes oförklarligt tycks ha gått upp och ned över tid i Stockholmsregionen.
– För tre år sedan utsattes många homosexuella för våldsamma överfall i just Gamla stan. Det ligger två olika gayklubbar där och vi antar att det har med händelserna att göra. Nu under hösten har anmälningarna återigen skjutit i höjden, men vi har inte lyckats styrka att det rör sig om hatbrott, eftersom vi inte kunnat koppla några gärningsmän till händelserna, säger han.