Det var förra tisdagen som Erik Nilsson, 91, fördes i ambulans till akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö, efter en olycka i hemmet i Trelleborg.
– Klockan var två på eftermiddagen när Erik kom hem. Han hade köpt vin och ramlade handlöst över en tröskel. Med alla krafter baxade jag upp honom i en stol, han kunde inte stödja på sitt ben, berättar hustrun Carin Nilsson, 80.
Erik Nilsson själv ligger just nu på ortopedavdelningen med brutet lårben och tar igen sig.
– Vi kom till akuten vid halv fem på eftermiddagen och Erik fick ligga på en brits. Där var mycket folk och fullt av patienter i alla rum. De kom och tog några prover på Erik, säger Carin Nilsson.
Lång väntan
Hennes barnbarn Evelina slöt upp på akuten och tillsammans väntade de. Länge. Efter fyra timmar placerades Erik Nilsson i en säng och fick ett eget rum. Men trots att han inte kunde stå upp tog det ytterligare drygt två timmar innan en läkare gjorde en bedömning. Då var klockan kvart i elva på kvällen.
– När han blev undersökt hade han rejält ont. Läkaren sa att han inte trodde att något var brutet men att Erik ändå skulle röntgas, säger Carin Nilsson.
Inte förrän kvart i ett på natten blev det Erik Nilssons tur på röntgen, men han fick inte något omedelbart svar på om benet var brutet. Det tog ytterligare nästan två timmar innan sjukhuspersonal meddelade att bilderna var färdiganalyserade.
– Klockan 02.30 kom en sköterska och sa att de hade ett röntgensvar men inte vad resultatet visade. 03.15 lades han till sist in på ortopeden med ett konstaterat lårbensbrott. Sedan opererade de honom, säger Carin Nilsson.
"Helt orimligt"
Sammanlagd väntetid på akuten blev tio timmar och 45 minuter. Carin Nilsson anser att det är helt orimligt, samtidigt som hon betonar att personalen gjorde så gott de kunde. Det är vårdnedskärningar och den låga bemanningen hon är kritisk till.
– De hade bara en läkare på akuten. Vi bygger fantastiska nya akutavdelningar, som den i Malmö. Men den är fylld med folk som alla undrar samma sak, hur länge ska vi behöva vänta? Det tycker jag är ett mycket märkligt system, säger Carin Nilsson.
Jan Ljunghusen är specialistläkare i akutsjukvård och enhetschef för akutmottagningarna på Skånes universitetssjukhus. Han håller med Carin Nilsson om att hon och Erik fått vänta orimligt länge, inte minst med tanke på deras höga ålder.
– Det låter väldigt olyckligt. Jag känner inte till det enskilda fallet men spontant kan jag säga att det inte är en rimlig väntetid, säger Jan Ljunghusen.
70 procent ska vidare
Nationella riktlinjer säger att minst 70 procent av patienterna på en akutmottagning ska bedömas och slussas vidare inom fyra timmar. Enligt Jag Ljunghusen ligger akutmottagningen på Sus i Malmö strax över denna nivå.
– Vi lyckas i 72 procent av fallen. Sedan kan väntetider blir längre av en mängd olika skäl. Ibland handlar det om brist på vårdplatser, att det skett någon stor olycka eller att det är ovanligt stort inflöde av patienter, säger Jan Ljunghusen.