BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag jobbar även på språkkaféet här på Tegelbruket. En gång sade killarna att de ville fråga mig en sak. De stängde dörren och sänkte tonen. Jag trodde först att de hade gjort något dumt när de sade ”Mohammad, hur får man kontakt med svenska tjejer?”. De vet inte hur man gör. Och det är också en viktig fråga som vi måste våga lyfta.
Moralpoliser i Afghanistan
Vid första kurstillfället satte sig Mohammad på en stol. Han sade till killarna att han spelade en tjej som de skulle ta kontakt med.
– Den första killen släntrade fram och sade ”öhhh, telefon-nummer!”. Men alltså, det fungerar ju inte. Så kan man bara inte göra, det tycker tjejer bara är obehagligt.
Killarna är mellan 15 och 17 år gamla och har alla varit här i lite över ett år. I deras hemland är det förbjudet att umgås mellan könen som vi gör i Sverige.
– I Afghanistan kan inte en kille och tjej gå och fika eller göra något annat tillsammans, det är för farligt. Det finns moralpoliser där. Killen kan få spöstraff och tjejen jättehöga böter och hamna i fängelse, berättar Mohammad Arvan.
Förutom nervositeten att närma sig tjejer har killarna ibland svårt att hitta de svenska orden. Mohammad Arvan kom till Sverige från Iran som sexåring och kan prata med killarna på persiska när svenskan tryter.
Mohammad Arvan jobbar mycket med rollspel. Killarna får turas om att spela tjej respektive kille. För att de ska förstå hur obekvämt tjejer tycker det är att bli närmade på ett burdust sätt.
– När de spelar tjejens roll förstår de verkligen, säger Mohammad Arvan.
Rollspel hjälper förståelse
Han använder även rollspel till andra situationer. Hur nära kan man exempelvis sitta bredvid någon på en buss? Killarna får turas om att spela en kvinnlig passagerare som redan sitter på ett säte och en manlig passagerare som dunsar ned på sätet bredvid alldeles för nära. Och kanske börjar prata eller till och med tafsa.
– Hur länge fixar ni att sitta kvar? Res er upp när det känns obekvämt, instruerar Mohammad Arvan killarna som spelar den kvinnliga passageraren.
Ingen av killarna som utsätts för den närgångna manliga passageraren klarar av att sitta kvar i en minut.
– Det pirrade obehagligt här, säger en av killarna och pekar på magen. Och tillägger:
– Han verkade vilja göra mig illa.
Oroliga efter ny lag
När ETC Örebro hälsar på deltar Anton Haglind, Mahdi Khavari, Mohammad Hosseini och Mahdi Jaffari i kursen. De tre sistnämnda bor på ett boende för ensamkommande ungdomar i Frövi och går i skola i Lindesberg. Varje onsdag tar de tåget till Örebro för att vara med på teaterkursen och språkkaféet.
Mohammad Arvan berättar att den nya lagen som gör att många ensamkommande inte får stanna i Sverige efter 18-årsdagen påverkar ungdomarna.
– De är oroliga och motivationen för att lära sig svenska har minskat. Förra hösten hade vi över 100 ungdomar här på språkkaféet, nu är det cirka 15 som kommer per gång.