– Vi har funnits här sedan 1991. Men jag har sålt korv långt innan dess, säger han.
Sam Jansson visste inte att den 12 mars är alla korvarnas dag, men för honom spelar det ingen roll. För honom är alla dagar är korvens dag.
– Vi pratar med korvarna varje dag, grillar dem och säljer dem varma.
Janssons kollega står bredvid och sköter grillen samtidigt som Sam tar en snabb beställning från en man i fin kostym.
– Detta är en korvkiosk, alltså säljer vi endast korv med bröd. Inget mos eller pommes. Och sen glass på sommaren när det blir varmt.
Stödkorv är grejen
Sam Jansson brinner för den avlånga maten och hade gärna satt upp ballonger eller gjort något annat festligt för att fira korvdagen. Men det får han inte; NK har strikta regler om dekoration.
– Alla gillar olika och vi ordnar exakt det kunden vill ha. Det kan vara dubbla bröd eller dubbla korvar. Själv äter jag korv varje dag. Vilken korv beror på vad jag känner för men det finns alltid någon som passar.
Vännerna Kajsa Sandin och Calista Jarlemark grillar korv på Brunos korvbar på Norrmalm. I ett gult hus vid en vägkorsning stannar massa olika sorters människor.
– Stödkorven är grejen, många kommer så här på eftermiddagen för att klara det sista av arbetsdagen, säger Kajsa Sandin.
Ketchup? Är du säker?
Calista Jarlemark får en beställning på varsin korv av två tonårstjejer. Men här är det inte bara korv – du måste bestämma vilken sort. Det blev en klassisk grillkorv.
Brunos korvbar har tydliga normer för vad som är okej och inte okej att ha på korven. Ägaren är tysk och han har etablerat en tydlig, tysk korvkultur. Ketchup är till exempel något som Kajsa Sandin rynkar på näsan åt. Om en besökare ber om extra ketchup får de alltid motfrågan om de är säkra på sitt val. Currykorvens topping får inte heller ändras.
Men om någon önskar en annan topping?
– Nej det får de inte, säger Kajsa och skrattar.
Hon har jobbat här i ett år och gillar att vara ”korvgubbe”. Det är ofta stammisar som kommer förbi, och både Kajsa och Calista har lärt känna de återkommande korvätarna.
Günter's korvar är ett rött litet hus i Vasatan. Det första man ser är plakatet med texten: När Åt Du En Korv Sist, utan frågetecken.
Özkan Guven ser förbryllad ut där han står i korvkiosken. Han visste inte heller om att det är alla korvars dag. Men till Dagens ETC säger han att planen är att sälja mycket korv, som vanligt.
Utanför kiosken möts två bekanta och pratar om ditten och datten medan Özkan förbereder beställningen på en kabanoss var.
– Sås. Såsen är viktig. Annars blir det för torrt, förklarar Özkan.
Och det märks. Såsen väller ut när han trycker ned den rykande kryddiga kabanossen i brödet.