Tältningen är en av flera aktiviteter i sommar som organisationen Makalösa Föräldrar tagit initiativ till för ensamstående föräldrar och deras barn. Den här gången har åtta mammor och åtta barn lämnat stan till förmån för skärgårdsidyllen.
Solen steker och de flesta packar ihop sina väskor för att njuta av en sista lunch och ett bad på ön. Flera av deltagarna har fått låna tältutrustning och bara betalat en mindre summa för mat och båtbiljetter. Annas mamma Lotta är nyseparerad och även om hon uppskattar att resan varit billig och lättplanerad har hon främst tyckt om den gemenskap som resan har inneburit.
– När barnen hittar varandra finns det också tid för att prata med andra i samma situation. Det ger en kraft att kunna dela tankar. Men också att man åker tillsammans och barnen får leka och vara i naturen och uppleva nya saker, det har gett oss båda väldigt positiva erfarenheter, säger hon.
Lättare tillsammans
Lotta får medhåll från de andra mammorna.
– Det är så skönt med ”Makalösa” för det blir så avslappnat. Vi körde yoga idag och bastade igår. Vi lär oss också saker av varandra, igår gjorde vi till exempel upp eld. Att vara flera föräldrar gör att man inte behöver hårdbevaka dem på samma sätt, säger Johanna, mamma till David.
Allt blir lite svårare när man är ensam om att säga till och tjata på barnen, menar hon. När man kan göra saker tillsammans går det plötsligt att sätta upp gemensamma regler som barnen ska följa.
– Man kan säga att nu är det tandborstning och så gör alla det samtidigt, säger Johanna.
Tim, David och Leo är alla nio år gamla och har blivit kompisar under dagarna på Långfjärd.
– Idag har vi brottats hela dagen, säger Tim.
– Var har du kniven? frågar David när han ser Leo.
Leo som är scout tar upp fällkniven från fickan.
– Här! Jag är bra på att kasta kniv i marken, säger han och visar på en gräsplätt.
På eftermiddagen ska de ta båten tillbaka mot Strömkajen. Leo lägger undan kniven i ryggsäcken, plockar ner tältpinnarna och viker ihop tältet som han har sovit i.
– Första gången jag tältade trodde jag att det skulle vara läskigt men det var det inte. Nu sov jag en natt utanför tältet också, fast det började regna, säger han.
Malin som är en av de som arrangerat tältningen är liksom sonen Leo gammal scout. Hon ser fram emot fler friluftsaktiviteter med ensamstående föräldrar.
– Vi planerar en svampexpedition i höst och även fiskeresor som kanske skulle kunna locka fler män också. Nu kommer främst ensamstående kvinnor till våra aktiviteter, säger hon.
Tims mamma Sonja har också varit med och planerat tältningen i skärgården.
– Det är roligt när fler är drivna. Ofta är jag en ensam maskin så det är kul att träffa andra som också driver på, och att alla kan hålla koll på alla barn här. Sedan är det kul att ha erfarenheten att sova i tält, att veta att det fungerar för det är ett billigt sätt att resa, säger hon.
Ökad press på sommaren
En annan organisation som ofta möter ensamstående föräldrar och deras barn är Stadsmissionen. Jonna Alfvegren på mötesplatsen Unga Station i Vårberg berättar att utmaningarna för den gruppen finns året runt, men att pressen kan öka under sommaren när barnen är lediga från skola och omsorg.
– Det finns ofta en förväntan under sommarlovet att man ska delta i aktiviteter och kanske åka bort. Ur ett föräldraperspektiv ser vi att det är extra påfrestande på sommaren. Många ensamstående har inte ekonomin att erbjuda sina barn ett aktivt sommarlov. Många kämpar med att få ekonomin att gå ihop och har kanske inte råd att köpa lunch på stan, glassar eller entrébiljetter. Ofta har föräldrar dåligt samvete för att man inte kan ge barnen det man skulle vilja. Många har också ett arbete som man behöver fortsätta med under sommaren, så man kanske inte har tid att gå till stranden eller gå ut så mycket, säger Jonna Alfvegren.
Under pandemin har utsattheten för ensamstående föräldrar ökat.
– Marginalerna för många är ofta så små, så när man behöver vabba eller själv får symtom så drabbas ekonomin väldigt hårt. Det gör det för oss alla, men många vi möter har inget skyddande nätverk. Som en insats har vi erbjudit matlådor och matkassar i högre utsträckning än innan.
Barnen ska ha roliga saker att berätta om
På Stadsmissionen i Vårberg anordnas också aktiviteter varje dag för familjer – både kollon och utflykter längre bort men även i närområdet.
– Det gör vi för att visa att man faktiskt kan göra saker som inte kostar pengar. I de aktiviteter vi erbjuder ingår antingen lunch, fika eller middag. Det är riktat till barnen för att de ska kunna göra roliga saker som de kan berätta om när de är tillbaka på skolan. Det
är viktigt för känslan av delaktighet och samhörighet att kunna säga att man var på Skansen eller åt en glass i stan, säger Jonna Alfvegren.
Mammorna på Långfjärd och flickan Anna heter egentligen något annat.
Sommartips för ensamstående föräldrar
1. Gå ihop med andra ensamstående föräldrar. Genom att dela på matkostnader, barnpassning och semesterdagar blir ledigheten lite enklare. Samla bekanta eller hitta andra föräldrar genom Facebookgrupper eller organisationer som Makalösa Föräldrar som har lokalföreningar runt om i Sverige.
2. Sök efter lokalföreningar i ditt närområde. Stadsmissionen kan vara en bra första anhalt för att hitta andra föreningar som arrangerar aktiviteter för barn. I Stockholm, Kalmar och Göteborg finns ”Barn till ensamma mammor” som arrangerar kostnadsfria aktiviteter för barn och stöd för ensamstående mammor i socioekonomisk utsatthet.
3. Ta dig ut i naturen. I Stockholm finns 300 naturreservat och tusentals öar, varav många går att besöka med SL-buss. Tält, liggunderlag och sovsäckar går att låna från till exempel Fritidsbanken som finns i många delar av landet. Det behöver inte heller vara så avancerat. Bor du nära en sjö eller park kan bad och rullade pannkakor bli ett minne för livet.
4. Skapa kulturbarn. Bibliotek och museum ordnar ofta aktiviteter för barn. Parkteater finns kostnadsfritt i flera delar av Stockholm och Sommarscen finns i Malmö. Sök på din kommuns hemsida för att hitta fler kulturtips som är gratis.
5. Ta er utanför staden. När restriktionerna för pandemin avtar kan samåkning vara ett bra sätt att hålla nere resekostnader, till exempel genom Facebookgruppen ”Skjutsgruppen”. För att minska boendekostnader kan man försöka byta till sig en sommarbostad i en annan ort. Även om just du är trött på stället där du bor kan det vara ett äventyr för någon annan. Andra sätt att bo billigt eller gratis är genom couchsurfing, där man kan bo hos främlingar gratis. Var bara noga med att först kolla på referenser och att personen ni ska bo hos är en verifierad medlem.