SCA:s massafabrik i Östrand ska byggas ut och kommer när den står klar 2018 att fördubbla sin kapacitet. Produktionsökningen innebär också ett fördubblat behov av råvara i form av gran och tall från de norrländska skogarna. Något som kommer att leda till ett ökat tryck mot skogens ekosystem, menar Linda Ellegaard Nordström, som är talesperson för föreningen Skydda skogen i Västernorrland.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi kommer att få se ett ännu mer intensivt brukande av skogen samtidigt som hoten ökar mot de få gammelskogar som vi har kvar.
Linda Ellegaard Nordström menar att det moderna skogsbruket med avverkningar och kalhyggen gör att skogen som ekosystem blir väldigt reducerat.
– Naturskogarna huggs ner och ersätts av produktionsskogar med låga naturvärden. Vi får enfald i stället för mångfald. Det moderna skogsbruket innebär också en ökad sårbarhet. Vi får monokulturer som har sämre motståndskraft mot exempelvis stormar och skadeinsekter.
Biologisk mångfald
Det är samma process som sker i jordbrukslandskapet, menar hon.
– Storskaliga monokulturer är förödande för den biologiska mångfalden.
Även Oskar Forsberg på Skogsstyrelsen, specialist på skogens sociala värden, ser risker med ett ensidigt skogsbruk.
– Vi vill gärna bidra till att sprida även andra metoder som hyggesfritt skogsbruk. Det finns risker med att hyggesbruket dominerar. Det är visserligen ekonomiskt rationellt för skogsbolagen men det finns också andra värden i skogen, sociala värden och naturvärden, som kanske kan tas tillvara bättre med andra metoder att bruka skogen, säger han.
Linda Ellegaard Nordström vill se ett mer naturnära skogsbruk där man inte kalavverkar.
– Ett hyggesfritt skogsbruk där man strävar efter att ha träd i alla åldrar har stora fördelar ur naturvårdssynpunkt, men det finns också studier som visar att det i längden också kan ge en god avkastning.
Linda Ellegaard Nordström tycker inte att det är rimligt att ställa produktion och miljö mot varandra.
– Vi måste våga ta ställning till vad som är viktigt. Stabila ekosystem med mångfald är en förutsättning för liv. Vi kan inte andas eller dricka pengar. Ett fungerande ekosystem kan vi aldrig ersätta fullt ut om vi avverkar.
Hon menar att det handlar om hur vi använder skogens resurser.
– Att bara maximera flödet av råvara till industrin för att tillverka skithuspapper och förpackningar är resursslöseri. Det vore bättre att satsa på kvalitet och utnyttja det långsamväxande trädets unika egenskaper för exempelvis byggändamål.
Lagändring behövs
För att få till en förändring i skogsbruket tror Linda Ellegaard Nordström att det krävs en lagändring.
– Skogsvårdslagen är tandlös när det gäller miljökraven. Produktionsbortfall kan ge böter, men ett skogsbolag kan inte straffas för att man avverkar en 500-årig tall, säger hon.