Här tar prinsessans mentor med sig unga svenskor hem till Jeffrey Epstein
Dagens ETC
Jeffrey Epstein, den amerikanske miljardären och pedofilen, donerade stora belopp till Handelshögskolan i Stockholms kvinnostipendium. När han dömdes för sexbrott mot barn mörkade skolan kopplingarna och fortsatte ta emot pengar.
Stipendiets instiftare, Barbro Ehnbom, har återkommande tagit med sig unga svenska kvinnor hem till Epsteins lyxbostad i New York. Klädkoden? Bara ben.
Dagens ETC kan nu inte bara avslöja nya graverande uppgifter om Handelshögskolans agerande utan även att Epstein gjorde närmanden mot flera av dessa kvinnor – och uppmanade dem att hitta nya lämpliga offer.
• Unika bilder – här besöker unga svenska kvinnorna sexbrottsdömde miljardären
En mild vårkväll samlades en grupp svensktalande kvinnor framför ett stenpalats på Upper East Side, New York. Många år senare skulle lyxhuset på Manhattan bli världskänt som platsen där Jeffrey Epstein förgrep sig på minderåriga tjejer. Men om detta visste 20-åriga Selma ingenting. Hon studerade i New York och blev den 15 mars 2012 medbjuden på middag av en vän som var medlem i den amerikanska filialen av kvinnonätverket, Barbro's Best and Brightest, BBB. I inbjudan stod adressen till ”Mr B”, förkortning för Mister Billionaire, och att klädkoden var bara ben. Selma bad om mer information och hennes vän som bjudit med henne skrev:
”Vi ska hem till en dömd pedofil, hehe.”
– Jag trodde det var ett uttryck för någon skruvad humor. Men jag valde ändå att följa med, säger Selma.
En butler i mörk kostym släppte in svenskarna genom en massiv ekport. Gruppen av 20-åriga kvinnor leddes in huset av den svensk-amerikanska finansveteranen Barbro Ehnbom. Kvinnornas klackar ekade mot marmorgolvet i den imponerande entréhallen. En vithårig man presenterade sig som Jeff Epstein och han tog dem på rundtur genom det 40 rum stora huset med guldmålade väggar och ett troférum fyllt av uppstoppade djur – inklusive en giraff. Han visade stolt upp oljemålningen föreställandes Bill Clinton klädd i blå klänning och högklackat.
– Jag hade en märklig känsla redan från början. Vi fick bland annat se hans massagerum. Långt senare förstod jag att det var i det rummet som han utnyttjade alla de där tjejerna, säger Selma.
Dagen ETC kan idag avslöja att Handelshögskolans stipendiater vid minst tre tillfällen – 2012, 2013 och 2014 – under ledning av Barbro Ehnbom, togs med på middagar och champagnefester hemma hos den redan då pedofildömde Epstein.
Långt senare förstod jag att det var i det rummet som han utnyttjade alla de där tjejerna
Under Selmas besök åt de middag, allt var extremt lyxigt, men hon kände sig obekväm.
– Jag förstår inte varför vi var där, helt ärligt. Som tur var hände ingenting.
Men så blev det inte för kvinnorna som kom efter henne.
”Behåll skorna på”
Ytterdörren åker upp och ut rusar en skällande liten knähund med gråsprängd päls och dimmig blick.
– Han är nästan helt blind stackarn, säger en röst inifrån lägenheten.
Längre in i hallen uppenbarar sig Barbro Ehnboms imponerande röda hårsvall.
– Vi får väl se hur trevligt det här bli. Du kan behålla skorna på, säger hon och visar vägen in i våningen som ligger ett stenkast från Handelshögskolan i centrala Stockholm.
Det röda håret har varit hennes signum sedan hon på 70-talet lämnade Sverige, blev den första kvinnan på Wall Street och senare styrelseproffs i amerikanska storbolag. Hon har sommarpratat (2017), varit prinsessan Sofias mentor och under 50 år rört sig i New York-överklassens innersta kretsar.
– Jag träffade Jeffrey Epstein första gången 2001 på en vetenskapskonferens och lyckades locka honom till att bli donator till min fond, säger Barbro Ehnbom som idag är 76 år gammal.
1995 fyllde hon 50 år och fick en summa pengar av sina vänner för att starta ett initiativ för att hjälpa kvinnor inom näringslivet.
– Det var mina kompisar från svenska finansgräddan, Wallenberg, Wall och många fler. Alla ville ställa upp
Största bidragsgivare: Epstein
Vid millenieskiftet instiftade Barbro Ehnbom stipendiet Female economist of the year i nära samarbete med Handelshögskolan, där hon studerade som ung. Skolan hade vid tiden för instiftandet varit involverad i flera skandaler. Under en studentfest i skolans lokaler slet killarna av kläderna på de kvinnliga förstaårsstudenterna som serverade. ”När den inhyrda strippan tog av sig kläderna uppstod tumult: matkrig utbröt, en kille misshandlades”, skrev DN (1996).
– Det var vid en tid då det riktades mycket kritik mot Handelshögskolan för att det var förhållandevis få kvinnliga studenter. Och det var en stor kritik mot svenskt näringsliv i största allmänhet för att så få kvinnor kom fram, säger dåvarande rektor Lars Bergman som nu är pensionär.
Barbro Ehnboms kvinnostipendium kom som en räddare i nöden.
Från starten 2001, med Handelshögskolans fulla insyn, blev Jeffrey Epstein stipendiets största bidragsgivare. Som tack för donationerna utsågs den amerikanske miljardären till ”Best male support 2002”. Epstein skröt om samarbetet med det svenska lärosätet och använde stipendiet i sina försök att framstå som en generös och samhällsengagerad filantrop. På hemsidor kopplade till Epsteins filantropi och stiftelser listas "Stockholm School of Economics" som en viktig partner bland andra prestigeskolor som Harvard, Stanford och teknikuniversitetet MIT.
Såg ingenting opassande
Barbro Ehnbom träffade Epstein många gånger men säger sig aldrig ha sett någonting som antydde att han var ”en snuskpelle”.
– Alla dessa viktiga människor som kom till honom. Du tror väl inte på allvar att de gick dit för att få lite snusk med en 14-åring. De kom till honom för att han var briljant. Han har tagit sig upp på ett sätt som väldigt få. Det är en american success story. Sedan är det en fruktansvärd historia på vägen ner också, den allra värsta antagligen.
Det finns uppgifter om att Epstein flög runt minderåriga tjejer i sitt privatplan där de utnyttjades som sexslavar av honom och hans vänner. Men Barbro Ehnbom ifrågasätter varför Epstein, innan hans död 2019, åtalades för trafficking.
– Trafficking är något fruktansvärt. När de tar en tioårig flicka, lägger i en truck och tar till ett horhus i Queens och slår tills hon gör vad de vill. Det är trafficking. Jag vet inte om att sitta på ett plan, och dricka champagne med prins Andrew är trafficking. Kanske en annan sorts trafficking.
Han var briljant
Firade hemma hos Epstein
Enligt Barbro Ehnbom var det Handelshögskolan som skötte fondens bokföring. Rektorn satt i styrgruppen för stipendiet tillsammans med henne och medlemmar från hennes kvinnonätverk Barbro's Best and Brightest, BBB. Handelshögskolan gav Barbro Ehnbom ett kontor och betalade ett par anställdas löner. Varje år utsåg stiftelsen en handelsstudent till Female economist of the year som firades först i Stockholm men också i USA. Vinnaren erbjöds ett jobb på ett stort amerikanskt företag och när vinnaren kom till New York firades de vid minst tre tillfällen hemma hos Jeffrey Epstein.
– De fick komma dit några gånger och det var ju en höjdpunkt. Det var inget vanligt townhouse utan Manhattans största mansion. Det var en fantastisk grej att det öppnades upp där. Han sållade dem med cv:s innan och sedan var det en ganska hög intellektuell konversation på gång där, säger Barbro Ehnbom.
Dömdes för pedofili
I juni 2008 gick det en susning genom New Yorks societetskretsar. Alla hade läst i stadens största tidningar att Jeffrey Epstein dömts till fängelses för sexbrott mot en minderårig i Florida. I utredningen var han dessutom misstänkt för ytterligare 36 övergrepp. När Epstein registrerades som pedofil började allt fler att distansera sig från honom.
Handelshögskolan och Barbro Ehnbom hörde talas om domen men istället för att bryta samarbetet försökte de mörka kopplingarna mellan Epstein och skolan. På Handelshögskolans webbsida hade Epsteins namn stått angivet som mottagare av priset ”Best male support”. Men 2009, efter sexbrottsdomen, raderades hans namn och ersattes av pseudonymen ”Mr B”. Det visar en äldre arkiverad version av hemsidan som Dagens ETC tagit del av.
Handelshögskolan är det enda lärosätet som tog emot donationer såväl före som efter Epsteins dom. Donationerna fortsatte att rulla in på stiftelsens konto fram till 2015 och Epstein hade då donerat 1,5 miljoner kronor. Men det är endast de kända transaktionerna, antagligen har han skänkt mycket mer.
Efter tiden i fängelse beskrev Epstein sig själv som ”radioaktiv”, till en reporter från New York Times. Flera av hans mäktiga vänner distanserade sig från honom. Men inte Barbro Ehnbom eller Handelshögskolan.
”Jag fick ont i magen”
Tillbaka till Epsteins lyxhus på Manhattan. En kväll i september 2013 återvände Barbro Ehnbom med en ny grupp kvinnor. Denna gång var de 14 stycken från BBB-nätverket som leddes in i en sal senare känd i medierapporteringen som ”the leather room”. Längs ena väggen stod ett bord fyllt med foton på Epstein tillsammans med sina mäktiga vänner Bill Clinton och Woody Allen.
– Som jag minns det ombads vi att klä oss i klänning och klackar, men han var klädd i mjukisbyxor och sportig pikétröja, säger en kvinna som vill vara anonym.
Med i gruppen hos Epstein var svenska kvinnor boendes i New York men även studenter från Handelshögskolan inklusive vinnaren av Female economist of the year. De slog sig ner i leopardmönstrade fåtöljer runt ett stort bord. Den vithårige finansmannen, då 60 år gammal, bjöd sina gäster på champagne men drack inte själv. Han blev istället serverad te av unga tjejer som redan var på plats i huset och som stannade kvar när svenskorna gick.
– Som jag minns det såg tjejerna extremt unga ut och var klädda i vad som såg ut som skoluniformer. Det märkliga var att Barbro efter eventet sa till en grupp av deltagarna att det var synd att Jeffrey aldrig hade träffat någon långsiktig. Men att han alltid kommit bra överens med svenskor. Det kändes som en underlig kommentar för ett professionellt event.
I den nu pågående rättegången mot Ghislaine Maxwell rapporterade AP att flera kvinnor vittnat om hur societetskvinnan hjälpt Epstein att begå övergrepp, och begått övergrepp själv. Enligt ett vittne hade Maxwell lagt fram skolflickskläder till en 14-årig flicka med kommentaren: ”Jag tänkte att det kunde vara roligt för dig att servera Jeffrey te i de här kläderna.” Sedan hade Epstein, enligt vittnet, våldtagit flickan.
Beordrades mejla med Epstein
Efter vinminglet hos Epstein mejlade Barbro Ehnboms assistent ut en uppmaning till BBB-nätverket: ”Barbro önskar att samtliga hör av sig till Jeffrey och tackar för inviten” – och angav hans mailadress.
En av BBB-kvinnorna, som var i 20-årsåldern, kontaktades senare av Epstein. De träffades och enligt uppgift utsattes hon för närmanden. Dagens ETC har haft omfattande kontakt med kvinnan som i sista stund valt att inte medverka i artikeln. Vi har också säkra uppgifter om att Epstein har uppmanat kvinnor i nätverket att hjälpa honom komma i kontakt med potentiella offer.
En av kvinnorna som följde med till Epsteins hus på Manhattan kände obehag när hon i efterhand läste om pedofildomen. Detta framfördes till Barbro Ehnboms närmaste medarbetare i New York.
– Hennes svar var att den kritiken kommit upp tidigare och att hon själv varit illa berörd men att Barbro valt att inte ta till sig kritiken. Troligtvis för att han var en allt för viktig bidragsgivare till stiftelsen, säger kvinnan som vill vara anonym.
Ett år senare, den 23 september 2014, tog Barbro Ehnbom dit ytterligare en grupp kvinnor. I inbjudan skrev hon: ”Cocktail hos BBB sponsor Jeffrey i hans townhouse på Upper East Side.”
”Känns helt förfärligt”
Handelshögskolans rektor Lars Strannegård vägrar intervju men skriver i ett mejl att han inte visste vem Jeffrey Epstein var när han tillträdde år 2014.
– Det känns helt förfärligt att våra studenter togs med hem till och presenterades för en dömd sexbrottsling av någon som de litade på. Jag blev väldigt illa till mods när jag fick höra detta, säger Lars Strannegård.
Epstein skröt om att han donerade pengar till Handelshögskolan även efter hans pedofildom 2008. Vad säger du om att Handels bidrog till att tvätta Epsteins rykte?
– Jag kände fram till 2015 inte till att Jeffrey Epstein låg bakom donationerna och är också helt omedveten om att han skulle ha skrutit om detta. Det är förfärligt om Handelshögskolan omedvetet på något sätt skulle ha bidragit till att tvätta hans rykte.
Andra lärosäten som MIT har visat transparens, bett om ursäkt och skänkt en del av Epsteins donerade pengar till organisationer som jobbar mot trafficking. Kommer Handelshögskolan göra samma sak?
– Vi har varit transparenta med allt vi känner till om detta. Vi informerade om allt vi visste både till alla internt på Handelshögskolan och till våra externa intressenter.
Men det stämmer inte.
Dagens ETC har varit i kontakt med medarbetare på skolan och de har inte mottagit någon intern information om kopplingarna till Handels. Lars Strannegård har också ändrat sin historia. 2015 kontaktades Handelshögskolan av en Reuters-journalist som grävt i Epsteins donationer. Strannegård har tidigare sagt att det var första gången som skolans ledning fick vetskap om Epsteins donationer till stiftelsen. Han höll tyst om detta i fyra år tills Dagens Nyheter avslöjade transaktionerna i en artikel 2019.
Det är förfärligt om Handelshögskolan omedvetet på något sätt skulle ha bidragit till att tvätta hans rykte
Men enligt Ehnbom fick Handelshögskolan namnlistor på alla donatorer, inklusive Epstein, redan 2001. När Dagens ETC konfronterar Strannegård med uppgifterna erkänner han plötligt att skolan från början visste att pengarna kom från Epstein.
– Men på den tiden (2001) arbetade jag inte i närheten av skolans ledning så jag vet inte, säger han.
Lars Bergman, Handelshögskolans rektor 2003-2012, kommer inte ihåg om han såg Epsteins namn på några listor. Han säger sig inte heller känna till varför Epsteins namn raderades från hemsidan.
– Det var inga beslut som fattades formellt om vad som skulle stå på hemsidan, utan det görs på informationsavdelningen. De facto var att Barbro bestämde vad som skulle stå där på BBB:s sida.
Han hävdar att han fick vetskap om Epsteins första fängelsedom först sommaren 2019.
– Jag måste säga att om han blev åtalad så tidigt och Barbro kände till det, då är det väldigt klandervärt och märkligt att hon inte informerade mig om den saken. Hon var så nära insyltad att hon rimligen hade en moralisk skyldighet att informera mig som rektor i det här fallet.
Blev lovad doktorshatt
Hemma hos Barbro Ehnbom berättar hon att Handelshögskolan lovat henne en doktorshatt.
– Men den verkar väl vara borta för dem när det här giftet sprider sig. Och likadant med kungens medalj.
Vi återkommer till historiens stora gåta: Hon startade nätverket för att stärka kvinnor men tog ändå med sig alla dessa unga kvinnor hem till en dömd sexbrottsling. I intervjuer med andra medier har Ehnbom aldrig berättat om besöken hos Epstein. Hon har också hävdat att hon fick vetskap om domen mot Epstein först 2015.
Han tyckte om unga tjejer
Men nu sitter hon där, på en pall i sitt eget vardagsrum, och berättar att hon mycket väl kände till domen mot Epstein när den blev offentlig i juni 2008.
– Klart att jag kände till domen när det hände. Men då kom den här förklaringen att det där var politiskt. Han gav många miljoner till demokratiska partiet. Domen var George Bushs sätt att sätta Epstein ur spel. Det blev ju också så. Han fick inte skänka mer pengar, vare sig till Clinton eller några andra.
Ehnboms förklaring är alltså att hon inte tog domen på fullt allvar eftersom det i hennes kretsar talades om att det fanns politiska motiv bakom. Hon nämner en teori om att Jeb Bush, Floridas dåvarande republikanska guvernör, hade ett finger med i spelet. Och att motivet var att skjuta ner en av det demokratiska partiets främsta bidragsgivare. Men Jeb Bush lämnade guvernörsposten redan 2007.
Dagens ETC:s efterforskningar visar att Epstein dessutom donerade stora summor till både demokratiska och republikanska politiker och åklagare. Mest pengar fick lokala demokratiska kandidater i New Mexico och Florida, där Epstein hade fastigheter och ägde land.
När ni var hemma hos Epstein, såg du några flickor som serverade honom te i skoluniform?
– Nej, det har jag ingen aning om. Men han hade alltid unga, smarta tjejer omkring sig. Han tyckte om unga tjejer. De jag såg var 19-20 år, säger Ehnbom och tillägger att hon aldrig hört talas om att Epstein gjort några närmanden mot kvinnorna i BBB-nätverket.
Du kände till att han var dömd. Ändå tog du ditt kvinnonätverk hem till sexbrottsdömd man?
– Jag hoppas att du ska förstå att det var furthest away on my mind. Om du tror att jag är nån bordellmorsa eller en svensk Maxwell så har du kommit lite fel och det är väldigt förolämpande. Bara tanken på vad som har hänt en del av de andra tjejerna. Fasansfullt.
Utsatte inte du kvinnorna i BBB-nätverket för en risk med att ta dem dit?
– Inte en sekund. Och det menar jag. Jag var ju där och såg ingen antydan till någon snuskighet med någon person. Inget sådant. Däremot har han hjälpt ett par stycken till några fantastiska kontakter.