Det sa Apoteas vd och grundare Pär Svärdson i våras till Stockholms Stadsmission apropå e-handelsjättens samarbete med hjälporganisationen för att hjälpa ensamkommande till ett arbete. I somras till exempel anställdes 27 ungdomar, som tack vare detta fick chansen att stanna i Sverige via gymnasielagens krav på arbete inom sex månader efter avslutade gymnasiestudier för att få permanent uppehållstillstånd.
Men nu har företaget sagt upp en tredjedel av dem som anställdes, en redan i somras och åtta stycken för en dryg vecka sedan, något som tidningen Syre berättade om i onsdags. Först angavs ”arbetsbrist” som motiv. Sedan ändrades detta till att ungdomarna ”inte skött sig”.
”Jättemycket jobb”
Dagens ETC har fått tag på en av de ensamkommande ungdomar som sades upp innan provanställningen gått ut. Och han är mycket kritisk till att arbetsgivaren gett olika svar på varför de blivit av med sina jobb.
– Ja, det var lite mindre att göra under sommaren, under en månad, i juli tror jag det var. Men efter det har det varit lika mycket att göra som innan, jättemycket jobb. Men efter att vi gått till facket och de ville prata omläggning med arbetsgivaren så kom en annan chef till oss och sa att vi inte klarade arbetet så bra, att vi var osäkra och att det var därför vi inte skulle få ha kvar jobbet, säger personen, som vill vara anonym.
Frågade du dina chefer varför de plötsligt gav en helt annan förklaring till att ni fick gå?
– Jag ville göra det. Jag ville fråga varför de ljugit, fråga vad som är sanningen, men då fick vi höra att de alla var på semester.
Enligt Kia Björk, projektledare hos Stockholms Stadsmission med ansvar för samarbetet med Apotea, har också de fått olika besked om vad det är som har hänt, men hon vill inte säga för mycket i det här skedet.
– Vi har ännu inte en fullständig bild av vad som hänt och vi vill därför inte uttala oss om de enskilda fallen och alltså inte heller spekulera kring anledningarna till att ungdomarna sagts upp. Dessutom pågår en facklig process som vi inte vill föregå, säger hon.
– Det vi vill vara noga med att framhålla är att det här är väldigt olyckligt för våra deltagare och att vårt primära fokus just nu framför allt ligger på att stötta de deltagare som blivit uppsagda så gott vi kan framåt.
Levde inte upp till förväntningar
När Dagens ETC får tag på vd Pär Svärdson vill han förtydliga att majoriteten av dem som anställdes via samarbetet med Stadsmissionen har varit jätteduktiga och att huvuddelen av dem med stor sannolikhet kommer att gå vidare till fast anställning.
– Anledningarna till att vi avbrutit anställningen med några av dem skiljer sig åt lite, men grunden är att de inte riktigt levt upp till våra förväntningar. Det stämmer också att vi inte har något rekryteringsbehov för tillfället, men det är inte primärt arbetsbrist som ligger bakom uppsägningarna, utan deras meriter, säger han.
Men varför har ni gett olika förklaringar till varför de sagts upp?
– Mig veterligen har det inte givits olika svar. Det kan däremot ha uppfattats så. Men om man är mer än tusen personer här på företaget är det svårt för mig att veta exakt vad som sagts av vem. Det jag vet är att ansvariga personer gett dem beskedet att de inte nått upp till våra förväntningar. Det som stått i annan media att vi sagt upp dessa och samtidigt rekryterat på annat håll, det kan jag säga att det stämmer inte.
Pär Svärdson lägger till att han inser vilket läge de ensamkommande nu hamnar i, att deras chanser att få ett permanent uppehållstillstånd minskar, men att problemet ligger hos gymnasielagen.
– Det är en helt bisarr lagstiftning och väldigt inhumant mot de här människorna att säga till dem att hittar du inte jobb blir du utvisad. Vi borde låtit dem som varit här länge stanna. Men vi som företag kan inte heller särbehandla anställda, åt något håll.
Fackförbundet Unionen har valt att inte uttala sig om fallet med uppsägningarna med hänvisning till pågående förhandlingar med arbetsgivaren.