I dag är Erik Malm en idérik och kreativ 32-åring som fortsätter i samma anda – dock i betydligt större omfattning.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Att beskriva allt denne värmlänning gjort under sina 32 år skulle kräva en bok med åtskilliga sidor. Men i korthet har han rest i nord och syd, öst och väst, mött en massa människor och sett andra kulturer. Han har bidragit med idéer och lärt sig av andra.
Hjälp från flera håll
Då och då har han avbrutit resandet, jobbat och utbildat sig i ämnen som arrangörskap, entreprenörskap, innovationer, sociala företag och projektledning.
”Jag har tid” är det senaste han har dragit igång och det är ett noga planerat projekt. Tankarna har han haft länge, men de fördjupades under en tid i en liten by i Slovenien, där ett gäng volontärer hjälpte den åldrade befolkningen.
Men nu är det alltså Växjöborna som ska få hjälp.
– Jag vill uppmärksamma att det finns mycket att göra som inte räknas som jobb i dag, säger Erik, som också riktar ljuset på begreppet tid.
Han är övertygad om att folk har en massa idéer, fast kanske inte tid – eller möjlighet – att förverkliga dem. Men det har Erik och en del har han redan hunnit med. ”Jam sessions” till exempel, där han har tagit hand om överbliven fallfrukt i folks trädgårdar och tillsammans med studenter sedan har gjort mos av äpplena. Han har också lovat att spela typisk svensk i en iransk kulturgrupps planerade teaterföreställning, där åskådarna ska få chans att reflektera över den svenska kulturen.
– I det sammanhanget träffade jag en man från Iran som hade arbetat som civilingenjör i 15 år men inte hade lyckats få något jobb i Sverige. Vi satt hemma hos hans familj och pratade om vad man skulle kunna göra.
Genom att hjälpa till med tips i arbetssökandet, lägga ut jobbannonser på Facebook eller skriva cv, hoppas Erik att han ska kunna hjälpa familjen en bit på vägen in i det svenska samhället.
I dag finansieras många idéer och projekt med crowdfunding och även Erik Malm behöver lite hjälp under de tre månader han helt avstår från att jobba, för att få ihop en lön till sig själv. Och hjälpen har funnits där.
– Jag behövde en kalender och fick den av en bokhandel. Ett företag gav mig en begagnad dator och en gymägare erbjöd mig gratis träningstid. Och när jag bad om överbliven mat i en affär så blev det ett bra samtal om butikens matsvinn.
Små donationer från många
Smådonationer, som en kopp kaffe någon gång, är välkomna men hyran och andra månadsräkningar måste betalas. Och vad gör man då, när ingen lön trillar in på kontot.
– Jag skulle klara mig med 50 kronor var från 400 personer, mer behövs inte, säger Erik Malm.
De tre månaderna med ”Jag är här” kan ses som ett pilotprojekt. När de är är slut vill Erik fortsätta på den inslagna vägen och sprida idéerna till fler. Förhoppningen är att skapa en ideell organisation kring ”Jag har tid”-konceptet, med målet ett hållbarare samhälle.
Erik Malm tror att gräsrotsrörelsen kan göra skillnad och att ett paradigmskifte väntar.
– Tid och hållbarhet har alla människor gemensamt. Vi vet att vi ska dö och att vi alla har en gemensam planet att leva på. Det vore dumt att dra framtiden med oss i graven.