I sms:et beskriver en ung ensamkommande som precis har fyllt 18 att han har blivit hemlös och att han behöver pengar till mat och ett busskort.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det finns unga som sover på bussarna tills de slutar gå. Sedan vandrar de omkring på natten, till ett ställe där de kan värma sig, berättar David Karlsson.
– När bussarna går igen sätter de sig och sover.
Använder pengar till annat
Sms:et som han fick kom från Upplands Väsby, en av många kommuner som inte har använt de extra regeringspengarna till det som de avsågs för – att hjälpa ensamkommande unga som hunnit fylla 18 år med tak över huvudet tills deras asylprocess är klar. En genomgång som nätverket ”Vi står inte ut ” gjorde i december visade att Upplands Väsby inte är ensamma, en stor andel av kommunerna har inte använt pengarna som det var tänkt.
Skulle förebygga risk
Det var i somras som regeringen beslöt att fördela 195 miljoner till alla svenska kommuner där det bodde ensamkommande unga över 18. Senare beviljades ytterligare 390 miljoner för år 2018. Anledningen var att man såg en risk att stora grupper annars skulle hamna i just hemlöshet, då kommunernas insatser för unga upphör efter 18-årsdagen.
– Jag kan inte kommentera hur enskilda kommuner fattar beslut. Men vi på SKL har förutsett att det kommer att bli ett bekymmer när unga ensamkommande fyller 18 år, inte minst med tanke på hur länge de har väntat och hur mycket de har rotat sig.
Det säger Ove Ledin, handläggare på SKL:s avdelning för vård och omsorg. Han identifierar två viktiga anledningar till att bidraget inte har använts på det sätt som det var avsett.
Det första är att kommunernas socialtjänster juridiskt egentligen inte får lov att gå in med insatser för en grupp som någon annan myndighet formellt har ansvar för – i det här fallet Migrationsverket. En viss flexibilitet finns i lagen, men det är inte prövat om användandet av bidraget egentligen är lagenligt.
– Men även om man skulle strunta i juridiken så räcker pengarna inte till att låta unga bo kvar i HVB-hem eller stödboende. Det är för lite pengar, säger Ove Ledin.
En livlina att stanna
Det är egentligen Migrationsverket som har ansvar för de ensamkommande unga. Alla asylsökande över 18 har rätt att bo på ett av Migrationsverkets boenden för vuxna. Men det ansvaret är behäftat med flera stora problem.
Det första problemet är att Migrationsverket förra året lade ned så många vuxenboenden att bara ett fåtal finns kvar, de flesta i norra Sverige.
För unga som hade hunnit rota sig i en hemkommun var det inte bara en psykologisk reflex att stanna kvar där istället för att flytta norrut efter 18-årsdagen – det kan också få juridisk betydelse för deras uppehållstillstånd.
Med det nya lagförslaget från regeringen ska nämligen unga ensamkommande som stannar kvar i skolan och inte begår brott få chans till uppehållstillstånd. Men den som tvingas flytta ifrån kommunen tvingas också avbryta studierna – livlinan till att få stanna.
Dessutom är Migrationsverkets vuxenboenden inte är anpassade till gruppen.
– Många är rädda för att flytta dit. De hamnar i ett rum med flera äldre vuxna män som kan spela kort och dricka på nätterna. Det har också förekommit sexuella övergrepp, säger David Karlsson.
Också Ove Ledin på SKL instämmer i den bilden.
– Migrationsverket borde ha mer anpassade boenden som också är utspridda på fler orter i landet. Men regeringen har inte velat ge Migrationsverket det uppdraget.
Så gör kommunerna
En preliminär undersökning från december visar att insatserna är olika i olika delar av landet.
Ett stort antal kommuner hade inte fattat beslut när sammanställningen gjordes.
Erbjuder logiboende:
Grästorp, Falun, Kil, Mark, Norrtälje, Ragunda, Simrishamn, Sorsele, Sotenäs, Strömsund, Upplands Bro, Vårgårda, Värnamo, Åre, Östersund.
Erbjuder tidsbegränsat boende:
Botkyrka, Enköping, Halmstad, Landskrona, Linköping, Luleå, Mörbylånga, Södertälje, Tierp, Ulricehamn, Älmhult, Älvkarleby, Örebro, Östhammar.
Samarbetar med frivilligorganisationer för att skapa boende:
Avesta, Borås, Gotland, Gävle, Göteborg, Habo, Kungälv, Lerum, Orust, Uddevalla, Vara, Smedjebacken, Stenungsund, Stockholm stad, Tranås, Umeå, Uppsala, Österåker.
Lägger pengarna på annat:
Ale, Alingsås, Aneby, Bollnäs, Borgholm, Danderyd, Eda, Eskilstuna, Eslöv, Essunga, Falkenberg, Gagnef, Haninge, Helsingborg, Härryda, Hässleholm, Höör, Järfälla, Kalmar, Kramfors, Kävlinge, Leksand, Lidingö, Mölndal, Munkedal, Nordanstig, Nybro, Vellinge, Salem, Skellefteå, Skövde, Sollentuna, Sundsvall, Svalöv, Tanum, Tranemo, Upplands Väsby, Vänersborg, Ystad, Åtvidaberg.